Quantcast

R. Vaštakas: „Lifosa“ ir toliau turėtų būti administruojama

Gegužę baigiantis sutarčiai su laikinąja sankcionuotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ administratore, jos įgaliotasis atstovas Rimvydas Vaštakas teigia, kad įmonė turėtų ir toliau būti administruojama.

„Mano nuomone, tikrai reikėtų, kadangi sankcijos nėra panaikintos, asmenys, kurie sankcionuoti arba susiję su sankcionavimu, nėra pateikę duomenų, kad jiems leidžiama dirbti taip, kaip „Lifosai“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė R. Vaštakas.

„Mūsų darbo terminas baigiasi gegužės 23 dieną, nesiekiu įtikinti juos, bet jei Finansų ministerija norės, ji turi teisę palikti tą patį administratorių, arba paskirti naują“, – pridūrė jis.

Ministerijos sutartis su dabartine administratore bendrove „Finance Guru“, kuri dirba kartu su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“, galioja iki gegužės 23 dienos.

Ministerija BNS nurodė dar nenusprendusi, ar administratorė bendrovei bus reikalinga ir toliau. Ji dėl to spręs gavusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vertinimą.

R. Vaštakas teigė, jog praėjus daugiau nei metams nuo sankcijų taikymo, užtikrinta, kad iš įmonės veiklos naudos negautų sankcionuoti bei su jais susiję asmenys, įskaitant įmonės akcininkę „Eurochem Group“. Anot jo, pati „Lifosa“ veikia savarankiškai.

„Pasiektas norimas administravimo rezultatas, bendrovė sėkmingai veikia, o sankcionuoti ar su jais susiję asmenys naudos negavo. Atnaujinta ir šiuo metu vykdoma bendrovės gamybinė veikla, vyksta medžiagų pirkimas, produktų gamyba ir pardavimas. Tai vyksta pačios įmonės jėgomis, neprašant pagalbos iš jokio kito juridinio asmens“, – sakė R. Vaštakas.

„Mokami atlyginimai darbuotojams, apie tūkstantis darbuotojų, mokami mokesčiai valstybei, užtikrinamas tarptautinių sankcijų vykdymas, (...) Garantuojame, kad naudos negauna sankcionuoti ar su jais susiję asmenys“, – kalbėjo jis.

Garantuojame, kad naudos negauna sankcionuoti ar su jais susiję asmenys.

R. Vaštakas taip pat teigė, kad sankcionuoti asmenys arba su jais susiję asmenys „nėra patenkinti administravimo rezultatu“, nes sankcijos nėra panaikintos ir sušvelnintos.

„Vyksta keli ikiteisminiai procesai, siekiama panaikinti sankcijas išbraukiant iš sankcionuotų asmenų sąrašo arba siekiama panaikinti administravimą“, – kalbėjo jis.

R. Vaštakas atsisakė įvardinti, ar administratorius identifikavo bandymų „Lifosos“ pajamas ar kitą naudą perduoti sankcionuotiems asmenims, motyvuodamas, jog tai konfidenciali informacija.

„Lifosa“ su FNTT iki šiol bylinėjasi, ar ji teisėtai įtraukta į sankcionuojamų įmonių sąrašą, o su Finansų ministerija – dėl laikinosios administratorės skyrimo teisėtumo.

P. Paleckio/BNS nuotr.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“ (dabar „EuroChem Europe“), kurios 90 proc. priklauso Andrejaus Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

Kremliui artimas oligarchas A. Melničenka į Europos Sąjungos sankcionuojamų asmenų sąrašą įtrauktas pernai, Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, tačiau kovo 9-ąją jis atsistatydino iš bendrovės direktorių valdybos, o visas teises į „EuroChem Group“ valdymą perleido žmonai Aleksandrai, kuri, pernai birželio pradžioje taip pat įtraukta į sankcionuojamų asmenų sąrašą.

A. Melničenka pernai gegužę kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismo Bendrąjį teismą ir prašo panaikinti sprendimą įtraukti jį į sankcionuojamųjų asmenų sąrašą, o rugpjūtį jo pavyzdžiu pasekė ir sutuoktinė. Ji, be kita ko, teismui nurodė, jog sprendimas galėjo būti priimtas remiantis klaidingais vertinimais, moteriai nebuvo užtikrinta teisė būti išklausytai, o tai  pažeidžia kitas jos, kaip Bendrijos pilietės (Serbijoje gimusi A. Melničenka turi Kroatijos pilietybę – BNS) teises.


Šiame straipsnyje: Lifosaadministravimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
turetu perimt valstybes kontrolen bet kai nei jos nei valdzios nebeliko viska uz grobia si neisiviesinusi saika ir ka matome tai ciniskos veidmainystes zingtapin formate ir D .......;';'
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių