Quantcast

Rusijos verslininkai nepaiso Lietuvos teismų

Gruzinišku mineraliniu vandeniu "Borjomi" prekiaujančią Rusijos verslininkų kontroliuojamą bendrovę Lietuvos teismai pripažino nesąžininga ir buvusiam verslo partneriui priteisė apie 1,3 mln. eurų. Tačiau lietuviškoji Temidė "Borjomi" prekeiviams nė motais.

Įsteigė savo bendrovę

"Borjomi" gamintojos "IDS Borjomi Beverages Co. N.V." (tuo metu kompanija vadinosi "Georgian Glass & Mineral Water Co. N. V.") ir Lietuvos bendrovės "Accuratus" bendradarbiavimas prasidėjo dar 2002 m., kai "Accuratus" buvo suteikta išskirtinė teisė mineralinį vandenį platinti ne tik Lietuvoje, bet ir visose trijose Baltijos šalyse. Tačiau bendradarbiavimas tęsėsi tik iki 2008 m., kai "Borjomi" gamintojai nusprendė iš šio verslo išmesti partnerius iš Lietuvos. Tada buvo nutraukta sutartis su "Accuratus", o Lietuvoje įsteigta antrinė gamintojų bendrovė "IDS Borjomi Europe".

"Borjomi" tiekėjai sutarties nutraukimą motyvavo tuo, kad neva "Accuratus" netinkamai vykdė savo įsipareigojimus, vėlavo atsiskaityti, nevykdė pardavimo planų.

Nutraukus distribucijos sutartį, "Accuratus" buvo priversta bankrutuoti ir inicijuoti teisminius procesus.

Teismų maratonas

"Accuratus" vadovas Audrius Jurgulis dienraščiui prisipažino, kad nebuvo kito būdo, kaip tik kreiptis į teismą bei reikalauti kompensacijos už sužlugdytą verslą. "Accuratus" iš "Borjomi" gamintojos reikalavo beveik 1,7 mln. eurų už rinkodaros išlaidas, brokuotos produkcijos perpakavimą bei negautas dvejų metų pajamas.

Teismas nustatė, kad iš tikrųjų "Accuratus" iš pradžių vėluodavo atsiskaityti už patiektą produkciją, tačiau vėlavimas nebuvo žymus. Todėl, teismo vertinimu, tai negalėjo būti priežastis vienašališkai nutraukti sutartį.

Teismas taip pat nustatė, kad "Accuratus" pardavimo plano neįvykdė, nes gamintojas laiku netiekdavo užsakytos produkcijos, o dalis jos buvo brokuota. Todėl teismas nutarė, kad dėl pardavimo planų neįvykdymo yra atsakingi ir patys "Borjomi" gamintojai, o distribucijos sutartis vienašališkai nutraukta neteisėtai.  O nustačius, kad buvo įsteigta įmonė "IDS Borjomi Europe", ir jai suteikta teisė parduoti mineralinio vandens produkciją Baltijos šalyse, teismas nusprendė, kad buvo tikslingai siekiama nutraukti sutartį ir savo produkcija prekiauti per savo įmonę. Tokius veiksmus teismas pripažino nesąžiningais.

Lietuvos teismai galutiniu spendimu bendrovei "Accuratus" priteisė apie 920 tūkst. eurų ir 6 proc. metinių palūkanų. Iš viso – maždaug apie 1,3 mln. eurų.

Antstoliai turto nerado

"Accuratus" kreipėsi į antstolius, kad šie išreikalautų teismo priteistas sumas. Tačiau pradėjus priverstinį skolos išieškojimą paaiškėjo, kad "Borjomi" gamintojai Lietuvoje jokio turto, išskyrus Lietuvos bendrovės "IDS Borjomi Europe" akcijas, oficialiai neturi. Išieškojimą apsunkina tai, kad "IDS Borjomi Beverages Co. N.V." registruota ofšorinėje zonoje – Nyderlandų Antiluose.

Taip pat paaiškėjo, kad Lietuvos bendrovė "IDS Borjomi Europe" jokių įsipareigojimų savo pagrindinei bendrovei neturi.

"Galima suprasti, kad po Lietuvoje priimto teismo sprendimo, siekiant išvengti skolos mokėjimo, "Borjomi" vanduo pradėtas platinti ne per savo Lietuvoje įsteigtą bendrovę "IDS Borjomi Europe", nors ji oficialiai ir toliau laikoma "Borjomi" vandens platintoja", – pastebėjo A.Jurgulis.

Teisėsi Gruzijoje

"IDS Borjomi Europe" nėra įtraukta į šiuos procesus ir negali atsakyti į užduotus klausimus, tačiau galime pasidalyti informacija, kurią esame gavę iš "IDS Borjomi Beverages Co.N.V.", – dienraščiui telefonu sakė "IDS Borjomi Europe" vadovas Iraklis Bokuchava.

"Borjomi" atstovai savo nenorą mokėti Lietuvos teismo sprendimu priteistą skolą motyvuoja tuo, kad Gruzijoje yra priimtas teismo sprendimas, kuris yra visiškai priešingas tiems, kuriuos priėmė Lietuvos teismai. I.Bokuchava raštu atsiuntė tokią "Borjomi" gamintojų poziciją: "2010 m. Gruzijos teismas priėmė sprendimą, kuriuo UAB "Accuratus" buvo nubausta 3,242 mln. eurų bauda dėl to, kad tinkamai neįvykdė sutarties sąlygų. Tam, kad išvengtų Gruzijos teismo sprendimo pasekmių, UAB "Accuratus" savininkas paskelbė įmonės bankrotą ir Lietuvoje iškėlė ieškinį prieš "IDS Borjomi Beverages Co. N.V." Šiuo metu Lietuvos apeliacinis teismas svarsto Gruzijos teismo sprendimo pripažinimą Lietuvoje. Tikėdami Lietuvos teismų objektyvumu ir tam, kad būtų išvengta nesusipratimų, mes susilaikome nuo šios bylos komentavimo, kol Lietuvos teismai nepriims galutinio sprendimo."

Kreipėsi ir į Prezidentę

"Accuratus" akcininkas ir buvęs vadovas A.Jurgulis sakė, kad Gruzijos teismo sprendimas Lietuvoje nėra pripažintas ir jokios juridinės galios neturi. "Gruzinų teismo sprendimo priėmimo aplinkybės vertos kriminalinės istorijos, nes teismo sprendimas buvo priimtas skubos tvarka, be mūsų žinios ir mums nedalyvaujant. Gruzinų advokatų, kurie turėjo ginti "Accuratus" interesus, nepavyksta rasti. Šiuo metu sprendžiama, kokių teisinių priemonių imtis prieš buvusį "Accuratus" bankroto administratorių, kuris turi atsakyti už tai, kad Gruzijos teismo sprendimas net nebuvo apskųstas", – kalbėjo A.Jurgulis.

Jis mano, kad teismo procesas Gruzijoje neatsitiktinai atrodė neskaidrus. Buvę lietuvių verslo partneriai – įtakingi. "Borjomi" gaminančios bendrovės kontrolinį akcijų paketą valdo rusų oligarcho Michailo Fridmano "Alfa Group", kuriai priklauso ir vienas stambiausių bankų Rusijoje "Alfa".

"Borjomi" gamintojai ne tik kreipėsi į teismą Gruzijoje, bet ir į Lietuvos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, piktindamiesi, kad pirmosios instancijos teismas nesigilino į Gruzijos teismo sprendimą. Tačiau skundą išnagrinėjęs Lietuvos Aukščiausiasis Teismas užsienio verslininkų pretenzijas atmetė.


Šiame straipsnyje: Borjomiverslasverslininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

tikras

tikras portretas
Nuosirdziausiai dziaukiuosi Audriau stiprybes!!!

Fuflo

Fuflo portretas
fulo arba surogatas tasBorjobis. Krano vanduo,soda, ir angliarugste , pagamintas Maskvos padvaluose.

Kas cia?

Kas cia? portretas
Slamstas, o ne straipsnis, kam smeizti gruzinus? Rusai uzsake?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių