Quantcast

Vartojimo paskolos: nebijo tie, kurie skolinasi atsakingai

  • Teksto dydis:

Vienus vartojimo paskola gąsdina, kitiems tai puiki galimybė įgyvendinti didelius planus: įsirengti namus ar atnaujinti jų interjerą, įsigyti nuosavą automobilį ar net investuoti į savo verslą. Finansų ekspertai sutinka, kad vartojimo paskolos padeda žmonėms siekti savo tikslų, tačiau ragina skolintis atsakingai – tik įvertinus galimybes paskolą grąžinti laiku.

Svarbu įvertinti esamą finansinę padėtį

Gajus stereotipas, kad vartojimo paskola yra it spąstai, pamažu eina į užmarštį. Pasak vartojimo paskolų bendrovės „Credit Service“, valdančios prekės ženklą „Vivus.lt“, direktorės Giedrės Štuopės, paskola spąstais tampa tik tuo atveju, jei ji nėra gerai apgalvoto finansinio plano dalis. Kitaip sakant, jei skolinamasi spontaniškai.

„Bet kokie veiksmai su pinigais turi būti atliekami atsakingai tiek einant į parduotuvę įsigyti buitinių prekių, tiek ir imant paskolą. Šiuo atveju būtina vadovautis esmine taisykle – visuomet planuoti savo ar savo šeimos biudžetą ir nuolatos stebėti įplaukas, išlaidas bei terminus, kiek pinigų kam reikia ir iki kada jų turi užtekti“, – pažymi finansų ekspertė.

G.Štuopė atkreipia dėmesį, kad skolinantis yra sudaromas grafikas, kurio laikantis paskola grąžinama laiku, nepatiriant papildomų sutartyje nenumatytų išlaidų. „Svarbiausia laikytis plano“, – akcentuoja ji ir pažymi, kad skolinimosi planai gali būti aptariami ne tik šeimoje, bet ir su specialistais – bendrovės darbuotojais.

Bet kokie veiksmai su pinigais turi būti atliekami atsakingai tiek einant į parduotuvę įsigyti buitinių prekių, tiek ir imant paskolą.

Skolinasi stambesnes sumas

Lietuvoje veikiančios vartojimo paskolų bendrovės suteikia pasirinkimą gauti paskolą nuo 100 iki keliolikos tūkstančių eurų. Galimybę gauti net 15 tūkst. eurų paskolą nuo šių metų teikia ir prekės ženklas „Vivus.lt“.

„Didesnių paskolų poreikį rinkoje diktuoja viena ekonomiškai stipriausių visuomenės grupių – asmenys nuo 30 iki 40 metų. Jie investuoja į būsto atnaujinimą, automobilio remontą, steigia savo verslus, kuriems reikia greito ir užtikrinto pradinio finansavimo. Tai karjeros žmonės, kurie jau turi pagrindą po kojomis, bet siekia daugiau“, – pasakoja įmonės vadovė ir priduria, kad tokie atvejai, kai skolinamasi keliolika tūkstančių, iliustruoja ne spontanišką, bet gerai apgalvotą sprendimą, prieš tai uoliai apskaičiavus visus už ir prieš.

Bendrovės duomenimis, nemažėja poreikis skolintis ir mažesnes sumas. Tokios sumos dažnai skiriamos tokiems pirkiniams, kaip buitinė technika, namų apyvokos reikmėms, vaikų vasaros stovykloms, rečiau, bet pasitaiko, – odontologo ar kitoms medicinos paslaugoms.

„Toks skolinimasis dažnai lyginamas su kredito kortelės naudojimu, kai namie netikėtai sugedus buitinei technikai ar staigiai sunegalavus pritrūksta nedidelės sumos pinigų“, – aiškina G.Štuopė.

Skolintis ragina atsakingai

Bendrovės „Credit Service“, valdančios prekės ženklą „Vivus.lt“, vadovė G.Štuopė pabrėžia, kad, nepaisant sumos dydžio, vartojimo paskola nėra pramoga ir gauti ją taip pat nėra paprasta.

„Kiekvienas prašymas vertinamas individualiai. Šį kruopštų darbą atlieka mūsų finansų specialistai, kurie kas kartą atidžiai įvertina kliento galimybes, siekiant jį patį apsaugoti nuo neapgalvotų sprendimų“, – sako finansų ekspertė.

Jos teigimu, per pastaruosius metus žymiai sumažėjo atvejų, kai bandoma pasiskolinti neatsakingai. „Visuomenės branda keičia ir požiūrį į vartojimo paskolas. Žinoma, priklauso ne tik nuo klientų, bet ir nuo pačių bendrovių bei jų požiūrio į skolinimą. „Jei abi pusės į sandorį žiūri atsakingai, rezultatas visuomet bus teigiamas“, – pabrėžia G.Štuopė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Dar galite Kauno diena pasitikrinti ar tariami kreditoriai nepatustino ir jūsų sąskaitų, paskui turesite įrodinėti teisme, kad Jūs ne Aborigenai ir mokate skaičiuoti, kaip man tenka su jais bylinėtis nes prisijungė prie banko ir darė visokias aferas Creditstar, 4 Finance, Savy it kt. nes matomai iš jų turėjo kažkas hakerius, kurie įsilaužė į svetimas sąskaitas.

R

R portretas
Jūsų vietą Pravieniškių kalėjime. Baikit žmonėms smegenis pudrinti, nuo tokių kaip Jūs visiems jau bloga, jūsų vietą sąvartyne. Nuteisti visus po vieną.

AAA

AAA portretas
Nejaugi KD neturi redaktoriaus net toki apie Nieka spausdina, nors bobela atrodytu Razočiukui.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių