Quantcast

Termofikacinė jėgainė pajėgumų nemažina

"Fortum Klaipėda" termofikacinė jėgainė veikia visu pajėgumu. Praėjusiais metais joje sudeginta tiek atliekų, kiek ir leidžiama.

Klaipėdos LEZ-e veikianti bendrovės "Fortum Klaipėda" termofikacinė jėgainė – viena atliekų tvarkymo sistemos grandžių. Jėgainėje deginant atliekas pagaminama šiluma ir elektros energija. Šiluma tiekiama į uostamiesčio centrinę šildymo sistemą, o elektra parduodama bendram Lietuvos elektros tinklui.

Jėgainė pradėjo veikti 2013 m. gegužę. Tuomet jai galiojo du apribojimai – neleista atliekų vežtis iš kitų regionų (tik iš Klaipėdos regioninio atliekų tvarkymo centro) ir jėgainės kuro bazėje atliekos negalėjo sudaryti daugiau nei 70 proc.

"Šie apribojimai taikyti tam, kad įrodytume, jog esame švarūs ir tvarkingi, laikomės visų normatyvų", – tvirtino "Fortum" atstovas Andrius Kasparavičius.

2014 m. dar galiojo abu apribojimai. Tais metais buvo sudeginta 142 tūkst. t atliekų ir 136 tūkst. t biokuro. 2015 m. apribojimas atliekas atsivežti iš kitų regionų buvo panaikintas. Tais metais jėgainėje buvo sudeginta 180 tūkst. t atliekų ir 99 tūkst. t biokuro.

2016 m. rudenį buvo suteikta teisė deginti vien tik atliekas. Pernai jėgainėje supleškėjo beveik 256 tūkst. t atliekų ir tik 18 tūkst. t biokuro.

Pagal naujausią patvirtintą poveikio aplinkai dokumentą, jėgainė gali sudeginti 255 tūkst. t atliekų.

Numatoma, kad šiemet jėgainės kuro bazėje biokuro nebeliks ir bus deginamos vien tik atliekos.

"Šiuo metu atliekų turime daugiau, nei galėtume sudeginti. Apie tai, kad Lietuvai reikia daugiau tokių įrenginių, klausimų neturėtų kilti", – teigė atstovas.

Šiuo metu 36 proc. į jėgainę patenkančių atliekų sudaro Klaipėdos regioninio atliekų tvarkymo centro tiekiamos atliekos, 12 proc. jų atsivežama iš Kauno, atliekos pasiekia ir iš Vilniaus.

Tarp gaunamų atliekų didžiąją dalį – apie 20 proc. sudaro minkštas plastikas, t. y. įvairūs pakavimo maišeliai. Apie 19 proc. atliekų – audiniai, 14 proc. – popierius, kartonas. Taip pat randama servetėlių, sauskelnių, medžio, spalvotųjų metalų, kietojo plastiko, stiklo, odos, gumos.

Vykdydama savo veiklą, jėgainė pagamina ir šlako. Jo gaunama apie 20–25 proc. to kiekio, kuris jėgainę pasiekia kaip atliekos. Uostamiestyje susidarantis šlakas naudojamas Dumpių sąvartyno kaupui dengti. Iš šlako išskiriama ir juodųjų metalų. 2016 m. jų surinkta apie 2,5 tūkst. t.

Kainos, kuriomis "Fortum Klaipėda" parduoda savo pagamintą šilumą "Klaipėdos energijai", nuo jėgainės atsiradimo šiltuoju metų laiku mažėjo apie 52 proc., o šaltuoju – apie 22,9 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Likes Klaipedoje

Likes Klaipedoje portretas
Degina ka nori kaip nori o visiems sventus vaidina. Galinguma didina su aplinkos apsaugos zinia visi savi. Pons Puteikis aktyviai domejosi kol valdzion pakliuvo idomu kokia jo nuomone
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių