Quantcast

„Maxima“ visuomenei atveria informaciją apie darbo užmokestį: kaip skiriasi atlyginimai?

  • Teksto dydis:

Didžiausias darbdavys šalyje, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“, pradeda naują iniciatyvą – nuo šiol reguliariai bus viešinama išsami informacija apie parduotuvių, maisto gamybos cechų, logistikos ir administracijos darbuotojams mokamą vidutinį darbo užmokestį bei vidutinį atlyginimą pagal lytis. Ši nauja praktika, pasak „Maximos“ generalinės direktorės Jolantos Bivainytės, leis sustiprinti darbo užmokesčio politikos skaidrumą.

„Mūsų siekis visuomet buvo užtikrinti skaidrią darbo užmokesčio politiką, todėl priėmėme sprendimą viešai kas mėnesį skelbti išsamius duomenis apie mūsų darbuotojams mokamą vidutinį darbo užmokestį pagal skirtingus padalinius ir lytį. Lietuvos versle tai nėra plačiai taikoma praktika, bet būdami didžiausiu darbdaviu šalyje jaučiame atsakomybę būti atskaitingi ir atviri visuomenei. Tuo pačiu savo potencialius darbuotojus supažindinsime su bendrovėje taikoma darbo užmokesčio politika“, – sako J. Bivainytė.

Šia iniciatyva prekybos tinklas prisideda ir prie naujos Europos Komisijos direktyvos įgyvendinimo, skatinančio viešinti informaciją apie moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumą. Ši prievolė Lietuvoje įsigalios nuo balandžio 1-osios ir duomenys apie verslo įmonių darbo užmokesčio vidurkius pagal lytį bus viešai prieinami „Sodros“ atvirų duomenų portale. Tuo tarpu prekybos tinklas jau dabar savo internetinėje svetainėje skelbia išsamią darbo užmokesčio informaciją, kurioje atspindimas ir vidutinis atlyginimas pagal lytis.

Išsamią informaciją apie „Maximos“ darbo užmokesčio politiką ir statistinius duomenis galima rasti čia.

Pateikiamas realus darbo užmokestis

Informaciją apie konkrečiose įmonėse mokamą vidutinį darbo užmokestį viešai skelbia „Sodra“, tačiau pateikiami tik apibendrinti duomenys, t. y. visų apdraustų darbuotojų matematinis draudžiamųjų pajamų vidurkis. Tuo tarpu prekybos tinklas atveria išsamesnius duomenis, kurie leidžia parodyti realų skirtingų padalinių darbuotojų uždirbamą vidutinį atlygį.

„Skaičiuojant realų „Maximos“ darbuotojams mokamą vidutinį darbo užmokestį svarbu atkreipti dėmesį į aktyviai dirbančiųjų skaičių, nes dalis darbuotojų – šiuo metu apie 700 – yra arba vaiko priežiūros atostogose, arba atlieka karo prievolę ir jiems darbo užmokestis nėra mokamas, taip pat svarbus ir faktiškai išdirbtas darbo laikas. Absoliuti dauguma mūsų darbuotojų dirba pagal suminę darbo laiko apskaitą, tačiau dėl skirtingų asmeninių ar kitų priežasčių ne visi darbuotojai išdirba visą Darbo kodekse reglamentuotą darbo laiko normą. Šie veiksniai daro didelę įtaką vidutinio darbo užmokesčio apskaičiavimui, todėl atveriame ir patogiai pateikiame išsamius duomenis, kad visuomenė turėtų prieigą prie objektyvių skaičių iš pirmų rankų“, – detalizuoja J. Bivainytė.

Atlyginimas yra peržiūrimas reguliariai

J. Bivainytė paaiškina, kad darbuotojo darbo užmokestis susideda iš bazinio atlygio ir motyvacinio priedo. Darbuotojų bazinio atlygio struktūrą sudaro 3 įkainių (pakopų) sistema, o asmeninė darbuotojo atlygio dalis priklauso nuo jo kompetencijos, žinių bei atsakomybių. Augant darbuotojo kompetencijai keičiasi ir jo darbo įkainis, kuris kaskart įtvirtinamas darbo sutartyje. Tuo tarpu motyvacinio atlygio dalis priklauso nuo padalinio pasiektų rezultatų bei asmeninio darbuotojo indėlio, siekiant užsibrėžtų tikslų. Skatinamoji premija gali siekti nuo 10 iki 50 proc. bazinio darbo užmokesčio.

Kiekvienam darbuotojui individualiai skiriamos įvairios papildomos finansinės ir nefinansinės naudos: papildomas sveikatos draudimas, stipendijos geriausiai besimokantiems darbuotojų vaikams bei Kolektyvinėje sutartyje įtvirtintas platus socialinių naudų paketas.

„Atidžiai stebime darbo rinką ir siekiame, kad darbuotojams būtų užtikrintas konkurencingas atlygis. Bazinis darbo užmokestis bendrovėje yra peržiūrimas reguliariai. Šįmet „Maximos“ bazinių atlyginimų fondas papildomai padidintas beveik 8 mln. eurų. Kasmet tobulinama ir plečiama finansinė motyvavimo sistema skatina tobulėti bei suteikia galimybę kiekvienam darbuotojui už pasiektus rezultatus gauti papildomus priedus prie atlyginimo“, – pažymi J. Bivainytė.

Vasarį vidutinis prekybos tinklo darbo užmokestis – 1062 Eur

Kaip rodo prekybos tinklo paskelbti duomenys, 2021 m. vasarį visą darbo laiko normą, t. y. 151 darbo valandas, išdirbusiems darbuotojams išmokėtas vidutinis darbo užmokestis siekė 1062 Eur iki mokesčių. Vidutinis moterų darbo užmokestis – 1048 Eur, vyrų – 1108 Eur iki mokesčių. Vasaris yra trumpesnis mėnuo, todėl ir darbuotojų, kurie dirba pagal suminę darbo laiko apskaitą, vidutinis atlygis yra šiek tiek mažesnis lyginant su sausiu.

Prekybos tinklo parduotuvių darbuotojų vidutinis darbo užmokestis buvo 963 Eur, maisto gamybos cechų darbuotojai vidutiniškai uždirbo 1079 Eur, logistikos padalinio darbuotojai – 1183 Eur, administracijos darbuotojai – 2292 Eur.

Vasario mėnesį vidutiniškai 15,2 proc. prekybos tinklo darbuotojo atlygio sudarė skatinamieji priedai už pasiektus rezultatus. Premijos išmokėtos 76 proc. darbuotojų, daugiausiai – prekybos tinklo parduotuvių darbuotojams.

2021 m. vasario 28 d. duomenimis, bendras prekybos tinklo darbuotojų skaičius siekė 13 167, iš kurių aktyviai dirbančiųjų buvo 12 468. Visu etatu dirbo 12 056 darbuotojai. Darbuotojų, kurie atlieka nekvalifikuotą darbą ir jiems mokamas valstybės numatytas minimalus darbo užmokestis buvo 101, t. y. 0,9 proc. nuo visų aktyviai dirbančių prekybos tinklo darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Ar apsimoka dirbti UAB „Maxima LT“? "Atlyginimų mediana UAB „Maxima LT“ 2021 metų sausio mėnesį buvo 861 euras." Tai reiškia, kad jei darbuotojus išdėstyti į sąrašą atlyginimo didėjimo tvarka, tai šis skaičius (861 euras per mėnesį) atsiranda sąrašo viduryje. Pusė darbuotojų Maximoje uždirba mažiau, negu 861 eurą per mėnesį. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių