Quantcast

Prokuratūra: verslininko V. Kučinsko atžvilgiu tyrimas vyksta ir Lietuvoje

Slovėnijoje Rusijos prašymu sulaikyto „Arvi“ įmonių grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko atžvilgiu tyrimą vykdo ir Kauno apygardos prokuratūra.

Tai BNS patvirtino Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

„Galiu patvirtinti, kad Lietuvos prokuratūra tikrai atlieka vieną ikiteisminį tyrimą, kuriame figūruoja nurodytas asmuo  ir jis šiame ikiteisminiame tyrime yra įtariamasis“, – sakė prokuratūros atstovė.

„Kadangi kalbame apie privačius asmenis ir ikiteisminį tyrimą, kuris šiuo metu dar atliekamas, detalesnės informacijos prokuratūra šiuo metu pateikti negali“, – pridūrė ji.

E. Martinonienė teigė negalinti atskleisti, kada tiksliai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas V. Kučinsko atžvilgiu, tačiau nurodė, jog tyrimas pradėtas „ne šiuo metu, jis yra tam tikrą laiką vykstantis“.

Prokuratūros atstovė taip pat nekomentavo, ar bus prašoma V. Kučinską grąžinti į Lietuvą. Kitos Lietuvos institucijos kol kas nekomentuoja, ar imsis konkrečių žingsnių dėl verslininko perdavimo Lietuvai.

Didžiausias V. Kučinsko kreditorius yra Rusijos bankas „Alfa Bank“, kuris „Arvi“ grupės gamyklos Kaliningrade statyboms buvo paskolinęs per 20 mln. eurų.

„Alfa Bank“ atstovaujantis advokatų kontoros „Sorainen“ advokatas Laurynas Lukošiūnas sako, kad jo žiniomis, V. Kučinsko ekstradicijos klausimas dar nėra išspręstas. Slovėnijos ir Kroatijos sieną kertantį V. Kučinską teisėsauga sulaikė liepos 15 dieną.

„Čia yra ekstradicijos klausimas, mano žiniomis, jis dar nėra išspręstas. Jis (V. Kučinskas – BNS) yra sulaikytas ir Slovėnijos teisėsaugos organai turi priimti sprendimą“, – BNS sakė L. Lukošiūnas.

Jo teigimu, bendros V. Kučinsko skolos gali siekti apie 40 mln. eurų, likusi skolų dalis gali būti susijusi su Lietuvoje veikiančiomis bendrovėmis.

Advokatas sako, kad Slovėnija, spręsdama dėl V. Kučinsko išdavimo Rusijai, taikys bendrus teisinius principus, kadangi nėra žinoma, jog verslininko atžvilgiu tyrimas vyktų Slovėnijoje.

„Jei šiuo atveju sprendžia Slovėnija, tai ji tokio įsipareigojimo neturi, nes ji nėra Lietuva ir mums nežinoma, kad jam būtų Slovėnijoje pareikšti kaltinimai. Šiuo atveju yra klausimas tik dėl perdavimo ir jie (slovėnai – BNS) taiko bendrus principus“, – teigė jis.

Pasak jo, jei V. Kučinskas Rusijai nebūtų išduotas, ikiteisminis tyrimas dėl jo skolų būtų tęsiamas toliau.

„Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris vyksta ir gali būti priimamas sprendimas, baudžiamajame procese asmeniui nedalyvaujant, jeigu nėra galimybės jo į procesą įtraukti. Jo neatvykimas proceso automatiškai nenutrauktų, bet, matomai, Rusijos prokurorai siekia asmens apklausos ir aplinkybių išsiaiškinimo“, – sakė L. Lukošiūnas.

Apie V. Kučinsko sulaikymą Slovėnijoje patvirtino ir jo sutuoktinė Kristina Kučinskienė. Šeštadienį išplatintame pranešime ji teigė, kad verslininko šeima tikisi, jog jis nebus išduotas Rusijai.

V. Kučinsko artimieji sako, kad šioje šalyje su juo siekiama susidoroti ir perimti jo verslą. K. Kučinskienė pabrėžė, kad „Alfa Bank“ yra siejamas su Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinka ir atvirai deklaruoja savo ryšius su Rusijos spec. tarnybomis.

Jo sutuoktinė BNS atsiųstame komentare teigia, kad Lietuvos ir Rusijos sutartis dėl teisinės pagalbos draudžia išduoti savo piliečius baudžiamajam persekiojimui Rusijai, tačiau Rusijos prašymas kitoje Europos Sąjungos valstybėje sprendžiamas vadovaujantis kitais tarptautiniais aktais, kurių vykdymas gali prieštarauti Europos Bendrijos valstybių susitarimams.

„Visi nesutarimai ir ginčai tarp kreditoriaus „Alfa bank“ ir su V. Kučinsku siejamų įmonių vyksta civiline tvarka, todėl perėjimas nuo civilizuoto ginčų sprendimo prie jėgos demonstravimo rodo atvirą siekį susidoroti su V. Kučinsku ir perimti jo verslą“, – teigiama šeimos išplatintame komentare.

Anksčiau skelbta, kad iš V. Kučinsko „Alfa Bank“ per teismus bando atgauti maždaug 20 mln. eurų skolą. Banko advokatas yra sakęs, kad verslininkas kaltinamas sąmoningai pateikęs bankui klaidinančią informaciją apie Kaliningrade veikusios jo valdomos trąšų gamybos įmonės „Arvi NPK“ finansinę situaciją.

V. Kučinskas jam Rusijoje reiškiamus kaltinimus tuomet vadino „Alfa Bank“ pasirinkta gąsdinimo taktika.

„Sorainen“ antradienį išplatintame pranešime teigiama, kad tarp „Arvi“ kreditorių taip pat yra ir trąšomis prekiaujanti Vokietijos bendrovė „Belor“, Serbijos dujų bendrovė „JP Serbijagas“, Šveicarijos „Vertical“ ir kitos bendrovės.

Advokatai taip pat teigia, kad V. Kučinskas savo turtą bandė slėpti Kipre – „Arvi“ grupės įmonių „Rietavo veterinarijos sanitarija“, „Arvi kalakutai“ bei „Lietuvos cukrus“ akcininkai buvo perregistruoti Kipro lengvatinių mokesčių zonoje nuslepiant galutinius naudos gavėjus.

Vilniaus apygardos teismas pernai kovą neteisėtais buvo pripažinęs V. Kučinsko akcijų perleidimo sandorius su Kipro bendrovėmis ir akcijas grąžino „Arvi ir ko“. Į teismą dėl šių sandorių kreipėsi „Alfa Bank“ ir kiti V. Kučinsko kreditoriai.

Tuo metu Apeliacinis teismas 2018-ųjų gegužę taip pat neteisėtu pripažino sandorį, kuriuo V. Kučinskas perdavė bendrovės „Vyrja“ akcijas sūnui Justui. Tuomet į teismą taip pat kreipėsi „Alfa Bank“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galgota

Galgota portretas
biznis rusijos trashomis kaip irI valstieciu naisiu milijonieriaus bizniukas rusijos trashomis,,,gal tai grupuociu "razborkes"? nieko...tiek milijonu!! nusiplaus

Jonas

Jonas portretas
Manau,kad žulikas gali sėdėti ir Rusijoje.Kam jis Lietuvoje reikalingas.Gražiai jau pagyveno,laikas ir atsiimti už savo aferas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių