Quantcast

Pradėti pavojingų atliekų Utenos rajone identifikavimo darbai

Pirmadienį pradėti Utenos rajone, Dičiūnų kaime, sandėliuose rastų pavojingų atliekų identifikavimo ir kiekio nustatymo darbai.

Kaip BNS informavo Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštaponytė, bendrovė „Toksika“ sveria ir identifikuoja bendrovės „Ūrus ir Ko“ sandėliuose esančias atliekas, tačiau kol kas jos nėra vežamos tvarkymui.

Teritorijoje vykdomus darbus stebi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, policijos, Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai bei Utenos rajono savivaldybės administracijos specialistai.

Pasak AAD, šiuo metu vis dar vykdomi atliekų vežimo iš lauko teritorijos darbai. Iš čia nuo praėjusių metų pabaigos išvežtos 848 tonos pavojingų atliekų.

Bankrutuojančią įmonę „Ūrus ir Ko“ dar 2016-ųjų balandžio 29-ąją Vilniaus apygardos teismas įpareigojo per mėnesį visas pavojingas atliekas perduoti atliekų tvarkytojams, tačiau bankrutuojanti bendrovė sprendimo neįvykdė.

Kadangi pavojingos atliekos iki šiol nesutvarkytos, prokuratūra prieš savaitę paskelbė pradėjusi tyrimą siekiant išsiaiškinti, ar valstybės įgalioti asmenys, institucijos tinkamai atliko savo pareigas.

2017 metais gavus lėšų pradėtos tvarkyti lauke laikytos „Ūrus ir Ko“ atliekos, dalis jų šiuo metu išvežta, darbus planuojama tęsti ir šiemet.

Bendrovė vertėsi ekologinių avarijų likvidavimo cheminių ir naftos išsiliejimų atvejais bei kitais aplinkos apsaugos darbais, prekyba tam skirtomis priemonėmis.

2015 metais bendrovę „Ūrus ir Ko“ tyrė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Tuomet nustatyta, kad bendrovė apgaulingai deklaravo surinktus ir sutvarkytus atliekų kiekius, o aikštelėje laikyta apie 2,89 tūkst. tonų atliekų. Tai smarkiai viršijo sandėliavimo limitus.

Įtarta, kad lėšas, kurios turėjo būti panaudotos atliekoms tvarkyti, įmonė panaudojo ne pagal paskirtį ir iššvaistė.

2016 metais Specialiųjų tyrimų tarnyba Šiaulių apylinkės teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje bendrovės vadovas Algirdas Šiatkus kaltinamas apgaule įgijęs didelės vertės svetimą turtą.

Anksčiau ši bendrovė pati yra vykdžiusi pavojingų atliekų išvežimo darbus iš bankrutavusių Lietuvos įmonių ir kitų objektų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių