Quantcast

Pomidorų derlių garantuoja unikalios pagalbininkės

  • Teksto dydis:

Jau įsisiūbavo lietuviškų pomidorų sezonas. Įvairių rekomendacijų apie pomidorų auginimą ir jų derliaus gausinimą galima perskaityti specifinėje literatūroje arba paprašyti patarimo iš daugiau patirties turinčio daržininko. Tačiau retas kuris žino, kad Lietuvoje profesionalūs daržovių augintojai į pagalbą auginant pomidorus pasitelkia ypatingas pagalbininkes – kamanes.

Alternatyvi pagalba šiltnamyje

Dabartiniuose pažangiuose daržovių šiltnamiuose augalų žiedų apdulkinimui naudojamos kamanės. Apdulkintų kekių žiedai užmezga daugiau vaisių ir garantuoja gausesnį daržovių derlių.

Didžiausio Lietuvoje šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vyriausio agronomo Nerijaus Rakicko teigimu, kamanių poveikis ypač akivaizdus pomidorams. „Padidėja derlius, susiformuoja didesni ir geresnės kokybės vaisiai, taip pat sutaupome daug rankų darbo ir laiko“, – pasakoja agronomas. Kietaviškių šiltnamiuose kamanės savo darbą pradeda vos prasidėjus pomidorų žydėjimui.

Įmonė šiais metais savo šiltnamiuose pasodino keturis hektarus pomidorų, t. y. apie 100 tūkst. augalų. „Kietaviškių gausos“ verslo plėtros vadovas Karolis Montvila pasakoja, jog pirmasis pomidoras pas juos įprastai užauginamas balandžio pabaigoje, bet priklausomai nuo tų metų gamtos sąlygų ir kitų veiksnių, daržovių augimo laikas gali užsitęsti. Pomidorų sezonas paprastai pasibaigia spalio pabaigoje.

„Šiuo metu įmonėje vyksta rekonstrukcijos darbai. Diegiamos inovacijos leis sėti ir skinti daržoves ištisus metus, o tai reiškia, kad šviežių lietuviškų daržovių įsigyti galėsime visus metus. Žinoma, ir toliau pasitelksime į pagalbą kamanes, kurias specialiai pomidorų derliui gerinti, atsivežame iš Olandijos“, – kalba K. Montvila.

Dūzgimas prognozuoja gerą derlių

Gali kilti klausimas – kodėl šiltnamiuose naudojamos kamanės, o  ne bitės? Pasak agronomo N. Rakicko, kamanė savo misiją atlieka žymiai produktyviau.

„Šiltnamiuose naudojame „Kopper“ firmos kamanes iš Olandijos. Jas vežamės specialiai pomidorų žiedų apdulkinimui, nes Lietuvoje tokių kamanių niekas neveisia. Viena kamanė padaro darbą, kurį paprastai atliktų 4 arba 5 bitės“, – paaiškina specialistas. Keliolikos tokių darbščių šeimų pakankam visiems pomidorams apdulkinti.

Iki sezono pabaigos pomidorai užauga iki 10 – 11 metrų ilgio. Trys pasodinti pomidorų daigai per sezoną užaugina iki 40 kilogramų produkcijos. K. Montvila sako, kad kamanių naudojimas daržovių auginime yra populiari praktika. „Kamanės yra aktyvios net esant apsiniaukusiam orui. Jos yra stambesnės ir mažiau agresyvios, o į mūsų šiltnamius kamanės atvežamos dar žiemą, kad pabudusios galėtų apdulkinti augalus ir šie imtų megzti vaisius“, – pasakoja verslo plėtros vadovas.

Lietuviškuose šiltnamiuose – olandiškos kamanės

Olandiškos kamanės lietuviškuose šiltnamiuose gyvena specialiai virš lysvių įrengtose vietose. Viso sezono metu vienam hektarui prireikia 30 – 35 avilių. „Vienoje dėžutėje gyvena kamanių šeima – jų paprastai būna apie 50 – 60 suaugusių kamanių ir dar papildomai peruose esančios mažos, dar neišsiritusios kamanės, kurios vėliau pakeičia savo darbą jau atlikusias kamanes“, – pasakoja agronomas.

Kartą per savaitę ar dvi pomidorų šiltnamiuose pastatomi papildomi aviliai. Vieno avilio kamanių darbas apskaičiuotas nuo šešių savaičių iki dviejų mėnesių, tačiau, pasak agronomo, daug kas priklauso nuo pomidorų derėjimo intensyvumo.

Jau kurį laiką Kietaviškių šiltnamiuose yra auginama ankstyva ir derlinga pomidorų veislė „Admiro“. Jos vaisai – skanūs, tvirti ir kokybiški. Būtent šios veislės daigais yra apsodintas didžiausias įmonės plotas. Šiuo metu įmonė savo produkciją augina 12 hektarų plote, kuris pasibaigus statyboms išaugs iki 20 hektarų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių