Quantcast

Teismas patvirtino: „Maxima“ ir „Mantinga“ pažeidė Konkurencijos įstatymą

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą, kuriuo patvirtino, kad Konkurencijos tarybos nutarimas dėl „Maxima LT“ ir bendrovės „Mantinga“ draudžiamo susitarimo – pagrįstas.

Konkurencijos taryba 2014 m. gruodžio 4 d. priėmė nutarimą, kuriuo nustatė, kad „Maxima LT“ ir „Mantinga“ susitarė neparduoti „Mantingos“ gaminamų duonos ir kitų prekių „Maxima LT“ parduotuvėse už mažesnę nei „Mantingos“ kainoraščio kainą (dar vadinamą „bazine“ kaina). Tokie bendrovių veiksmai yra draudžiami pagal Konkurencijos įstatymo 5 straipsnio 1 dalį bei Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 101 straipsnio 1 dalį, skelbiama pranešime spaudai.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, atsižvelgdamas į Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 101 straipsnio taikymo Lietuvoje ypatumus, sumažino bendrovėms paskirtas baudas: „Maximai LT“ skirta 15 184 685 eurų bauda (KT nutarimu skirta bauda buvo 16,8 milijonai eurų), „Mantingai“ skirta 3 984 107 eurų bauda (KT nutarimu skirta bauda buvo 4,4 milijonai eurų).

Konkurencijos tarybos vertinimu, „Maxima LT“ ir „Mantinga“ tiekimo sutarčių nuostatos, šių įmonių darbuotojų tarpusavio susirašinėjimas bei kitos nustatytos faktinės aplinkybės patvirtino ilgalaikius, nuoseklius ir kryptingus bendrovių veiksmus užtikrinant, kad mažmeninės kainos (dar vadinamos „lentynos“  kainomis) „Maxima LT“ parduotuvėse nebūtų mažesnės nei minėtos „bazinės“ kainos.

„Džiaugiamės Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimu – teismas patvirtino, kad Konkurencijos taryba tinkamai įvertino įmonių veiksmus. Teismo nuomone, ir „Maxima LT“, ir „Mantinga“ ribojo konkurenciją bei siekė išlaikyti aukštesnes produkcijos kainas. Tikimės, kad įmonės, įvertinusios jau padarytą žalą Lietuvos vartotojams, taip pat sutiks su šiuo teismo sprendimu“, – sako Šarūnas Keserauskas, Konkurencijos tarybos pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių