Quantcast

„Orlen Lietuva“ išradėjams turi sumokėti dar 3 mln. eurų

Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ valdoma bendrovė „Orlen Lietuva“ (buvusi „Mažeikių nafta“) išradėjams turi sumokėti dar 3,065 mln. eurų už jų išrastą ir gamyboje naudojamą įrenginį, nutarė teismas.

Ankstesniu teismo sprendimu jie jau turėjo atgauti beveik 6 mln. eurų, tačiau, BNS žiniomis, pinigai jiems nėra sumokėti.

Lietuvos apeliacinis teismas liepos 4 dieną patenkino 7 išradėjų ieškinius ir priteisė jiems 1,255 mln. eurų autorinio atlyginimo ir 1,81 mln. eurų palūkanų. Teismas panaikino Šiaulių apygardos teismo 2015 metų rugpjūtį priimtą nutartį.

„Orlen Lietuvos“ atstovas spaudai Tomas Digaitis BNS teigė, kad įmonė šio ginčo nekomentuoja.

Teisme su „Orlen Lietuva“ bylinėjosi išradėjai - buvęs tuometinės „Mažeikių naftos“ generalinis direktorius, viešbučių tinklo „Centrum hotels“ savininkas Bronislavas Vainora, buvęs įmonės vadovo pavaduotojas gamybai, dabartinis „Achemos grupės“ valdomo Krovinių terminalo generalinis direktorius Albertas Gimbutas, Michailas Basinas, Michailas Barilčukas, Borisas Bednovas, Sergejus Sivcovas ir Piotras Ranko, kurie siekė atgauti 7,2 mln. eurų honorarų ir beveik 3,3 mln. eurų palūkanų.

Apeliacinio teismo sprendimu „Orlen Lietuva“ išradėjams turės atlyginti už laikotarpį nuo 2000-ųjų birželio iki 2004 metų. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pernai gruodį už 1996-2000 metus jiems priteisė beveik 6 mln. eurų.

Išradėjai teismui nurodė, kad yra 1996 metais patentuoto terminio krekingo reaktoriaus išradėjai, o sutartis dėl jo naudojimo su „Orlen Lietuva“ pasirašyta 1994 metais - pagal ją išradimo valdytojai yra M.Basinas ir „Orlen Lietuva“, o išradimo autoriams pareikalavus, įmonė privalės 20 metų jiems mokėti lygiomis dalimis 25 proc. pelno, gauto panaudojus išradimą.

Teismas išradėjams atlygį priteisė tik iki 2004 metų balandžio, nes tuomet, modernizavus Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą, jų išrastas įrenginys buvo pakeistas kitu.

Įrenginys „Orlen Lietuvoje“ įdiegtas 1994 metais, tačiau bendrovė jo autoriams sumokėjo tik už 1995 metus, o vėliau mokėti atsisakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių