Quantcast

Skandalo atgarsiai: „Grigeo“ prašoma laikinai nenaudoti ženklo „Ecolabel“

  • Teksto dydis:

Aplinkos apsaugos agentūra higieninio popieriaus gamybos bendrovės „Grigeo“, kurios antrinė įmonė „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias leido nevalytas nuotekas, prašo laikinai nebeženklinti produkcijos Europos Sąjungos (ES) ekologiniu ženklu „EU Ecolabel“.

Aplinkos apsaugos agentūros teigimu, tai pirmas toks kartas Lietuvoje, kai prašoma neženklinti šiuo ženklu produkcijos įmonės, tiesiogiai nepadariusios pažeidimų.

„Ekologinis ženklas suteikiamas produktui, o ne įmonei, o kitas dalykas, ekologinis ženklas suteiktas „Grigeo“ gaminamai produkcijai, o įtarimai dėl taršos yra kitai įmonei – „Grigeo Klaipėdai“, – BNS teigė agentūros atstovė spaudai Lina Gaidžiūnaitė.

Pasak jos, kol atliekama Grigiškių įmonės minkštojo popieriaus gamybos patikra, jo prašoma neženklinti geranoriškai, tačiau jei paaiškės, kad produkcija gaminama nesilaikant ekologinių reikalavimų, „Grigeo“ privalės nutraukti ženklinimą .

„Šiuo metu atliekama analizė ir tyrimas, bet kol nėra išvadų, griežtai prašyti negalime. Kol kas bandome apeliuoti labai geranoriškai, kad kol vyksta tyrimas, „Grigeo“ nenaudotų ES ekologinio ženklo“, – sakė L. Gaidžiūnaitė.

Tuo metu „Grigeo“ teigia prašanti agentūros leisti ir toliau ženklinti Grigiškėse gaminamą produkciją ekologiniu ženklu, nes, anot įmonės vadovo, joje gaminami švarūs produktai.

„Grigeo“ ir jos produkcija, kaip anksčiau, atitinka ES ekologinio ženklo kriterijus ir reikalavimus, įmonė nepažeidė ženklo naudojimo sąlygų. Mūsų nuomone, įvykiai Klaipėdoje neturėtų daryti įtakos „Grigeo“ ES Ekologinio ženklo pažymėjimo galiojimui“, – komentare BNS teigė „Grigeo“ vadovas Tomas Jozonis.

Anot jo, Grigiškėse veikianti „Grigeo“ nėra tiesiogiai susijusi su viešais kaltinimais „Grigeo Klaipėdai“.

„Agentūros prašome atsižvelgti į pateiktas aplinkybes ir nestabdyti ženklo naudojimo. Ženklinimo stabdymo atveju „Grigeo“ neišvengiamai patirs finansinių nuostolių“, – teigė T. Jozonis. 

Aplinkosaugininkų teigimu, „Grigeo Klaipėda“ galimai sąmoningai teršė Kuršių marias.

„Kadangi ES ekologinio ženklo tikslas yra suteikti informaciją vartotojams apie aplinkai draugiškus produktus, labai svarbu nediskredituoti ES ekologinio ženklo ir nesumažinti pasitikėjimo juo“, – pranešė agentūra.

Agentūra tikrina, ar „Grigeo“ minkštasis popierius ir jo gaminiai atitinka ES ekologinio ženklo reglamento kriterijus. Ženklas 2013 metais suteiktas Grigiškėse veikiančios „Grigeo“ produkcijai – minkštojo popieriaus gaminiams.

Kiek truks patikrinimas, kol kas neaišku, BNS sakė L. Gaidžiūnaitė.

ES ekologinis ženklas suteikiamas prekėms ir paslaugoms, atsižvelgiant į jų gamybos poveikį klimato kaitai, gamtai ir biologinei įvairovei, energijos ir išteklių vartojimą, atliekų susidarymą, taršą bei galimybę pakeisti pavojingas medžiagas saugesnėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių