Quantcast

„Maximoje“ vykstanti iniciatyva kviečia kovoti už mažiausiųjų gyvybę

  • Teksto dydis:

Skaičiuojama, kad pasaulyje neišnešiotas gimsta kas dešimtas kūdikis, o Lietuvoje kiekvienais metais apie 1500 visų naujagimių gimsta anksčiau laiko. Tinkamai pasirūpinti ankstuku yra be galo svarbu, kadangi beveik visais atvejais neišnešiotų mažylių gyvybėms gresia pavojus – tik gimę kūdikiai dar nesugeba savarankiškai kvėpuoti ir valgyti.

Šiems mažyliams paremti, lietuviškame prekybos tinkle „Maxima“ jau šeštą kartą vyksta projektas „Ankstukai“, kurio metu surinkti pinigai skiriami anksčiau numatyto termino gimusiems mažyliams ir jų tėveliams. Surinktos lėšos skiriamos reikalingai medicininei įrangai atnaujinti, suteikti emocinę pagalbą, paramą daiktais, bei būtiną žinoti informaciją.

„Ankstukai – ypatingos medikų pagalbos ir priežiūros reikalaujantys naujagimiai. Kiekvienas priaugtas gramas ar ūgtelėtas milimetras yra didžiulis žingsnis į priekį, kuriam padaryti reikalinga speciali medicinos įranga. Kiekvienas iš mūsų gali padėti jį žengti, prisidėdamas prie visą pavasarį mūsų prekybos tinkle vykstančios akcijos“, – sako lietuviško tinklo „Maxima“ generalinė direktorė Kristina Meidė.

Visi, perkantys „Ankstukų“ akcijos ženklu pažymėtas prekes arba aukodami į prie kasų esančias specialias akcijos dėžutes, prisidės prie ankstukų gerovės. Viena iš projekto „Ankstukai“ iniciatorių, asociacijos „Neišnešiotukas“ vadovė Asta Speičytė–Radzevičienė sako, jog per projekto gyvavimo metus buvo surinkta daugiau nei 200 tūkstančių eurų paramos.

„Paramos projektas prieš šešerius metus buvo pradėtas siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria anksčiau laiko gimę kūdikiai ir jų šeimos. Tačiau tiesa ta, jog žmonės, kurie savo artimoje aplinkoje nėra susipažinę su neišnešiotais naujagimiais, net neįsivaizduoja, kokie gležni ir maži yra pasaulį anksčiau laiko išvydę mažyliai. „Ankstukai“ padeda keisti šį matymą – apie Lietuvos mažiausius kasmet išgirsta ir juos palaiko vis daugiau žmonių“, – apie projektą pasakoja A. Speičytė Radzevičienė.

Prie paramos projekto „Ankstukai“ praeitais metais prisidėjo ir į veiklą įsitraukė Ineta Puzaraitė-Žvagulienė pati susilaukusi sūnaus anksčiau numatyto termino. Su seserimi Irūna Puzaraitė-Čeponienė pristačiusios specialią, būtent šiai akcijai įrašytą lopšinę, seserys siekė atkreipti visuomenės dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria šeimos, sulaukusios mažylių anksčiau numatyto laiko.

Projekto organizatorių teigimu, augantis visuomenės palaikymas kasmet padeda įgyvendinti vis didesnius paramos akcijos tikslus. Prioritetinė paramos kryptis išlieka medicininės ankstukų priežiūros gerinimas.

Prie neišnešiotiems naujagimiams skirto paramos projekto „Ankstukai“ gali prisidėti visi, norintys padėti neišnešiotiems mažyliams užaugti. Akciją paremti galima perkant specialiu „Ankstukų“ akcijos ženklu pažymėtas prekes „Maximos“ parduotuvėse arba aukojant pinigus į specialias akcijos dėžutes, esančias prie kasų. Suteikti paramą taip pat galima skiriant 1,2 proc. gyventojų pridėtinės vertės mokesčio. Visa projekto „Ankstukai“ metu surinkta parama skiriama ankstukams reikalingos medicininės įrangos atnaujinimui, paramai daiktais bei psichologine pagalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių