Quantcast

Paukščių gripas patvirtintas Rokiškio ir Lazdijų rajonuose nugaišusiems naminiams paukščiams

  • Teksto dydis:

H5N8 atmainos paukščių gripo virusu užsikrėtė Rokiškio bei Lazdijų rajonų naminių paukščių ūkiai, kuriuose buvo auginamos ne tik vištos, bet ir kalakutai bei antys, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Nuo metų pradžios Lietuvoje patvirtintas jau 41 paukščių gripu užkrėstas nedidelis ūkis – visi jie nekomerciniai, paukščiai juose laikomi savo reikmėms, ne pardavimui.

VMVT duomenimis, įtarimų dėl ligos Rokiškio rajono ūkyje kilo staiga nugaišus neseniai įsigytiems kalakutų jaunikliams, kurių mėginius ištyrus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (NMVRVI), buvo patvirtintas didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas. Tame pačiame ūkyje laikytos vištos buvo nugaišintos, likviduojant židinį.

NMVRVI pirmadienį atliktais tyrimais nustatyta, kad šiuo virusu užsikrėtė ir Lazdijų rajone laikytos antys, viščiukai ir vištos dedeklės. Šiuo metu vykdomi židinio likvidavimo darbai, atliekama dezinfekcija.

Kaip virusas pateko į Rokiškio ir Lazdijų rajonuose esančius nedidelius ūkius, aiškinasi veterinarijos specialistai, atliekamas epidemiologinis tyrimas. Tikėtina, kad paukščių gripo virusas galėjo būti perneštas iš užsikrėtusių laukinių vandens paukščių.

VMVT praneša, kad šiuo metu aplink ligos paveiktus ūkius nustatytos apribojimų ir stebėsenos zonos, į šias zonas komerciniai paukščių ūkiai nepatenka. Kadangi paukščių gripo protrūkiai kilo nekomerciniuose, savo reikmėms laikomų paukščių ūkiuose, prekyba nėra ribojama.

VMVT duomenimis, daugiausiai paukščių gripo viruso protrūkių fiksuota Vilniaus mieste ir rajone (29), 4 židiniai nustatyti Trakų rajone, 2 – Elektrėnų, po 1 – Kauno (pirmasis atvejis), Širvintų, Molėtų, Prienų, Rokiškio bei Lazdijų rajonų savivaldybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių