Quantcast

Prancūzijos savaitė su „Lidl“ ir I. Mackevičiene: kaip šalis pakeitė mitybos įpročius

  • Teksto dydis:

Žymi amerikiečių virėja Julia Child yra pasakiusi, kad maisto gaminimas Prancūzijoje yra tolygus atskirai meno rūšiai ir nacionaliniam sportui. Tai, kaip rimtai prancūzai žiūri į savo virtuvę, gali parodyti ir faktas, kad vizitas šioje šalyje gali visam gyvenimui pakeisti tam tikrus mitybos įpročius – taip kadaise nutiko ir Prancūzijoje pusmetį praleidusiai nuomonės formuotojai Ievai Mackevičienei, kuri po studijų Lilyje tapo prancūziškos kultūros ir virtuvės mylėtoja. Bent mintimis Ievai ir visiems šalies gyventojams nusikelti į Prancūziją visą šią savaitę padės prekybos tinklas „Lidl“, kuriame nuo rugsėjo 21 d. karaliaus prancūziški skoniai.

„Maisto kokybei ir skoniui prancūzai skiria itin daug dėmesio, todėl pačią virtuvę vienu sakiniu apibūdinti nėra lengva, nes jos gastronominis paveikslas – ypatingo platumo. Vis dėlto „Lidl“ Prancūzijos savaitės metu pasistengėme atrinkti kuo platesnį „Duc de Couer“ prekės ženklo asortimentą, leisiantį mūsų klientams dar geriau pažinti šios šalies virtuvę. Pirkėjai visose prekybos tinklo parduotuvėse ras įvairiausių prancūziškų sūrių – nuo šaldytų camembert sūrio kroketų iki minkštojo ar ožkos pieno tepamo sūrio, gausybę saldumynų, mėsos produktų, užkandžių ir jau šios savaitės tradicija tapusių prancūziškų delikatesų“, – sako „Lidl“ pardavimų skatinimo vadovas Linas Baltušis.

Prancūzijos virtuvę pamilo dar studijuodama

I. Mackevičienė pasakoja, kad Prancūziją iš arčiau pažino prieš maždaug dešimtmetį. Dar būdama studente, ji nusprendė pusmečiui išvykti į šalies šiaurę su mainų programa.

Asmeninio archyvo nuotr.

„Prancūzija dar vaikystėje ir paauglystėje mane viliojo nuolat girdimomis istorijomis apie įspūdingą architektūrą, bohemišką gyvenimo būdą ir, žinoma, nuostabaus skonio maistą. Čia praleidau šešis mėnesius – per šį laiką spėjau pamilti ne tik Lilio miestą, kuriame ir gyvenau, bet ir skirtingų šalies regionų virtuves“, – sako prancūziškos kultūros gerbėja.

Jūros gėrybes pamėgo tik Prancūzijoje

Nuomonės formuotoja prisimena, kad Prancūzijoje praleistas laikas turėjo itin daug įtakos ne tik jos asmenybės, bet ir kulinarinių preferencijų formavimuisi. Jos teigimu, tam tikri valgiai, su kuriais susidūrė Ieva, privertė ją pakeisti iki tol vyravusius valgymo įpročius.

„Kadangi Lilis yra pakankamai arti jūros, todėl čia visuomet buvo galima įsigyti šviežių jūros gėrybių – midijų, sraigių, įvairios žuvies. Augdama Lietuvoje, atsainiai žiūrėdavau į šį maistą, tačiau po pusmečio Prancūzijoje, susipažinau su prieš tai negirdėtais jūros gėrybių ruošimo būdais, kuriais žaviuosi ir iki šiol. Tiesa, negarsėju fantastiškais įgūdžiais virtuvėje, todėl dažniau ragauju šiuos patiekalus restorane arba įsigyju jau paruoštus gaminius“, – sako I. Mackevičienė.

Prancūzijos savaitės metu „Lidl“ klientus stebins „Duc de Coeur“ asortimentas, kuriame jie ras tiek Ievos pamėgtų įdarytų sraigių, tiek midijų su petražolėmis ir česnakais.

Dievina sūrius, bet neatsisako ir saldumynų

I. Mackevičienė pratęsia, kad kitas aspektas, kuo ją žavi Prancūzijos virtuvė – itin gausus įvairių sūrių pasirinkimas: „Esu didžiulė sūrio fanatikė, tad kiekvieną kartą su Rolandu ar su draugėmis vėl apsilankius Prancūzijoje, nuo jo man ima raibti akys. Sūriais nukrautos parduotuvių lentynos čia tiesiog lūžta nuo camembert, brie, pelėsinio ar ožkos pieno sūrio

ir galybės kitų rūšių, kurių kvapai kviečia užeiti į prekyviečių vidų. Mano meilę sūriams įrodo ir tai, kad prancūziško kruasano neįsivaizduoju be sūrio, o juos galėčiau valgyti kiekvieną rytą ištisus metus.“

Vis dėlto nuomonės formuotoja priduria, kad nors ji labiau mėgsta sūresnius patiekalus ir maisto produktus, tam tikrais momentais ji negali atsispirti prancūziškiems saldėsiams.

„Net ir nebūnant didžiule saldumynų mėgėja retkarčiais mane užklumpa silpnumo akimirkos, kuomet norisi suvalgyti kažką saldaus. Tokiais atvejais negaliu atsisakyti prancūziškų sausainių, tartalečių ar crème brûlée, tad džiaugiuosi, kad juos Prancūzijos savaitės metu galiu įsigyti prekybos tinkle „Lidl“, – sako I. Mackevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Ten sūriai tikrai dvigubai brangesni. O Rokiškio sūriai Europoje praktiškai visus nušluoja savo kokybe.Aišku ,jeigu nori kokio nors ožkų sūrio tai , ten rasti lengviau, nors ir pas mus platus pasirinkimas.

Dieve dieve

Dieve dieve portretas
Kas netingi, tas save. Su savo vaikučiais reklamuoja... O jau tas vyras tai negalėčiau tokio bliurbalo pakęst. Toks šūdmalys, kad vemt norisi...

Iš ligoninės

 Iš ligoninės portretas
Labai mėgstu Lidl, jo asortimentą, kokybiškus produktus, įvairovę, bet nuo tokių , atsiprašau," nuomonių formuotojų" mane tik vimdo ir atgraso .Ar mes PIRKĖJAI visi kaip vienas esame kokie neįgalūs, specialiųjų poreikių pacientai, kad be tokų "vištų" neįsiverčiame, nežinome, ką pikrti, ką gaminit ir kas toje Prancūzijoje parduodama? Jau pradėsiu nebekęsti savo Lidl.-o
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių