Quantcast

Vasara „Maximos“ akimis: pirko daugiau, dažniau iškylavo ir virė uogienes

  • Teksto dydis:

Koronaviruso pandemija neabejotinai pakoregavo daugelio lietuvių vasaros planus. Prekybininkai atskleidžia, kad keitėsi ir apsipirkimo įpročiai. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, šią vasarą pirkėjai parduotuvėse lankėsi šiek tiek rečiau, tačiau apsipirkdavo daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Be to, iš populiariausių vasaros prekių galima spręsti, kad šalies gyventojai šiltąjį sezoną šiemet leido dažniau iškylaudami gamtoje, poilsiaudami sodybose ar prie vandens telkinių, konservavo vasaros gėrybes.

Pirko rečiau, bet daugiau

Nors birželio viduryje oficialiai karantinas baigėsi, tačiau koronaviruso pandemijos įtaka pasikeitusiems pirkėjų įpročiams buvo jaučiama visą vasarą.

„Pirkėjų srautas po karantino vis didėjo, bet lyginant su praėjusia vasara buvo 2-5 proc. mažesnis. Tuo tarpu vidutinis prekių krepšelio dydis šią vasarą buvo apie 15 proc. didesnis nei atitinkamu laikotarpiu pernai. Tai rodo, kad žmonės net ir po karantino planuoja savo apsipirkimus, todėl ir šią vasarą parduotuvėse lankėsi šiek tiek rečiau, bet pirko didesniais kiekiais“, – pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Šią vasarą išryškėjo ir kitas pirkėjų elgsenos pokytis – dar labiau išpopuliarėjusios savitarnos kasos ir padažnėjęs atsiskaitymas banko kortelėmis.

„Nuo pat koronaviruso pandemijos pradžios žmonėms rekomendavome vengti kontakto ir naudotis savitarnos kasomis bei esant galimybei atsiskaityti banko kortelėmis. Pirkėjai yra sąmoningi ir vadovaujasi saugaus apsipirkimo rekomendacijomis. Lyginant su praėjusia vasara, naudojimasis savitarnos kasomis išaugo 45 proc., o atsiskaitymas banko kortelėmis – 9 proc.“, – pažymi E. Dapkienė.

Pirkinių krepšeliuose – užkandžiai išvykoms

Tuo metu populiariausių vasaros prekių krepšelyje šiemet karaliavo arbūzai, ledai, įvairūs užkandžiai iškyloms, uogienių virimui naudojamas cukrus ir lietuviškos daržovės. Kaip teigia E. Dapkienė, iš populiariausių vasaros prekių galima spręsti apie tai, kaip ją leido šalies gyventojai.

„Panašu, kad šiemet daugelis, labiau nei įprastai, stengėsi išnaudoti kiekvieną progą pabūti gamtoje su draugais ir artimaisiais, išvykti į sodybas. Tai, visų pirma, rodo šią vasarą ženkliai išaugę įvairių iškyloms tinkančių užkandžių – sausainių, krekerių, traškučių, fasuotų riešutų, kruasanų, ryžių paplotėlių, meduolių, sūrių šiaudelių ir lazdelių – pardavimai“, – dėsto „Maximos“ atstovė E. Dapkienė.

Anot jos, vasarą gimtinėje lietuviai aktyviau išnaudojo ir ruošdami sodo bei miško gėrybes rudeniui – konservuodami daržoves ir vaisius, virdami uogienes ir kompotus. Tai rodo net ketvirtadaliu, lyginant su 2019 metų vasara, išaugę cukraus pardavimai ir tarp dešimties populiariausių vasaros prekių įsitaisę užsukami metaliniai dangteliai stiklainiams. Tiesa, bendrai konservavimo priemonių šią vasarą nupirkta yra mažiau.

Kaip ir ankstesnėmis vasaromis, nuo karščio lietuviai šiemet noriai gaivinosi ledais ir arbūzais, kurie ir vėl tapo didžiausiu vasaros hitu. Arbūzų paklausa, lyginant su praėjusių metų vasara, šoktelėjo 15 proc.

Žmonės daugiau gamino namuose

Iškylaudami gamtoje lietuviai nepamiršo ir savo pomėgio kepti grilio patiekalus, o ypač – šašlykus. Nors bendrai šašlykų mėsos „Maximos“ parduotuvėse šią vasarą nupirkta panašiai kiek ir praėjusią, tačiau kai kurių rūšių paklausa išaugo beveik ketvirtadaliu.

Anot E. Dapkienės, populiariausias tarp pirkėjų šią vasarą buvo „Meistro kokybės“ pikantiškas kiaulienos šašlykas.

„Mėsos kepimas gamtoje jau seniai yra tapęs tam tikra lietuvių vasaros tradicija. Nors tautiečiai neretai renkasi įvairius kepsnius ar dešreles, tačiau šašlykai lieka tarp prioritetų. Džiaugiamės, kad pirkėjai vis labiau vertina ir „Maximos“ meistrų paruoštą produkciją bei jos nuperka vis daugiau“, – kalba prekybos tinklo atstovė.

Prie mėsos gyventojai gausiai rinkosi ir vasariškas lietuviškas daržoves – šiemet nupirkta daugiau agurkų, pomidorų, cukinijų, svogūnų ir kitų daržovių. „Prie šią vasarą išaugusios daržovių bei bakalėjos prekių, kiaušinių ir kai kurių pieno produktų paklausos, matyt, prisidėjo ne tik dažnesnės gyventojų išvykos į gamtą, bet ir nuo pavasario išlikusi tendencija pandemijos sąlygomis daugiau gaminti namuose. Tai rodo ir kiek mažesnė paruoštų kulinarinių bei konditerinių gaminių paklausa“, – pažymi E. Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių