Quantcast

R. Pocius: „Birštono elektra“ iš rinkos traukiasi dėl griežtesnių reikalavimų

Nepriklausomai elektros tiekimo bendrovei „Birštono elektra“ nuo gegužės nutraukiant veiklą, Rinkos reguliuotojo vadovas sako, kad tokį įmonės sprendimą lėmė sugriežtinti reikalavimai nepriklausomiems tiekėjams. Juos numato pernai gruodį Seimo priimtos įstatymo pataisos.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininko Renato Pociaus žiniomis, bendrovė nepatyrė finansinių sunkumų ar problemų vykdant įsipareigojimus klientams.

„Kiek mums yra žinoma, pati bendrovė traukiasi iš rinkos ne todėl, kad susidūrė finansinėmis problemomis ar kitais sunkumais vykdant veiklą pagal einamąjį režimą. Tačiau argumentas yra toks, kad įsigalioja nauji reikalavimai nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams, kurie yra pakankamai griežti ir artimiausiu metu turėjo būti įvykdyti. Tai bendrovei buvo per didelė našta – tiek administracinė, tiek žiūrint iš finansinės perspektyvos“, – BNS teigė R. Pocius.

„Bendrovė, bent jau kaip mums deklaravo, įsipareigojimus vykdė. Tik tie nauji reikalavimai, kurie atsirado per Elektros energetikos įstatymo pakeitimus, ir sąlygojo, kad bendrovė apsisprendė pasitraukti iš elektros tiekimo rinkos“, – pridūrė jis.

„Birštono elektros“ vadovė Eidmante Gudelevičiūte BNS teigė, kad tokį sprendimą sąlygojo griežtesni reikalavimai , numatantys nepalankias sąlygas su birža susietus planus siūlantiems mažiems elektros tiekėjams, taip pat politinis neapibrėžtumas ir dažni pokyčiai.

Turbūt svarbiausia, kad vartotojų interesai yra užtikrinti.

„Tai yra bendras biurokratinis ataskaitų kiekis ir ypatingai prievolių užtikrinimo dydis, kuris skaičiuojasi nuo visų įvykdytų įsipareigojimų per praėjusius trejus mėnesius pajamų sumos. Tai yra modelis, žymiai labiau pritaikytas valdyti rizikas,  susijusias su fiksuotais planais, ir sudaro didelę naštą tiekėjams, siūlantiems biržos planus“, – komentare BNS teigė „Birštono elektros“ vadovė.

Pasak R. Pociaus, svarbu, kad šioje situacijoje buvo užtikrinti vartotojų interesai.

„Kiek mes girdėjome iš „Elektrum Lietuvos“ ir „Birštono elektros“, vartotojai tomis pačiomis sąlygomis buvo perkelti pas kitą nepriklausomą elektros tiekėją. Turbūt svarbiausia, kad vartotojų interesai yra užtikrinti“, – teigė VERT pirmininkas.

Pasak jo, VERT artimiausiu metu planuoja domėtis ir kitų mažųjų elektros tiekėjų situacija. 

„Kol kas jokių žinių neturime dėl kitų tiekėjų. Lygiai taip pat pabandysime su jais susisiekti ir pasiteirauti, kokia situacija, ar jie irgi neplanuoja panašių veiksmų“, – teigė R. Pocius.

„Birštono elektra“ klientams siūlė biržinius planus, o visus jos klientus nuo gegužės 1-osios perims „Elektrum Lietuva“.

Įmonė kovo 27 dieną turėjo 980 klientų, iš jų daugiausia – apie 670 – antrojo rinkos liberalizavimo etapo vartotojai. Tai viena mažiausių gyventojams elektrą tiekiančių įmonių.  

Nepriklausomų elektros tiekėjų veiklą sugriežtinusios pataisos numato, kad naujas tiekėjas turi turėti bent trijų mėnesių trukmės prievolių įvykdymo garantijas, skirtas vartotojų nuostoliams kompensuoti, be to, jis privalo turėti rizikų valdymo planą, taip pat mažiausiai pusės įstatinio kapitalo dydžio nuosavą kapitalą. Šie reikalavimai įsigaliojo kovo 1-ąją.

„Birštono elektros“ pajamos pernai augo 33,4 proc. iki 800 tūkst. eurų, bendrovė uždirbo beveik 1,2 tūkst. eurų grynojo pelno (2021 metais – 130,8 tūkst. eurų nuostolio), įmonės nuosavas kapitalas buvo neigiamas ir siekė 129,8 tūkst. eurų, rodo Registrų centrui pateiktos ataskaitos.

„Sodros“ duomenimis, įmonėje dirba vienas darbuotojas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ROFLKopteris

ROFLKopteris portretas
Tuoj iš viso šito rinkos liberastinimo liks tik vienintelis teisingas tiekėjas, sugebėjęs laiku duoti visiems atkatus. Ir tada elektra atpigs!

Įdomu

Įdomu portretas
O valstybės(mūdų pinigai) kompensacijas jau gavo Birštono elektra?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių