Quantcast

Sutarta stiprinti Nacionalinės mokėjimo agentūros rizikų valdymą

  • Teksto dydis:

Siekiant efektyviau kovoti su Europos Sąjungos (toliau – ES) paramos grobstymu žemės ūkyje, vidaus reikalų ir žemės ūkio ministrai bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNNT) vadovas sutarė, kad būtina stiprinti šias lėšas skirstančios Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) rizikų valdymą.

Viena numatytų priemonių – sugriežtinta paraiškų teikimo ir projektų įgyvendinimo kontrolė, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Negalime leisti, kad visų Lietuvos žmonių gerovei skirtos lėšos nusėstų pavienių asmenų ar interesų grupių kišenėse. Privalome užtikrinti, kad Europos Sąjungos parama būtų skirstoma skaidriai, nes europiniai pinigai yra papildomos galimybės mūsų šalies žmonėms, verslui, švietimui ir bendruomenėms“, – pranešime sakė ministrė Agnė Bilotaitė.

Gegužės pabaigoje skelbta, kad prisidengdami jaunojo ūkininko statusu keturi asmenys apgaulės būdu siekė įgyti per 750 tūkst. eurų ES paramos bei valstybės biudžeto lėšų. Įtariamieji sulaikyti, teisėsaugos duomenimis, jiems jau buvo išmokėta per 650 tūkst. eurų, dar 100 tūkst. buvo siekiama įgyti.

Įvairiais būdais klastojant dokumentus buvo siekiama arba užvaldyta virš 1 mln. eurų paramos lėšų. Šiuo metu pranešimai apie įtarimus pateikti devyniems asmenims.

Bandymų neskaidriai gauti ES finansinę paramą yra ir kitose srityse. FNTT šiuo metu atlieka 25 ikiteisminius tyrimus dėl siekio sukčiaujant užvaldyti ES ir valstybės biudžeto lėšas. 2021–2023 metais teismams perduota 19 ikiteisminių tyrimų, padaryta arba kėsintasi padaryti virš 15 mln. eurų žalos. Tyrimuose apribota virš 40 mln. eurų vertės turto.

ES parama kasmet sudaro apie penktadalį Lietuvos metinio biudžeto – ji siekia apie 3,1 mlrd. eurų. Vien žemės ūkiui  šiais metais suplanuota skirti 0,91 mlrd. eurų ES paramos (įskaitant bendrojo finansavimo lėšas).

NMA yra vienintelė akredituota institucija Lietuvoje, administruojanti valstybės paramos ir ES paramos žemės ūkiui, kaimo plėtrai ir žuvininkystei lėšas bei atliekanti jų mokėjimą ir kontrolę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių