Quantcast

Teismas iš dalies patenkino „Achemos“ skundą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos Bendrasis Teismas 2021 m. rugsėjo 8 d. sprendimu iš dalies patenkino AB „Achema“ ir UAB „Achema Gas Trade“ skundą dėl Lietuvoje nuo 2016 m. taikomos valstybės pagalbos SGD terminalo išlaikymui, pripažindamas Europos Komisijos sprendimą ją suderinti neteisėtu.

Europos Sąjungos Bendrasis Teismas pripažino neteisėtu Europos Komisijos 2018 m. spalio 31 d. sprendimą dalyje dėl suteiktos valstybės pagalbos SGD terminalui 2016–2019 m. laikotarpiui. Teismas konstatavo, kad Europos Komisijos neišsamus, nepakankamas ir nenuoseklus tyrimas dėl „Litgas“ (dabartinis „Ignitis“) nugaravimo ir balansavimo išlaidų kompensavimo patvirtinta abejones, kurias Europos Komisija privalėjo patikrinti, tačiau to nepadarė.

Ginčas kilo po to, kai 2015 m. Lietuvos institucijos nusprendė pakeisti taikytos valstybės pagalbos mechanizmą SGD terminalo išlaikymui, siekiant užtikrinti, kad terminalas visa laiką išliktų veikiantis. Priimti sprendimai lėmė valstybės pagalbos teikimą UAB „Litgas“ (dabar UAB „Ignitis“) tam, kad pastaroji tarptautinėse rinkose įsigytų minimalųjį būtinąjį SGD kiekį, kuris SGD terminale būtų išdujinamas ir perparduodamas dujų tiekėjams Lietuvoje. UAB „Litgas“ buvo kompensuojamas šių paslaugų teikimas, o šią kompensaciją mokėjo gamtinių dujų naudotojai, kurių didžiausias yra AB „Achema“.

Derinant valstybės pagalbą su Europos Komisija buvo iškilę klausimai, dėl ko Europos Komisija nurodė atlikti pakeitimus taikomoje valstybės pagalbos schemoje. Nors Komisijos nurodyti pakeitimai vėliau ir buvo atlikti, tačiau Europos Komisijai priimant galutinį sprendimą nebuvo išvengta ES teisės aktų pažeidimų. Šis Europos Sąjungos Bendrojo Teismo sprendimas rodo, kad valstybė ir Europos Komisija derindama valstybės pagalbos schemą ne visada vadovaujasi ES teisės aktų reikalavimais, o dėl to nukenčiantys asmenys turi ilgai bylinėtis, kad būtų įrodyta tiesa ir padaryti pažeidimai. Tą rodo ne tik šis sprendimas, tačiau ir šių metų balandį priimtas ankstesnis Bendrojo Teismo sprendimas, kuriuo buvo tenkintas „Achemos“ skundas dėl Lietuvoje taikytos VIAP schemos“, – teigė advokatas Gintaras Balčiūnas, UAB koncerno „Achemos grupė“ valdybos pirmininkės pavaduotojas.

Europos Sąjungos Bendrajam Teismui panaikinus Europos Komisijos 2018 m. sprendimą, dėl Lietuvoje 2016–2019 m. taikytos SGD terminalo išlaikymo schemos, suteikta 78,6 mln. Eur vertės valstybės pagalba yra nesuderinama su ES vidaus rinka ir yra neteisėta.


Šiame straipsnyje: teismasAchemaSGD terminalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kodėl bijomasi skelbti kainas - kokiomis perka dujas Lietuva ir Vokietija. Buvę vadovai turėtų prisiimti visą kaltę už Lietuvos ekonomikos žlugdymą.

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
tas terminalas yra nusikaltimas prieš Lietuvos dujų vartotojus . Tai yra afera , ir reik paviešinti visus jos organizatorius ir tarpininkus .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių