Quantcast

Rūdintas metalas – nepastovumo žavesys

Gamtos sukurtus natūralius paviršius atkartojantys efektai šiuo metu tapo aktualia dizaino tendencija. Vienas populiariausių – rūdintas metalas. "Jis iškalbingas savo spalvomis, neįprasta faktūra, labai šiltas, todėl plačiai naudojamas bet kokio stiliaus interjero ir eksterjero projektams įgyvendinti", – sako UAB "Atrast" vadovė Živilė Juknevičienė.

Kuria kartu su gamta

Gamtos įkvėpta vienybės su supančia aplinka tema – viena aktualiausių dizaino krypčių. Jos pagrindas – natūralios medžiagos: akmuo, plytos, mediena, stiklas, betonas, metalas. Pastarasis tik iš pirmo žvilgsnio atrodo neiškalbus, iš tiesų, tai – įkvepianti medžiaga. Jis nuo seno naudojamas ne tik įvairioms konstrukcijoms gaminti – iš skirtingų metalo lydinių kuriamos meniškos skulptūros, išskirtinės architektūros detalės, stilingi, dekoratyvūs, patikimi bei praktiški landšafto elementai.

Anksčiau daugelis tokių dirbinių tradiciškai buvo dažomi, tačiau šiandien vertinamas natūralumas: dizaino specialistų nuomone, rūdimis pasidengę daiktai, paviršiai atrodo nepaprastai dekoratyviai, tinka deriniuose su kitomis natūraliomis medžiagomis, skatina kūrybinius ieškojimus.

"Savo dirbiniams naudojame juodąjį metalą. Tai įprastas, labai tvirtas ir ilgaamžis lydinys. Tradiciškai pradžioje gaminių spalva būna pilka, tamsaus grafito, tačiau lietus, saulė, vėjas labai greitai juos nuspalvina išraiškingais įvairių atspalvių rudos, gelsvai rudos, gelsvai raudonos ir net raudonų plytų spalvos deriniais, – pasakoja Ž.Juknevičienė. – Nuostabiausia tai, kad kiekvieną dieną galima stebėti, kaip kūrybiškai darbuojasi gamta. Priklausomai nuo klimato sąlygų, keičiasi metalo gaminių spalvos, atspalviai, spalvinių raštų formos. Tokie namų aplinkos akcentai žavi, traukia akį, jie niekada nebus nuobodūs."

Neribotos galimybės

Šiuolaikinis žmogus labai trokšta žinių – kelionių, atostogų, išvykų į užsienį metu retai kada lieka nepastebėti gražūs, įspūdingi sodo, kiemo ir kitos privačios erdvės sutvarkymo sprendimai. Pasak pašnekovės, dažnas klientas rūpestingai puoselėja namų aplinką ir nebijo jos keisti, pirmenybę skiria netradiciniams, kokybiškiems ir ilgaamžiams dirbiniams, jiems įgyvendinti negaili santaupų.

"Kiekvienu atveju klientui siūlome net kelis variantus, deriname eskizus, galime įgyvendinti ir pačių žmonių sumanytus projektus. Sprendimai, idėjos gali būti įvairiausi, tačiau kuo drąsiau, originaliau, tuo didesnė galimybė sukurti išskirtinį, unikalų stilių. Ši kryptis – pagrindinis mūsų, jau 20 m. šioje srityje kuriančios įmonės prioritetas, – sako Ž.Juknevičienė. – Mūsų galimybės leidžia gaminius dekoruoti įvairiais raštais, formų simboliais. Šie elementai gali kartotis tiek erdvėje aplink namą, tiek pastato viduje."

Metalo gaminių asortimentas labai įvairus – išvardinti viską iki smulkmenų sunku. Aišku, pirmiausia tai – privataus būsto, sodybos ar kolektyvinio sodo elementai, be kurių neįmanoma įsivaizduoti įprastos gyvenimo kasdienybės: židiniai, ugniakurai, šašlykinės, kepsninės, lauko baldai, stalai ir suoleliai, įvairūs mažosios architektūros objektai, skulptūros, vartai ir tvoros. Pastaruoju metu žmonės ieško išskirtinių, savitą namo ir jo aplinkos stilių pabrėžiančių sodo, gėlyno, daržo akcentų, kuriuose susijungia estetika ir praktiškumas: takelių, sienelių laipiojantiems augalams, pakeltų lysvių, įvairių formų gėlių vazonų, medžių kamienų apsaugos žiedų ir net paukščių lesyklėlių.

Populiarus akcentas

Nuostabiausia tai, kad kai kurie metalo dirbiniai gali atlikti ne vieną dvi, o keletą funkcijų. Bene ryškiausias pavyzdys, kuo talentingose rankose gali virsti vienas ir tas pats daiktas, yra gėlėms, augalams skirti lauko vazonai.

"Papildomai jie gali būti dar ir įmonės reklama arba informacinė rodyklė, daili šiukšlių dėžė, nuostabus terasos atitvaras, gabionas – tvoros elementas ar neįprasta pašto dėžutė, – vardija netikėtų įprasto vazono persikūnijimų sąrašą pašnekovė. – Kintant sklypo reljefui metalinėmis juostomis galima sutvirtinti šlaitą ir kartu jį paversti arba laipteliais, arba gėlių vazonais."

Jokios išskirtinės priežiūros metaliniuose vazonuose augantiems lauko augalams nereikia – laistykite, tręškite, prižiūrėkite kaip įprasta.

Pastaruoju metu labai populiaru įsirengti stilingą daržą, kuriame skirtingų formų metalinės pakeltos lysvės–vazonai sudaro ornamentą, o augalai jose sodinami pagal rūšis: daugiamečiai prieskoniniai ir vaistiniai žolynai, uogos, lapinės daržovės ar valgomos gėlės.

"Toks originalus daržo sprendimas gali tapti įstabiu aplinkos akcentu, – sako Ž.Juknevičienė ir atkreipia dėmesį, – du stačiakampiai, medinėmis lentomis sujungti vazonai – kartu ir jaukus suolelis, ant kurio smagu atsisėsti ir pailsėti prie žydinčių augalų."

Paprasta ir dekoratyvu

Lauko augalų vazonai – bene populiariausias UAB "Atrast" gaminiai. Juose gali puikiai augti ne tik šiltojo sezono gėlės ar vienmečiai žolynai, bet ir įvairūs spygliuočiai, nedidelį šaknyną turintys lapuočiai, daugiamečiai augalai.

Priklausomai nuo augalo ar kompozicijos dydžio, apimties, vazonai gali būti labai skirtingų dydžių, formų, dizaino. Dėl savo konstrukcijos ypatumų šie dekoratyvūs eksterjero gaminiai labai paklausūs: vazonai gaminami su reguliuojamomis kojelėmis, kurios vizualiai paslepia pagrindo nelygumus, o norint kojeles galima pakeisti ratukais – tokiu būdu apželdintas vazonas taps mobilia puošmena, kurią be didelių pastangų bus galima pastatyti bet kurioje kiemo, žalios vejos ar gėlyno vietoje.

Netruksite įsitikinti, kad rūdintas metalas puikiai dera bet kokio stiliaus eksterjere, itin darniai įsilieja į natūralistine dvasia puoselėjamą kraštovaizdį. Jis skoningai pagyvina betono, pilkos ir kitų šaltų spalvų bei atspalvių pastatus, kartu tinka prie natūralaus medžio, akmens, žvirgždo ir smėlio, paryškina augalų ir išpuoselėtos vejos žalumą.

"Tradiciškai prieš sodinant daugiamečius augalus metalinių vazonų sieneles rekomenduojama apšiltinti putų polistirenu ar kitos termoizoliacinės medžiagos sluoksniu. Tada pilamas drenažo sluoksnis, pavyzdžiui, keramzitas, ant viršaus – substratas, skirtas konkretiems augalams. Jokios išskirtinės priežiūros metaliniuose vazonuose augantiems lauko augalams nereikia – laistykite, tręškite, prižiūrėkite kaip įprasta. Eksploatuojamas vazonas – ilgaamžis gaminys, nereikalauja nei specialios priežiūros, nei sandėliavimo, – sako įmonės vadovė. – Per mūsų ilgametę praktiką augalai buvo auginami ir neapšiltintuose vazonuose – jie puikiai peržiemoja lauke."

https://atrast.lt/ ir https://www.facebook.com/www.atrast.lt/



NAUJAUSI KOMENTARAI

siulau instaliacija modernia

siulau instaliacija modernia portretas
Siulau kauno savivaldybe ismatom apdrapstyti, tai manau neka ir skirsis nuo rudinto metalo .)

Rūta

Rūta portretas
kičus žmonės pasidarė savo kiemuose su plastmasėms ir aptrupėjusiais betoniniais ir keramikiniais vazonais. Tokį pastatai ir bėdos nematai

Putvinskio g.

Putvinskio g. portretas
kai pamačiau tokį "aprūdijusį" namą prieš Čiurlionio muziejų Putvinskio gatvėje ir jo pirmam aukšte kažkokią kavinukę, kažkaip netraukė užeiti, nors tu ką. Kažkada gyvenom prie Neries, tai vasarą upei nusekus, pilna pakrantė būdavo tokio "moderno" - atsižiūrėjau visam gyvenimui...
VISI KOMENTARAI 8

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių