Quantcast

Naujos stažuočių studentams tendencijos: reikalaus laiko, bet pavers profesionalais

  • Teksto dydis:

Metai iš metų kartojama, kad dažną jauną žmogų baugina klausimas: kaip patekti į patrauklią darbo vietą vos baigus studijas, kai dažnoje pozicijoje reikalaujama turėti sukaupus bent kelerių metų patirtį? Atsakymas yra smarkiai susijęs su pokyčiais studijų procese, studentų įpročiuose ir darbdavių požiūryje į jaunųjų talentų pritraukimą.

Pastaraisiais metais išaugo technines ir inžinerines specialybes išmanančių darbuotojų poreikis, tad būsimas darbdavys turi imtis iniciatyvos pritraukti ir auginti savo talentus. Visgi, pokyčių įžvelgti sunku – studentai ir šiandien skundžiasi negaunantys progų nuosekliau susipažinti su darbo rinkos žaidėjais, todėl po diplomo gavimo būna priversti rinktis eilinę, ne visada nuoširdžiai trokštamą ar interesams artimą darbo vietą, kad įgautų darbo patirties ir galėtų aplikuoti į profesionalumo reikalaujančias pozicijas.

„Su tuo susijusios problemos yra įsisenėjusios kartu su uždaru sisteminiu mąstymu. Dažniausiai mokymosi studijų metu yra siūloma atlikti trumpas – daugiausiai 3 mėn. ilgio – praktikas, kurios yra būtinos mokymosi procesui baigti, bet į jas nėra žiūrima rimtai, nes tie keli mėnesiai dažniausiai nebūna pakankami įgyti darbo rinkoje reikalingiausių įgūdžių. Kol Vakarų švietimo įstaigose studentai kiekvieną vasarą ar šiaip būdami laisvesnėje studijų atkarpoje varžosi dėl paklausių praktikos vietų, Lietuvoje šios konkurencinės į darbinės patirties kaupimą orientuotos dvasios dar pasigendu.

Mažiau bėdų įžvelgčiau techninių ir inžinerinių specialybių absolventų iš kolegijų atveju, nes jų rengimo procesas yra orientuotas į praktiką – jie gali ateiti, praeiti trumpą parengimo procesą ir dirbti. Tuo tarpu, universitetus baigę jaunuoliai turi didesnį teorinį supratimą, bet jiems reikia laiko susigyventi su realiu į rezultatą orientuotu darbo ritmu ir praktine specifika, kam reikia noro ir kantrybės, už ką vėliau suteikiamos aukštesnę vertę kuriančio darbo galimybės,“ – situaciją vertino personalo paieškų ir valdymo įmonės „Alliance for recruitment“ partneris Andrius Francas.

Kauno regionas išsiskiria techninių krypčių specialistų gausa. Tai lemia ir čia veikiantys aukštos kokybės studijas siūlantys Kauno technologijos universitetas (KTU), Kauno kolegija, Kauno technikos kolegija, taip pat į šias sritis orientuotos profesinės mokyklos. Anot A. Franco, Kaunas ilgainiui gali tapti sėkminga ekosistema, kurioje ruošiami ir įdarbinami aukšto lygio inžinieriai. Specialisto manymu, tame kertinį vaidmenį suvaidins per pastaruosius kelerius metus čia atsidariusios pajėgios tarptautinės įmonės, į kurias ir orientuojasi minėtos švietimo įstaigos.

„Šalia atsiradus rimtoms verslo struktūroms, natūraliai kyla poreikis specialistams su tinkamu technologiniu ar inžineriniu parengimu. KTU deda daug pastangų, kad paruoštų darbo rinkai specialistus, kurie turėtų teorinių žinių ir praktinių įgūdžių. Čia praverčia nuolatinis ryšių palaikymas su verslo sektoriumi, realių poreikių identifikavimas, šiuolaikinių metodų taikymas, o mentorystės ir praktikos galimybės yra pirmieji žingsniai sėkmingos karjeros link. Naujos įmonės ateina su moderniais darbuotojų paieškos ir rengimo metodais, todėl studijų programas darome lankstesnes ir leidžiančias iniciatyviems studentams ieškoti sau artimos nišos, ruošti save ateities darbui,“ – teigė KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto dekanas dr. Andrius Vilkauskas.

Viena minėtų įmonių – tarptautinės sveikatos priežiūros produktų gamybos įmonės „Hollister Incorporated“ padalinys, kuris duris atvėrė vos daugiau nei prieš metus. Ne per seniausiai ši bendrovė pristatė į Kauno kolegijų ir universitetų studentus, taip pat profesinių mokyklų mokinius orientuotas 9 ir 24 mėn. trukmės apmokamas stažuočių programas mechatronikos, automatikos, elektrotechnikos ir inžinerijos studentams. Įmonė siūlo žingsnis po žingsnio susipažinti su skirtingais gamybos procesais – įvairių darbo vietų ir jiems priskiriamų atsakomybių niuansais.

„Dabartinė karta yra ambicinga ir mato darbo rinkos situaciją, tad sukurtos praktikos vietos bus apmokamos, siekiant, kad studentai jaustų dar didesnę motyvaciją tobulėti ir užmegzti tvaresnį ryšį su darbdaviu. Nors jaunam žmogui 9 ar 24 mėnesių įsipareigojimai gali skambėti grėsmingai, leidžiame pasirinkti praktinio darbo intensyvumą ir derinti tvarkaraštį. Garantuojame, kad ši praktikos vieta padės įgyti realios patirties bei statyti būsimos karjeros pagrindus. Mūsų tikslas yra sukurti aiškią vertę praktiką atliksiančiam studentui. Kuo didesnė ir platesnio spektro yra ši patirtis, tuo didesnė tikimybė vos baigus studijas pradėti sėkmingą karjerą,“ – teigia „Hollister Lietuva“ generalinis direktorius Shane‘as Caheris.

Kitose šalyse esančiuose įmonės padaliniuose tokios praktikos programos egzistuoja ne vienerius metus. Prieš kviesdami studentus Kaune, vietinio padalinio vadovai konsultavosi ir klausė užsienio kolegų apie gerąsias praktikas ir darbo principus. Planuojama, kad praktikantai turės savo mentorius, kurie padės perprasti skirtingų pareigybių specifiką. Gamyklos generalinis direktorius teigia, kad, remiantis tarptautine patirtimi, išbandę skirtingas pozicijas, jaunieji talentai ras sau artimiausią sritį, sutaupys laiko ir galės pretenduoti į rimtas pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių