Quantcast

„Regitra“ ir vėl lupikauja?

Aistros dėl gyvenamosios vietos deklaracijos tęsiasi. Ar gali būti, kad Lietuvos keliuose netrukus važinės tūkstančiai neregistruotų automobilių? Jei tokios mašinos savininkas yra nedeklaravęs gyvenamosios vietos, "Regitra", praėjus pusmečiui nuo automobilio registracijos, ją anuliuos net neperspėjusi savininko. Alternatyva – kas pusę metų susimokėti.


 

Aistros dėl gyvenamosios vietos deklaracijos tęsiasi. Ar gali būti, kad Lietuvos keliuose netrukus važinės tūkstančiai neregistruotų automobilių? Jei tokios mašinos savininkas yra nedeklaravęs gyvenamosios vietos, "Regitra", praėjus pusmečiui nuo automobilio registracijos, ją anuliuos net neperspėjusi savininko. Alternatyva – kas pusę metų susimokėti.

Pasijuto it nusikaltėlė

Sausį automobilį įsigijusi klaipėdietė liko šokiruota, valstybės įmonėje "Regitra" išgirdusi patikinimą, kad, jei per pusmetį neras būsto, kurio savininkas sutiktų deklaruoti jos gyvenamąją vietą, mašina automatiškai bus išregistruota iš transporto registravimo sistemos.

Paklaususi, ar ji bus perspėta prieš tokį drastišką žingsnį, išgirdo darbuotojo nevykusį pajuokavimą, kad jei pati nepasirūpins, perspės Kelių policijos tarnybos pareigūnai, sustabdę studentę kelyje ir nubaudę, kad važinėja išregistruotu automobiliu.

"Paaiškėjo, kad gyvenamosios vietos deklaracija gali žmogų paversti kone nusikaltėliu. Neturite kur registruotis? Še tau bauda, še tau mašinos išregistravimas ir, negana to, dar visa krūva išlaidų", – šiurpo mergina.

Teks vėl mokėti

Panašaus likimo gali tikėtis kone 13 tūkst. Klaipėdos gyventojų, kurie, populiariai tariant, gyvenamąją vietą deklaravo prie savivaldybės.

Jei per pusmetį šie žmonės neprisiregistruos iš naujo, jie automatiškai bus išbraukti iš sąrašų.

Tuomet, po liepos 1-osios, jų laukia toks pats likimas, kaip ir automobilį registravusios merginos.

"Įdomu tai, kad "Regitra" šioje vietoje suka savo bizniuką. Mašiną jie registruoja. Bet pusmečiui. Duoda lipdukus ir prisaikdina juos užklijuoti ant valstybinių numerių. Ten parašyta, kad registracija baigsis po pusmečio. Tačiau atėjus pratęsti registracijos ir vėl teks mokėti pinigus. Ir nemažus. Žodžiu, laikas eina, pinigai byra", – piktinosi mergina.

Už pirmąjį automobilio registravimą, kai mašina atvežta iš užsienio, "Regitroje" tenka mokėti 12,45 euro mokestį.

Kai mašina parduodama kitam savininkui ir nebuvo išvežta į užsienį, reikia mokėti 11,3 euro. Dar 1,35 euro tenka pakloti už laikinosios registracijos lipdukus.

"Maniau, kad pakartotinai registruojant bus mažesnis mokestis, tačiau sužinojau, jog vis tiek teks mokėti ne ką mažiau – 10,14 euro. Buvo paaiškinta, kad bus ne tik sustabdytas leidimas dalyvauti eisme, bet ir nebegalios mašinos registracijos dokumentas. O už jį ir vėl reikės mokėti. Net jei kreipsiuosi iš anksto, už kiekvieną registracijos pratęsimą kas pusę metų tektų mokėti po 10,14 euro", – būsimas išlaidas skaičiavo klaipėdietė.

Perspėti nesiruošia

Valstybės įmonės "Regitra" Klaipėdos filialo vyresnysis specialistas Ričardas Dobiliauskas aiškino, kad laikinoji automobilio registracijos tvarka galioja jau senokai – nuo 2014 m. liepos mėnesio.

"Vidaus reikalų ministro įsakymu buvo pakeistos automobilių registracijos taisyklės. Tik aistros kažkodėl dabar kyla. Žmogui, kuris yra nedeklaravęs gyvenamosios vietos, yra suteikiama galimybė registruoti automobilį pusei metų. Automobilio dokumentuose, H grafoje, pažymimas laikinos registracijos terminas. Žmogus turi žinoti tą datą ir nepraleisti jos. Ne, jam niekas nepranešinės, jis pats turi žinoti", – aiškino specialistas.

Tokiais atvejais, kai, pavyzdžiui, žiemą nenaudojamo motorolerio savininkas nesumoka už civilinės atsakomybės draudimo polisą, "Regitra" siunčia pranešimus apie žmogaus prievoles, terminus ir išregistravimo ir įregistravimo tvarką.

"Tai susiję visai su kitu teisės aktu – Saugaus eismo įstatymu. Pagal jo nuostatas mes privalome informuoti žmogų, kad yra pasibaigusi viena jo prievolių ir jis privalo kreiptis į "Regitrą", – aiškino R.Dobiliauskas.

Tokiais atvejais kalbama apie pasibaigusį civilinės atsakomybės draudimo poliso galiojimą arba pasibaigusį techninės apžiūros terminą.

Vėl apdraudus transporto priemonę arba perėjus techninę apžiūrą, nuosavybės nebereikia pakartotinai registruoti.

"Nežinau ir negaliu atsakyti, kodėl nėra perspėjimų dėl laikinos registracijos", – prisipažino R.Dobiliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas portretas
Regitra jei ka,legalizuota mafija.Jie is visko lupa pinigus.Nekontroliuojami,nes vadziai geras procentas byra.Ir su egzaminais gera bizni pradejo sukti.Vietas egzaminuose atiduoda tarpininkam,kad jie galetu parduoti,ale tipo "pagreitina egzaminu laika".Tai dar ir nuo to jiem procentas.

asas

asas portretas
Viskas gerai cia. Juk patys verkiam, kad neisiesko policija baudu, kad negali surasti uzstatyto autonobilio savininko ir t.t. Tai va dabar viskas bus aisku. Juk dar pries 15 ar 20 metu niekas net nevairuodavo ne savo automobilio! Tik su igaliojimu ir dar registruotu keliu policijoje. Taip kad... :) :) :)

BEBRAS

BEBRAS portretas
Ateina Stalino laikai, kai gyvenamosios vietos registracija dabar(deklaracija)buvo privaloma, o nedeklaravę buvo vadinami BOMŽ (Biez opriedielionovo miesta žitelstva)ir šie piliečiai buvo beteisiai.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių