Quantcast

Marijampolės cukraus fabrikui grąžinamas istorinis pavadinimas

  • Teksto dydis:

Marijampolės cukraus fabrikas susigrąžino istorinį „Lietuvos cukraus" vardą. Bendrovė „Lietuvos cukrus" faktiškai pradėjo veikti 1931 m. sausio 16 dieną, o tų pačių metų spalio 15  dieną pradėjo dirbti ir fabrikas. Didesnioji bendrovės akcijų dalis priklausė Lietuvos Finansų ministerijai, o mažesnieji akcininkai buvo Lietuvos, Olandijos, Danijos ir Čekoslovakijos piliečiai.

Fabrikas išgyveno sudėtingą 85-erių metų istoriją - dvi okupacijos, nacionalizacija. Pirmaisiais nepriklausomybės metais fabrikui buvo iškilusi bankroto grėsmė. Tada fabriką išgelbėjo bendrovė ARVI, į gamybą investavusi keliolika milijonų litų. Šiandien Marijampolės cukraus fabrikas yra moderni gamykla, atitinkanti aukščiausius Europos standartus.

„Lietuvos cukraus" generalinis direktorius Augustas Obuchavičius sakė, kad „tarpukaryje turėto pavadinimo grąžinimas reiškia pagarbą nepriklausomos Lietuvos istorijai ir įsitikinimą, kad fabrikas saugos ir stiprins savo vietą laisvoje Europos  rinkoje".

Nuo šiol visas Marijampolės cukraus fabriko pagamintas cukrus pasirodys su naujuoju - senuoju prekės ženklu „Lietuvos cukrus". Pavadinimas keičiamas tuo metu, kada Europos Sąjungoje naikinamos cukraus kvotos. „Lietuvos cukraus" generalinis direktorius A. Obuchavičius tikisi, kad „Lietuvos cukraus" vardas padės užsienio rinkose, kur Lietuva žinoma kaip švarios ekologijos kraštas. Panaikinus ES kvotas planuojama gaminti daugiau cukraus. Tuo tikslu buvo modernizuoti įrenginiai - dabar per parą galima perdirbti iki 2700 tonų cukrinių runkelių, o prieš metus - tik 2300 tonų.  Šįmet fabrikas perdirbo apie 275 000 tonų cukrinių runkelių ir pagamino apie 39 000 tonų cukraus. Kvotinis cukrus buvo realizuotas Europos Sąjungoje, virškvotinis - eksportuojamas į kitas šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių