Quantcast

Valstybės parama verslui padėjo išgyventi

  • Teksto dydis:

Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams padėjo labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms bei verslininkams išgyventi karantino laikotarpį ir grįžti į įprastas vėžes. Valstybė šiai pagalbai, t.y. paskoloms be užstato, skyrė 200 mln. eurų.

Gyvenimas buvo sustojęs

Apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas Druskininkuose teikiančios UAB "Delvira" veikla karantino metu nuo kovo 16 d. du mėnesius buvo visiškai sustabdyta. Būtent nuo kovo vidurio šiame kurorte prasideda tik pusmetį trunkantis aktyvusis sezonas, kai miestą užplūsta poilsiautojai. O balandžio pabaigoje, kai imta truputį švelninti karantino sąlygas, savaitgaliais čia atvykę žmonės dar negalėjo naudotis jokiomis paslaugomis, buvo galima matyti tik pasivaikščioti traukiančius svečius.

"Druskininkai buvo visiškai apmirę. Palyginti su ankstesniais metais, mieste buvo visiškai tuščia, – "Kauno dienai" pasakojo UAB "Delvira" direktorius Linas Jablonskas. – Buvo neramu dėl ateities, nes iš pradžių niekas nebuvo aišku. Ir dabar nežinia, kaip apskritai krizė atsilieps įmonės veiklai, kaip viskas atsigaus, ar spėsime iki rudens pakankamai užsidirbti. Jei nespėsime, vėl lauktų sunkumai."

Įmonės, žinomos kaip atostogų namų "The House" Druskininkų valdytojos, vadovas teigė, kad paraišką dėl paskolos pavyko pateikti lengvai. Bendrovė pretendavo į kiek mažesnę nei 100 tūkst. eurų pagalbą.

"Atsakymą, kad paraiška tenkinama, gavome gana greitai – per tris dienas, – kalbėjo UAB "Delvira" direktorius. – Dėl paskolos tuo metu kreipėmės į sutelktinio finansavimo platformą "FinBee Verslui".

Beje, dėl paskolų galima kreiptis į bet kurią finansų įstaigą, pasirašiusią su INVEGA bendradarbiavimo sutartį – minėtąją "FinBee Verslui", Šiaulių banką, "Noviti finance", AB "Swedbank", AB SEB banką, FINO (UAB "BnP Finance"), Lietuvos centrinę kredito uniją, arba SME FINANCE.

Išsaugojo patikimumą

Nemažų nuostolių atsirado dėl to, kad, uždarius restoraną, sugedo įsigyti maisto produktai, teko į nuostolius nurašyti visas atsargas. Kaupėsi atidėti mokesčiai, kiti finansiniai įsipareigojimai.

O nacionalinės plėtros įstaigos "Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA) paskolos skiriamos būtent minimaliems paskolos gavėjo mėnesiniams mokėjimams padengti: darbuotojų darbo užmokesčiui, nekilnojamojo turto nuomai, komunalinėms išlaidoms, paskolos administravimo mokesčiams ir kitoms būtinosioms paskolos gavėjo išlaidoms.

Pasak L.Jablonsko, gautą lengvatinę paskolą pirmiausia planuota panaudoti atsiskaityti su tiekėjais, o atnaujinus veiklą, apmokėti užsakytų produktų sąskaitas – jos gana nemažos, nes restorane – didelis patiekalų asortimentas (beje, yra meniu net šunims), terasoms ir įrangai prieš sezono atidarymą atnaujinti. Taip pat prastovose esančių darbuotojų atlyginimo daliai sumokėti ir naujiems žmonėms apmokyti.

Minimalūs reikalavimai

Į lengvatines paskolas pretenduojančios įmonės, kurios turi būti smulkiojo ir vidutinio verslo subjektai, privalo būti išsaugojusios bent 50 proc. darbuotojų, lyginant su kovo 1 d. UAB "Delvira" vadovas, paklaustas, ar teko optimizuoti savo komandą, teigė, kad buvo stengiamasi išlaikyti visus darbuotojus. Išėjo tik vienas žmogus, kuris iš anksto planavo atsisakyti pareigų. Kiti 20 įmonės darbuotojų du mėnesius nuo kovo vidurio buvo prastovoje.

Paskolos išduodamos tiems verslams, kurių apyvarta dėl COVID-19 nukrito ne mažiau nei 30 proc., atitinka minimalius patikimo mokesčių mokėtojo ir keletą kitų kriterijų, apie kuriuos detaliau galima sužinoti interneto svetainėje www.invega.lt.

Kokio dydžio paskolos tikėtis?

Maksimalus paskolos dydis – 1 mln. eurų, vienam paskolos gavėjui iš priemonės lėšų gali būti suteikiama viena paskola. Jos dydis nustatomas pagal įmonės pateiktą deklaraciją (paaiškinimą) apie patirtas arba planuojamas patirti išlaidas nuo 2020 m. kovo 16 d. iki liepos 31 d. Jeigu prašoma paskolos suma didesnė nei 100 tūkst. eurų, paskolos dydis nustatomas pateikus minėtuoju laikotarpiu patirtas arba planuojamas patirti išlaidas pagrindžiančius dokumentus –  sąskaitas, sutartis ar kitus apskaitos dokumentus ir individualų paskolos gavėjo rizikos vertinimą (jei toks atliekamas).

Finansų tarpininkai paskolų sutartis su paskolų gavėjais gali pasirašyti ir paskolas išmokėti iki 2020 m. liepos 31 d.

Grąžinti šiuos kreditus bendrovės galės pradėti praėjus šešiems mėnesiams nuo paskolos išdavimo, įmokas išdėstant iki 72 mėnesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių