Quantcast

Tyrimas: Lietuvą elektros kabeliais aprūpina ir Astravo AE partnerė

  • Teksto dydis:

Lietuvos energetikos sistemai elektros kabeliai tiekiami ir iš Baltarusijos gamintojos „Energokomplekt“, kuri yra Astravo atominę elektrinę (AE) statančios Rusijos „Rosatom“ partnerė, rašo portalas lrt.lt.

Pasak LRT tyrimų skyriaus, valstybės valdomai energetikos grupei „Ignitis grupė“ priklausanti bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) šių metų kovą sudarė daugiau nei 5 mln. eurų kabelių tiekimo sandorį su Lietuvos bendrove „Eco sprendimai“, ji kabelius tiekia iš „Energokomplekt“. „Eco sprendimai“ konkurse pasiūlė mažiausią kainą.

„Ignitis grupė“ komentuoja, kad įmonė laikosi Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aktų. Grupės valdybos narys Dominykas Tučkus sako, jog, atmetant rinkos dalyvį dėl jo produkto kilmės, rizikuojama įsivelti į teisminius procesus su viešųjų pirkimų konkursų dalyviais.

„Matėme, kad yra gana platus Europos skirstymo operatorių ratas, kurie perka produkciją iš įvairių šalių, įskaitant ir Baltarusiją“, – sako D. Tučkus.

Yra gana platus Europos skirstymo operatorių ratas, kurie perka produkciją iš įvairių šalių, įskaitant ir Baltarusiją.

Portalo teigimu, Baltarusijos ir Rusijos gamintojų produkcijos mastas nuo 2015 metų ESO pirkimuose auga ir dabar siekia apie 30 proc. Tuo metu „Energokomplekt“ yra ESO oficialių patvirtintų ir kriterijus atitinkančių gamintojų sąraše, gamintojos produkcija prekiauja ne viena lietuviška įmonė.

BNS primena, kad Lietuva yra didžiausia Astravo AE kritikė, pasiryžusi nepirkti jėgainės elektros ir apskritai boikotuoti baltarusišką elektrą nuo elektrinės veiklos pradžios. Latvija ir Estija solidarizuojasi su Lietuva ir šiuo metu trys Baltijos šalys ieško techninių sprendimų užkardyti baltarusiškos elektros patekimą į jų rinką.

Baltarusijos AE statoma maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus, Lietuva kritikuoja projektą dėl jo saugumo reikalavimų nesilaikymo, bet Minskas priekaištus atmeta. 

Apie tai, kad „Lietuvos energijos“ įmonių grupė medžiagų tiekėjais proteguoja Baltarusijos verslininkus „Kauno diena“ rašė jau prieš kelis metus. Plačiau galite skaityti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
chi-chi... taigi, ten kiniečių produkcija... dabar viską jau kiniečiai gamina... jie jau net gamyklas Baltarusijoje pradėjo statyti... ar aš klystu?...

Kapeika

Kapeika portretas
krv, vakar paskaicevau neapsimoka, nuostoliai, pilam letuviskus ir tiesiam i kosmosa ir kosmosaite

Anonimas

Anonimas portretas
Aprupina per landzberginius tarpininkus. Del to ir kainos Lietuvoje didziausios
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių