Quantcast

„Oro navigacijos“ pirkimai: įranga už pusę milijono dūla sandėlyje

  • Teksto dydis:

Valstybė įmonė „Oro navigacija“ prašo prokurorų aiškintis dėl prieš maždaug ketverius metus įmonės įsigytos ir nenaudojamos 455 tūkst. eurų vertės įrangos.

„Įmonė išleido beveik pusę milijono eurų įrangai, kuri jau keletą metų dūla sandėlyje. Tai – nusikalstamas požiūris į valstybės pinigus strateginėje įmonėje. Reikia labai kategoriško atsakingų asmenų veiklos ir jų ryšių su konkrečiais tiekėjais įvertinimo“, – pranešime sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Iš Suomijos bendrovės „NRPL Aero“ 2014 metais įsigyta automatinė duomenų apsikeitimo su orlaiviais sistema neatitinka pirkimo sąlygų, įmonės poreikių, negalėjo ir nebus naudojama pagal paskirtį, pranešė  Susisiekimo ministerija.

„Oro navigacija“ prašo įvertinti, ar pirkimo metu įmonei vadovavusių ir kitų atsakingų darbuotojų veiksmuose nėra nusikalstamos veiklos požymių, nes tyrimo metu nustatyta, kad jie galėjo palaikyti artimus santykius su tiekėjų atstovais.

2001–2017 metais „Oro navigacijai“ vadovavo Algimantas Raščius. Jis už šiurkščius pažeidimus atleistas 2017-ųjų pradžioje.

Parlamentinį tyrimą dėl verslo grupių įtakos politikai atlikęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) yra konstatavęs, kad A. Raščius palaikė artimus ryšius su vienu iš NRPL steigėjų, su kuriuo jis pažįstamas nuo 1992 metų. Šiuo metu juos abu sieja bendras verslas – Lietuvoje jie yra įsteigę su oro navigacijos paslaugomis susijusį verslą, įgyvendina projektus Vietname.

Anot Susisiekimo ministerijos, iš „NRPL Aero“ įsigyta sistema turėjo būti skirta apsikeisti duomenimis tarp skrydžių vadovo ir orlaivio piloto. Nustatyta, kad šio gamintojo specifinė sistema nėra parduota ir neveikia nė vienoje realioje aplinkoje, ji taip ir nebuvo pradėta naudoti oro navigacijoje. Todėl konkursas privalės būti skelbiamas iš naujo.

Skrydžių valdymo duomenų apsikeitimą reglamentuoja Europos Komisija.

„Oro navigacijos“ iš „NRPL Aero“ yra įsigijusi ir Rusijoje pagamintą radiolokacinę įrangą – Anot NSGK,  įranga yra nesuderinama su Lietuvos nacionalinio saugumo interesais. Rusijos bendrovės „Severnyj zavod“ pagaminti „Ural“ radiolokatoriai sumontuoti Vilniaus, Kauno bei Palangos oro uostuose, o priimant sprendimus dėl jų diegimo, anot NSGK, įtakos galbūt turėjo buvusios „Oro navigacijos“ vadovybės ryšiai su nesaugios įrangos gamintojų atstovais.

Susisiekimo ministerijos teigimu, „Oro navigacija“jau artimiausiu metu pristatys veiksmus dėl radiolokatorių keitimo. Bendrovė anksčiau skelbė, kad vieno radiolokatoriaus pakeitimas gali kainuoti nuo 3 mln. iki 5 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gudriai

gudriai portretas
ciniskas zvilgsnis po magnolijos padurku.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių