Quantcast

Renovacijos nauda didesnė už taupymą šildymui

  • Teksto dydis:

Po pastarojo šildymo sezono vis daugiau gyventojų susimąsto apie galimybę renovuoti savo daugiabutį. Jų pagrindinis siekis, vis augant šildymo kainoms, sutaupyti. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, kad renovacijos naudos spektras kur kas platesnis.

Lietuvoje daugelis daugiabučių yra senesni nei 30 metų. Per šį laiką jų inžinerinės sistemos susidėvėjo, dažnai pro nesandarias sienas švilpia vėjai, o pro stogą sunkiasi vanduo. Daugiabučio modernizacija padeda iškart atsikratyti visų šių problemų ir išvengti nuolatinių remontų.

„Dažnai gyventojai vengia daugiabutį atnaujinti iš pagrindų – parengto investicijų plano suma juos išgąsdina, todėl nusprendžia viską daryti paprasčiau – spręsti tik konkrečią problemą, pavyzdžiui, keisti stogą. Vis dėlto, atnaujinus vieną vietą, dažnai atsiranda antra problema, trečia – ir taip be galo. Daugelis nepagalvoja, kad, sudėjus pinigus, kuriuos skyrė smulkiems remonto darbams kasmet, galiausiai jie sumoka panašiai, kiek išleistų daugiabučiui renovuoti, nes renovacija iškart išspręstų visas problemas“, – pasakoja APVA Pastatų energinio taupumo departamento patarėja Gintarė Burbienė.

Sunaudoja perpus mažiau šilumos energijos

Šiltesnis būstas, švaresnis oras, sutvarkytos ir modernios laiptinės – malonesnė kasdienybė.

Po daugiabučio modernizacijos, net įgyvendinus minimalias energinio efektyvumo priemones – apšiltinus sienas ir stogą, pakeitus langus ir atnaujinus šildymo sistemas, sutaupoma 50–70 proc. šiluminės energijos. Sumažėjusios sąskaitos už šildymą dažnu atveju gyventojams kompensuoja išlaidas už namo renovaciją.

Anot G.Burbienės, bet koks daugiabučio atnaujinimas duoda geresnių būsto energinio efektyvumo rezultatų. Apšiltinus daugiabutį ir atnaujinus šildymo sistemą, temperatūra bute tampa komfortiškesnė, dažnai ją galite reguliuoti pagal individualius poreikius. Įsirengę, pavyzdžiui, mechaninę vėdinimo sistemą – rekuperatorius, užsitikrinsite, kad oras patalpose visuomet bus šviežias ir jums nebereikės atidarinėti langų – tai ypač aktualu žiemą.

Pagerėjusi gyvenimo kokybė

Renovuotų daugiabučių gyventojai džiaugiasi ne tik sutaupyta energija, bet ir pagerėjusiomis gyvenimo sąlygomis. Šiltesnis būstas, švaresnis oras, sutvarkytos ir modernios laiptinės – malonesnė kasdienybė. Visiškai pasikeičia ir daugiabučio, dažnai ir visos jo aplinkos estetinis vaizdas.

„Pastaruoju metu vis labiau populiarėja savivaldybių rengiamos kompleksinės kvartalų renovacijos programos, kurių metu sutvarkomi ne tik pastatai, bet ir jų aplinka – kiemai, gatvės, viešųjų erdvių apšvietimas, poilsio zonos. Tvarkant ne tik pavienius namus, bet ir kvartalus, visiškai pasikeičia jų veidas, gyventojai daugiau laiko nori leisti prie namų, malonioje ir gražioje aplinkoje, bendraudami su kaimynais – renovacija juos suvienija“, – pasakoja G.Burbienė.

Indėlis į aplinkosaugą

Daugiabučių renovacija yra vienas efektyviausių būdų prisidėti prie gamtos išteklių tausojimo ir švaraus oro išsaugojimo. Dar labiau prisidėti prie aplinkosaugos galima įsirengiant alternatyvius energijos šaltinius – saulės elektrines, šilumos siurblius ir pan.

„Paprasčiausios energinį efektyvumą didinančios priemonės padeda  mažinti aplinkai kenksmingų dujų, tačiau daugiabučius renovuojantys gyventojai, įsirengę terminius saulės kolektorius, fotovoltinę saulės modulių elektrinę ar geoterminį šildymą, vis labiau tausoja aplinką, nes šie ištekliai energiją gamina neteršdami aplinkos“, – teigia Pastatų energinio taupumo departamento patarėja.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba tel. 8 614 99 699.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
TIK NEREIKIA MUSU D U R I N T I !!!

Antanas

Antanas portretas
"Pagerėja gyvenimo kokybė". Prisimenu, kaip "kokybės penkmečio" metu buvo pabranginti bilietai už skrydžius lėktuvu. Tuomet irgi pagrindinis paaiškinimasbuvo "pagerėjo kokybė".

Algis

Algis portretas
Uz 49 kvadratu buta uz renovacija nori 46000E! Is kur zmogus gali tureti tiek. Renovacija grynas pasipinigavimas ir prievartavimas!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių