Quantcast

Teismas: ženklą „999“ gali naudoti ir „Stumbras“, ir „Vilniaus degtinė“

  • Teksto dydis:

Prancūzijos koncerno "Marie Brizard Wine & Spirits" (buvęs "Belvedere") kontroliuojama alkoholio gamybos įmonė "Vilniaus degtinė" ir verslininko Dariaus Mockaus netiesiogiai valdoma didžiausia Lietuvoje alkoholio gamintoja "Stumbras" gali naudoti ženklą "999", simbolizuojantį trauktinės "Trejos devynerios" pavadinimą.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) gegužės 19 dieną padėjo tašką įmonių ginče dėl ženklo "999" - teismo nuomone, šiam ženklui neturėtų būti suteikiamos išimtinės teisės nė vienam gamintojui. LAT atmetė "Stumbro" skundą ir paliko galioti Lietuvos apeliacinio teismo pernai lapkritį priimtą nutartį.

Bylinėjimąsi inicijavusi "Vilniaus degtinė" jau daugiau nei 60 metų gamina trauktinę "Trejos devynerios" ir naudojo ženklą "999", tačiau "Stumbras", kuris ženklą "999" Valstybiniame patentų biure įregistravo 2006 metais, reikalavo savo konkurentės nutraukti jo naudojimą.

"Žymuo "999" neatlieka skiriamosios funkcijos, leidžiančios identifikuoti konkretų gamintoją. Priešingai, žymuo "999" pagal savo naudojimo istoriją yra sietinas būtent su spiritiniu gėrimu "Trejos devynerios", su šio išskirtinio lietuviško spiritinio gėrimo gamyba, kuri negali būti uzurpuota konkretaus gamintojo", - rašoma LAT nutartyje.

"Tokiu atveju, ūkio subjektai galėtų naudoti elementą "999" skirtingomis grafinėmis išraiškomis ir skirtingose etiketėse, tačiau niekas iš jų neturėtų į šį elementą išimtinių teisių prekių ženklų teisės prasme toms prekėms, kurioms žymėti yra įregistruoti ginčo prekių ženklai. Šio apribojimo taikymas tik trauktinėms būtų dirbtinis ir neatitiktų tarp šalių kilusio ginčo esmės, nes žymuo "999" sietinas su spiritiniu gėrimu "Trejos devynerios" ir jo gamybos technologija", - nurodo LAT.

"Stumbras" gamina įvairias trauktines "Devynerios" o "Vilniaus degtinė" - "Trejos devynerios", jos abi naudoja ženklą "999".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mockau

Mockau portretas
Siulyciau keisti savo zenkla 999 degtinei i zenkla 666 setono zenkla, tai labiau atitin ka tavo taip papuliaraus lietuviu megstamo gerimo ir ju visisko degradavimo ir isnykimo propogavime,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių