Quantcast

Prekybos sektoriuje didinami darbuotojų atlyginimai

Šiemet didieji prekybos tinklai didina darbuotojų atlyginimų fondą. „Kauno diena“ domėjosi, kokia situacija penkiose didžiausiose maisto prekėmis prekiaujančias parduotuves valdančiose įmonėse. Paaiškėjo, kad labiausiai vidutinė alga padidės vokiško kapitalo prekybos tinkle „Lidl“.

Gerokai lenkia konkurentus

Naujausiais rekvizitai.lt duomenimis, vidutinis atlyginimas įmonėje „Lidl Lietuva“ lapkritį siekė 1 883,18 euro, neatskaičiavus mokesčių. Tuo metu dirbo beveik 2,5 tūkst. darbuotojų. Nuo sausio 1-osios visiems atlyginimai didinami nuo 5 iki 15 proc. Įmonė algų biudžetą šiemet papildomai didina 9 mln. eurų. Vadinasi, vidutinis atlyginimas šoktels net 301,45 euro, iki 2 184,26 euro, ir toliau išliks žymiai didesnis tarp penkių didžiųjų Lietuvoje veikiančių prekybos tinklų, prekiaujančių maisto produktais.

Pagal vidutinį atlyginimą – 1 492,91 euro – lapkričio mėnesį antrąją vietą prekybos tinklų rinkoje užėmė „Norfa“. Įmonės vadovai metų pradžioje žiniasklaidai sakė nežiną, kiek didės ir ar didės darbuotojų atlyginimai šiais metais. Ketinta stebėti, kaip elgsis konkurentai, tada žadėta spęsti.

Pasak UAB „Palink“, valdančios tinklo „Iki“ parduotuves, į darbo užmokesčio didinimo fondą per ateinančius metus žada investuoti maždaug 7,4 mln. eurų (vidutiniškai per mėnesį – 617 tūkst. eurų), čia dirba beveik 6 tūkst. žmonių. Paskelbta, kad prekybos tinklo darbuotojų atlyginimai, priklausomai nuo atsakomybės, kils nuo 3,3 iki 14,3 proc. Vidutinis uždarbis įmonėje lapkritį siekė 1 304,73 euro neatskaičiavus mokesčių. Šiemet, sprendžiant pagal papildomas investicijas į darbo užmokestį, vidutiniškai alga čia gali didėti 103,54 euro, iki 1 408,27 euro, neatskaičiavus mokesčių. Tai trečias rodiklis, palyginti su kitų parduotuvių tinklais.

„Rimi“ pranešė, kad šiemet ketina didinti algas darbuotojams maždaug 13 proc. (nuo 3 iki 25 proc.). Apie konkrečią sumą nebuvo skelbiama. Pagal rekvizitai.lt, įmonėje vidutinis atlyginimas lapkritį siekė 1 190,30 euro, neatskaičiavus mokesčių. Tuo metu įmonėje dirbo 3 307 darbuotojai. Iš pateiktų duomenų galima spręsti, kad vidutiniškai atlyginimai čia kils 154,74 euro, iki 1 345,04 euro, neatskaičiavus mokesčių, ir pagal dydį rinkoje užims ketvirtą vietą.

„Maxima“, kurios tinkle, praėjusio lapkričio duomenimis (irgi pagal rekvizitai.lt), dirbo beveik 12,3 tūkst. darbuotojų, žadėjo šiemet algų didinimui skirti beveik 13 mln. eurų. Ir vidutinis atlyginimas, lapkritį siekęs 1 106,26 euro, neatskaičiavus mokesčių, augs 88,51 euro, iki 1 194,77 euro.

Šalyje augimas – 9 proc.

Baigiantis 2021-iesiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerija prognozavo, kad šiemet didės atlyginimai tiek viešajame, tiek privačiajame sektoriuje. Džiaugtasi, kad nuo 2022 m. pradžios reikšmingai didės minimali mėnesinė alga (mokama tik už nekvalifikuotą darbą) – iki 730 eurų, t.y. beveik 14 proc., ir vidutinis uždarbis.

Pajamų augimą turėtų pajusti dauguma darbuotojų, tiek gaunantys minimalią algą, tiek biudžetinių įstaigų darbuotojai.

Štai atsižvelgus į šių metų biudžete priimtus sprendimus dėl viešojo sektoriaus darbuotojų apmokėjimo, didėsiančio minimalaus mėnesinio atlyginimo dydžio ir bendros situacijos darbo rinkoje, vidutinio šalies darbo užmokesčio augimo prognozė ateinantiems metams padidinta iki 9,3 proc.

„Pajamų augimą turėtų pajusti dauguma darbuotojų, tiek gaunantys minimalią algą, tiek biudžetinių įstaigų darbuotojai. Tikimės, kad kartu planuojami pokyčiai šalies užimtumo sistemoje paskatins šiuo metu darbo neturinčius žmones sugrįžti į darbo rinką“, – apie 2022-ųjų lūkesčius ir prognozes pranešime spaudai komentavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Ka raso Iki tiek gal gains too vadovai,, po pakelimo net skyriaus vedeja gaus tukstanti ant popieriaus o eilinis tik 820 Tai kas CIA per rasliava

Anonimas

Anonimas portretas
Uždaras ratas didėja atlyginimas ir pensijos ,didėja kainos produktams ir žaliavoms,o realiai atlyginimai Lietuvoje daugumai tik kelnėms palaikyti.

Jie negali

Jie negali portretas
žymiai kelt nes bus kaip su blogeriais Youtube - valdžia jau galvoja apdėt juos papildomais mokesčiais.Mat jie daug uždirba. Taip ir čia. Jei parodysi kad turi iš ko daugiau mokėt - suės su šudais
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių