Quantcast

Neparduoti, greitai gendantys maisto produktai virsta elektra ir šiluma

  • Teksto dydis:

Augant vartojimui, daugėja sąmoningo vartojimo iniciatyvų ne tik iš pirkėjų, bet ir iš prekybos tinklų. Siekdamas, kad neparduotas maistas neatsidurtų sąvartynuose, vartojimui nebetinkamus produktus prekybos tinklas „Maxima“ perduoda įmonei, kuri juos verčia biomase, o ši virsta biodujomis. Dalis produktų iškeliauja ir šalies ūkininkams, kurie juos naudoja kaip pašarus ir kompostą.

Prekybos tinklas savo veiklą grindžia socialinės atsakomybės strategija, kurios siekis – iki 2025 m. sumažinti maisto atliekų kiekį 30 proc.

„Kaip didžiausias prekybos tinklas Lietuvoje jaučiame atsakomybę prisidėti prie tausojančio vartojimo skatinimo, maisto atliekų kiekio mažinimo ir tvaraus maisto atliekų surinkimo bei perdirbimo. Mūsų darbuotojai į specialias talpas rūšiuoja prekes su besibaigiančiu ar pasibaigusiu galiojimu. Nuo šių metų birželio bendradarbiaujame su įmone „Horeca sprendimai“, kuri pagal suderintą grafiką važiuoja į mūsų parduotuves ir cechus visoje Lietuvoje. Surinktos maisto atliekos vėliau apdorojamos – paverčiamos biomase, kuri tolesniuose etapuose virsta biodujomis. Tokiu būdu prisidedame prie aplinkos tausojimo ir žiedinės ekonomikos kūrimo“, – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

Prekybos tinklas per mėnesį įmonei „Horeca sprendimai“ priduoda apie 500 tonų augalinės kilmės atliekų, 30 tonų riebalų ir 190 tonų šalutinių gyvūninių produktų, iš kurių ši įmonė gamina biomasę. Tai – ne pirmas lietuviško prekybos tinklo sprendimas, susijęs su tvariu vartojimu. Šį pavasarį ant vienos iš parduotuvių stogo Vilniuje pradėjo veikti saulės energijos jėgainė, kuri per metus turėtų pagaminti apie 20 proc. visos parduotuvei reikalingos energijos.

„Taip pat bendradarbiaujame su aukštos kokybės veiklos sertifikatą turinčia įmone „Bionova“, kuri pirmoji Lietuvoje pradėjo surinkti naudotą aliejų ir jį esterifikuoti. Apie 40 tonų maisto atliekų – daržovių, vaisių, duonos – visoje Lietuvoje susirenka ūkininkai, kurie nebetinkamais žmonių maistui produktais šeria gyvūnus, paukščius ar daro kompostą“, – vardija V. Drulienė.

Planuose – lietuviška biodujų jėgainė

Iki 2015 metų „Horeca sprendimai“ daugiausia vykdė atliekų surinkimą, o jų tvarkymą ir perdirbimą perduodavo trečiosioms šalims, kurios jau paversdavo maisto atliekas galutiniu produktu: kompostu, biodujomis, elektra ar šiluma.

Prieš ketverius metus įmonė savo veiklą išplėtė ir šiuo metu vykdo tiek maisto atliekų išpakavimą, tiek gamina biomasę. Po maisto išpakavimo rūšiuojamos atliekos (stiklas, plastikas, kartonas, plėvelė ir pan.) keliauja tolesniam perdirbimui, o gamybinės atliekos, kurių šiuolaikinės technologijos kol kas negali perdirbti, vežamos deginti. Tokių atliekų per mėnesį susidaro iki 200 tonų.

„Iki 2022 metų planuojame pasistatyti biodujų jėgainę Lietuvoje, kuri mums leistų pilnai uždaryti visą ciklą. Planuose ir suskystintų gamtinių dujų gamyba. Kitaip tariant, nuo maisto atliekų surinkimo iki galutinio produkto, t. y. biodujų, viskas būtų ruošiama Lietuvoje ir mes būtume mažiau priklausomi nuo išorės veiksnių“, – sako Laurynas Rinkevičius, įmonės plėtros vadovas.

Pernai iš viso „Horeca sprendimai“ iš atliekų pagamino apie 18 000 tonų biomasės, kuri iškeliavo į Latvijos biodujų jėgaines. Jėgainėse iš biomasės gaminamos metano dujos, kurios virsta kuru arba elektra. Įvykus šiems procesams, likusi biomasė išvežama kaip trąša ūkininkų laukams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedriux

Giedriux portretas
Nemesk visokio slamsto i kanalizacija, tai smirdes maziau. Kaip pasakojo, tai visokie pampersai, paketai ir kt siuksles atplaukia atplaukia. Jei ju nebutu, smarve butu mazesne. Dabar kazka naujo isigijo, kad siuksles atskirti, reguliuos ir tikisi, kad geriau bus.

Anonimas

Anonimas portretas
O turguose nieko neatsiranda ? Bet tai kvapelis vakarais iš mareveles sąlygoja kad ten dujos reikalingos tik gadinti orą , kas ten per vadovas ???????
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių