Quantcast

Netradicinis darbuotojų motyvavimo būdas: medicinos paslaugos – vietoje

  • Teksto dydis:

Įmonės, siekiančios pritraukti naujų darbuotojų ir išlaikyti esamus, siūlo jiems įvairiausių naudų. Viena iš tokių, turinčių ir vykdančių nuoseklią lojalumo programą, yra didžiausia Baltijos šalyse trąšų gamintoja „Achema“.

Jonavoje įsikūrusi įmonė ypač didelį dėmesį skiria darbuotojų sveikatai. „Achema“ viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo drausti savo darbuotojus papildomu savanoriškuoju sveikatos draudimu. Įmonės teritorijoje veikia ir „Achemos poliklinika“, kurios pagrindinė funkcija – savalaikė medicininė pagalba darbuotojams.

Pasak „Achemos“ generalinio direktoriaus Ramūno Miliausko, darbuotojų sveikata yra vienas svarbiausių įmonės prioritetų.

„Nuosava poliklinika padeda užtikrinti, kad bendrovėje dirbantys žmonės greičiau gautų jiems reikalingą medicininę pagalbą. Taip pat ji atlieka ir svarbią prevencinę funkciją – organizuoja pirmosios pagalbos kursus, dalyvauja darbų saugos treniruotėse, atlieka nuoseklią sveikatos patikrą. Poliklinika ypač svarbų vaidmenį atliko pastaraisiais metais, kai karantino metu reikėjo užtikrinti gamybos nepertraukiamumą ir apsaugoti nuo užsikrėtimo COVID-19 virusu gamybos vietoje turėjusius dirbti darbuotojus“, – naudas vardija R. Miliauskas.

Nuo pandemijos pradžios „Achemos poliklinikoje“ iš viso jau yra atlikta daugiau nei 1300 COVID-19 testų, taip pat buvo paskiepyta apie 400 darbuotojų. Dabar, prasidėjus visuotinei vakcinacijai, šią funkciją perėmė Jonavos skiepų centras.

Gydytojo konsultacija – per pietų pertrauką

Beveik dešimtmetį poliklinikai vadovaujantis vyr. gydytojas Vidmantas Januškevičius sako, kad šiuo metu poliklinikoje yra prisiregistravę daugiau nei 2600 pacientų. Apie 70 procentų iš jų yra „Achemos“ ir dukterinių koncerno „Achemos grupė“ įmonių darbuotojai, likusiąją dalį sudaro buvę „Achemos“ darbuotojai, jų šeimos nariai ir kiti pacientai.

„Mūsų poliklinikoje dirba labai kvalifikuotas medicininis personalas, taip pat turime galimybę atlikti beveik visus klinikinius, mikrobiologinius, biocheminius kraujo tyrimus. Po vienu stogu pacientai gali gauti ir antro lygio specialistų konsultacijas, reabilitologo paslaugas. Turime skaitmeninį rentgeno aparatą, atliekame rentgenologinius tyrimus“, – sako V. Januškevičius.

„Achemos poliklinikoje“ dirba keturi šeimos gydytojai, konsultuoja akušeris ginekologas, urologas, oftalmologas, endokrinologas, neurologas ir kiti specialistai, echoskopuotojas, atliekami instrumentiniai tyrimai. Taip pat yra teikiamos odontologijos ir burnos higienos paslaugos.

„Achemos“ ir koncerno „Achemos grupė“ įmonių darbuotojams yra suteiktos išskirtinės sąlygos patekti pas gydytojus be eilės, reabilitacijos paslaugas galima gauti net ir darbo pertraukos metu. Jos, beje, tarp įmonės darbuotojų yra ypač populiarios. Viena iš priežasčių – nesudėtingas paslaugos prieinamumas – nereikia važinėti po miestą ir ieškoti specialistų.

Vidmantas Januškevičius

Privalomoji sveikatos patikra – ypač nuosekli

Pasak V. Januškevičiaus, paklausiausios yra šeimos gydytojo konsultacijos. Per dieną jie priima po 30-35 pacientus. Taip pat „Achemai“ priklausančioje poliklinikoje didelis dėmesys yra skiriamas sveikatos patikrai.

„Darbuotojai kartais juokauja, kad tikriname juos kaip skrydžiui į kosmosą. Iš tiesų sveikatos patikrą atliekame labai nuodugniai – darbo aplinka reikalauja, kad žmogus būtų geros sveikatos. Tačiau visa tai į naudą ir pačiam darbuotojui – ne kartą esame nustatę ankstyvas įvairių ligų stadijas. Kai sveikata tikrinama reguliariai ir ypač atidžiai, galima efektyviai užkirsti kelią įvairiems negalavimams ateityje, onkologinėms ligoms“, – pastebi medikas.

Nors, pasak jo, darbas gamybinėse įmonėse turi savo specifiką, išskirtinių darbuotojų negalavimų nėra pastebėta. „Negaliu pasakyti, kad įmonės „Achema“ ir kitų gamybos įmonių darbuotojai išsiskiria iš bendro Lietuvos konteksto. Padidinto kraujospūdžio ir įvairios kitos širdies, kraujagyslių sistemos ligos užimą pirmąją vietą tiek Europos Sąjungoje, tiek ir daugelyje kitų pasaulio šalių. Jas didžiąja dalimi lemia mityba, stresas, judėjimo stoka, žalingi įpročiai, paprasčiau sakant, gyvenimo būdas“, – paaiškina V. Januškevičius.

Nors „Achemoje“ darbuotojams tenka susidurti su cheminėmis medžiagomis, odos ar kvėpavimo sistemos ligos nėra dažnos. Jos atitinka įprastą šalies vidurkį.

Padeda užkirsti kelią ligoms

„Achemos poliklinika“ gamyklos teritorijoje veikia beveik nuo pat jos įkūrimo pradžios. Iš pradžių tai buvo medicininis punktas, kuris privalėjo užtikrinti pagalbą darbuotojams bet kuriuo metu, vėliau peraugęs į solidžią medicinos įstaigą.

Visą parą veikiantis bei, prireikus, darbuotojams medicininę pagalbą teikiantis punktas veikia ir dabar. Tai yra vienas iš reikalavimų, kuriuos turi užtikrinti tokio pobūdžio gamyklos.

Pasak „Achemos“ generalinio direktoriaus R. Miliausko, karantino metu nuosavos poliklinikos reikšmė dar labiau išaugo. Glaudžiai bendradarbiaujant su personalu ir taikant testavimo strategijas, buvo išvengta gamybos prastovų.

Kad kilusi pandemija tapo iššūkiu visiems, neslepia ir poliklinikos vadovas. Gamyboje dauguma darbuotojų negalėjo dirbti nuotoliniu būdu, tad labai svarbu buvo laiku nustatyti ir izoliuoti užsikrėtusius darbuotojus. Pasak jo, buvo metas, kai per dieną tekdavo ištirti apie 120, o kartais ir daugiau darbuotojų.

„Labai pasiteisino priimtas sprendimas vykdyti pamaininį testavimą, tai yra darbuotojus testuodavome prieš jų pamainas. Tokiu būdu sumažinome kontaktų skaičių joms keičiantis. Rezultatus gaudavome labai greitai ir, geros komunikacijos su įmonės vadovybe dėka, labai gerai prisidėjome prie COVID-19 infekcijos plitimo sustabdymo gamykloje“, – pasakoja gydytojas.

Pandemijai slūgstant gyvenimas pamažu grįžta į senas vėžes, tačiau „Achemos poliklinikos“ gydytojai pastebi naują tendenciją – pacientai ateina su uždelstomis ligomis.

„Pastebėjome, kad koronavirusu persirgusiems žmonėms dažniau sutrinka gliukozės apykaita organizme ir, dėl šios priežasties, atsiranda cukrinis diabetas. Būtent profilaktinių sveikatos patikrinimų metu anksti nustatyta liga vėliau padeda išvengti didelių komplikacijų, kurias sukelia uždelstas diabetas“, – teigia medikas.

Savalaikė medicininė pagalba – viena iš svarbiausių naudų, kurią gauna tiek poliklinikos pacientai, tiek pati įmonė. Darbuotojai greičiau pasveiksta, atgauna darbingumą ir vėl gali mėgautis pilnaverčiu gyvenimu, o bendrovei toks bendradarbiavimas padeda išlaikyti gamybos tęstinumą bei užtikrinti reikiamą kvalifikuotų darbuotojų, kuriuos ne taip paprasta pakeisti, darbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių