Quantcast

„Swedbank“ – kritika dėl pinigų plovimo audito: reikia tikrinti tūkstančius sąskaitų

Investuotojai, Švedijos vyriausybės ministrai ir pinigų plovimo ekspertai sukritikavo „Swedbank“ vidaus auditą dėl galimo pinigų plovimo, vadindami jį nepakankamu ir darančiu žalą pasitikėjimui Švedijos banko valdyba ir vadovybe, kurią jie apkaltino galimu pinigų plovimo banke dangstymu.

„Swedbank“ penktadienį išleido greitai parengtą „Forensic Risk Alliance“ (FRA) atlikto vidaus audito ataskaitą po to, kai Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT atskleidė, kad daugiau nei 9 mlrd. eurų siekiantys mokėjimai galėjo būti atliekami tarp į didžiulį pinigų plovimo skandalą įklimpusio „Danske Bank“ ir „Swedbank“ filialų Baltijos šalyse bei Švedijoje. Tačiau didžioji dalis informacijos apie tai, kiek „Danske Bank“ klientų naudojosi ir „Swedbank“ paslaugomis, buvo užtušuota, o tai nesuteikė jokios naujos informacijos investuotojams apie tai, kiek rimtos buvo „Swedbank“ pinigų plovimo problemos, rašo „Financial Times“.

„Deja, atrodo, kad banko vadovybė bando nuslėpti faktus apie banko susitepimą, užuot dariusi viską, ką gali, jog atneštų aiškumo ir ramybės rinkoms“, – sakė Švedijos akcininkų asociacijos vadovas Joacimas Olssonas.

Šis auditas tyrė vos 50 Švedijos transliuotojo SVT pateiktų sąskaitų, o juk yra tūkstančiai sąskaitų.

J. Olssonas pridūrė, kad ketvirtadienį vyksiančiame kasmetiniame „Swedbank“ akcininkų suvažiavime siūlys paskirti specialųjį auditorių ištirti „visus šios betvarkės aspektus“, įskaitant ir tai, ar banko vadovybė tyčia klaidino investuotojus, teigdama, kad „skeletų spintoje nėra“.

Investuotojas, „Hermitage Capital Management“ valdytojas Billas Browderis, pateikęs kriminalinių kaltinimų „Swedbank“ ir „Danske Bank“ dėl pinigų plovimo, taip pat kritikavo FRA atlikto vidaus audito išvadas. Pasak jo, išvados nesuteikia jokios informacijos apie tai, su kokio masto problemomis susidūrė „Swedbank“.

„Šis auditas tyrė vos 50 Švedijos transliuotojo SVT pateiktų sąskaitų, o juk yra tūkstančiai sąskaitų ir milijonai mokėjimų, kuriuos reikia patikrinti“, – kalbėjo B. Browderis.

Švedijos finansų rinkų ministras Peras Bolundas Švedijos transliuotojui SVT tikino, kad penktadienį paskelbto „Swedbank“ audito rezultatai nėra pakankami spręsti apie pinigų plovimo faktą banke.

„Swedbank“ vidaus auditas nėra pakankamas aiškiai suprasti situaciją. Todėl svarbu, kad Finansų inspekcija ir kolegos Baltijos šalyse pradėtų savo tyrimą“, – kalbėjo P. Bolundas.

Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos, prie kurių prisijungė ir Lietuvos institucijos, pradėjo tyrimą dėl SVT įtarimų, kad tarp „Danske Bank“ ir „Swedbank“ 2007-2015 m. judėjusių galimai nešvarių pinigų srautai sudarė daugiau nei 9 mlrd. eurų. Švedijos prokurorai taip pat tiria, ar „Swedbank“ sulaužė vidaus informavimo taisykles, informuodamas didžiausius banko akcininkus apie SVT įtarimus dar prieš juos paskelbiant viešai.

„Swedbank“ generalinė direktorė Birgittė Bonnesen, kuri penktadienį sulaukė jai taip reikalingo valdybos palaikymo, „Financial Times“ pripažino, kad audito išvados „gali atrodyti siauros“, tačiau, tikino „Swedbank“ vadovė, svarbu sulaukti nepriklausomų auditorių patvirtinimo, kad banko pinigų plovimo prevencijos procesai yra tinkami.

B. Bonnesen gynė auditą, sakydama, kad jis buvo atliktas per labai trumpą laiką, o dabar, pasak jos, bus atliktas platesnis tyrimas, tačiau jo rezultatai viešinami nebus.

„Ką mes darome, tai bandome šiek tiek aplenkti finansų reguliuotojus“, – sakė B. Bonnesen.

Kai kurie didieji „Swedbank“ akcininkai taip pat prisijungė prie kritikos.

„Tikėjomės daugiau, manome, kad reikia daugiau, kad sustiprintume pasitikėjimą banku. Nesame patenkinti pareiškimu, kad kitas tyrimo etapas nebus toks atviras, koks galėtų būti“, – sakė pensijų fondo AMF generalinis direktorius Johanas Sidenmarkas. AMF yra penktas didžiausias „Swedbank“ akcininkas. Trečias didžiausias akcininkas „Alecta“ taip pat pareiškė, kad FRA audito išvados nepateisino lūkesčių.

Tačiau bankui yra ir gerų naujienų – du didžiausi „Swedbank“ akcininkai palaikė B. Bonnesen ir banko valdybą.

Penktadienį „Swedbank“ paskelbė preliminarias FRA atlikto vidaus audito dėl galimo pinigų plovimo išvadas, kuriose sakoma, kad visų 50 patikrintų įtartinų banko klientų sąskaitos jau uždarytos, o su išvadomis susipažinusi banko valdyba tikina visiškai pasitikinti generalinės direktorės B. Bonnesen darbu, kuri pažadėjo įkurti specializuotą finansinių nusikaltimų prevencijos padalinį.

Vasario 27-kovo 19 dienomis FRA auditoriai patikrino Švedijos nacionalinio transliuotojo SVT, atskleidusio apie galimą pinigų plovimą „Swedbank“, pateiktą 50 įtartinų asmenų sąrašą. Audito išvadose teigiama, kad visos pinigų plovimu įtartų asmenų sąskaitos jau yra uždarytos. „Swedbank“ Baltijos šalių filialuose paskutinė jų buvo uždaryta 2017-ųjų gegužės 31 d., o Švedijoje – pernai liepos 10 d. Tačiau, teigiama audito išvadose, neaišku, kas – „Swedbank“ ar klientai nusprendė pradėti sąskaitos uždarymo procedūrą

FRA atliktas auditas netyrė informacijos apie anksčiau skelbtą „Swedbank“ atliktą pinigų plovimo vidaus tyrimą ar „Hermitage Capital Management“ valdytojo B. Browderio pateiktus kaltinimus bankui dėl ryšių su bankrutavusiu Ūkio banku.

„Swedbank“ anksčiau neigė prielaidas apie savo įsitraukimą į „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalą, tačiau turėjo pripažinti kaltinimus, kai Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT vasario 20 d. pranešė, kad tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ Baltijos šalių filialų įvykdyta mokėjimų už maždaug 40 mlrd. kronų (3,8 mlrd. eurų). Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos apie bendrą „Swedbank“ tyrimą pranešė jau kitą dieną – vasario 21-ąją.

Vėliau SVT pranešė, kad „Swedbank“ vadovams pernai rugsėjį siųsta, o vėliau nutekinta vidaus ataskaita atskleidė, jog 2007-2015 m. tarp įtarimą sukėlusių „Swedbank“ ir „Danske Bank“ klientų Baltijos šalyse buvo pervesta iš viso 95 mlrd. Švedijos kronų (9,04 mlrd. eurų).

SVT teigimu, „Swedbank“ teikė paslaugas ir Rusijos oligarchams bei buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
KAS NORES APIE SAVE VIESSAI ISSGIRSTI TIESAA SUKCIAVUS IR LAUZUSIUS TARPVALSTYBINIUS PINIGU PLOVIMUS?? DANSKE BANKAS JAU 2017-2018 m pradejo vynioti meskeres ir slepti privaciu klijentu saaskaitas ir uzdarineti Lietuvoje. Bent 50 uzdarytuu saskaitu patikrinus rastume dar idomesniu dalykeliu. TAA TYRIMA GREITAI PRIVERSTU ATLIKTI NAUJAS PREZIDENTAS NAUSEDA O PO TO ISSLEISTU MIEGANTII VASILIAUSKAA I GATVEE
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių