Quantcast

Maisto įmonės mažins cukraus ir druskos kiekį produktuose: pasirašytas susitarimas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienį pasirašė susitarimus su maisto produktų gamintojais dėl savanoriško cukraus, druskos, riebalų kiekių mažinimo jų gaminamoje produkcijoje, siekiant užtikrinti geresnę ir sveikesnę jų sudėtį.

„Kur tik dalyvauju, visur apie šitą susitarimą pasakoju, pristatinėju – ir tarptautiniuose formatuose, ir lietuviškuose. (...) Jeigu mes susitariame ir pasiekiame tą patį rezultatą, tai kam mums reikalingi mokesčiai (cukraus. – ELTA)“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Tai jau antras tokios sutarties pasirašymas, kai kurios stambios maisto pramonės įmonės tokį susitarimą su SAM pasirašė dar ankstyvą pavasarį. Prie jau 11 esančių įmonių prisijungė dar 5: „Rokiškio pienas“, „Rimi Lietuva“, „Baltasis pyragas“, „Mantinga“ ir „Kėdainių konservų fabrikas“.

Šių metų pradžioje tokias sutartis yra pasirašiusios šios bendrovės: „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Coca-Cola Baltija“, „Eckes-Granini Lietuva“, „Fazer Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Malsena Plius“, „Mars Lietuva“, „Nestle Baltics“, „Orkla Foods Lietuva“, „Rūta“, „Vilniaus margarino gamykla“.

Mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį kasdienėje mityboje rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bei Europos Komisija (EK). Ją gerinti siūloma vartojant mažiau druskos, sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių (cukrų) kiekį ir mažinant šių medžiagų kiekius rinkai tiekiamuose maisto produktuose.

Pasirašiusios sutartis, bendrovės konkrečiai nurodo, kokių ir kiek medžiagų ketina sumažinti savo produkcijoje.

Per šiuos metus bendrovė „Eckes-Granini Lietuva“ buvo įsipareigojusi kai kuriuose nektaruose ir sulčių gėrimuose cukraus kiekį sumažinti 10 procentų, „Kėdainių konservų fabrikas“ – sumažinti po 5 proc. druskos kiekio pomidorų padažuose ir konservuotose daržovėse.

„Mars Lietuva“ įsipareigojo sumažinti cukraus kai kuriuose padažuose, „Orkla Foods Lietuva“ – trečdaliu sumažinti druskos ir cukraus kiekį kečupe, o visuose dribsniuose, javainiuose, greitai paruošiamose košėse ir batonėliuose atsisakyti pridėtinio cukraus, „Rūta“ – mažinti kai kurių saldainių, žemės riešutų sviesto porcijas, jų gamyboje atsisakyti pridėtinio cukraus ir riebalų, užkandžių batonėliuose nenaudoti pridėtinio cukraus bei nutraukti cukrinės dražė gamybą.

„Malsena Plius“ įsipareigojo visose greito paruošimo avižinėse košėse trečdaliu sumažinti cukraus ir 15 proc. druskos kiekį, o „Vilniaus margarino gamykla“ –visoje „Vilniaus“ margarinų ir tepiųjų riebalų grupėje 10-12 proc. sumažinti sočiųjų riebalų kiekį bei margarine „Vilniaus lengvumas“ 15 proc. sumažinti riebalų kiekį.

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau, nei rekomenduoja PSO normos: druskos – 40 proc., riebalų – 39 proc., sočiųjų riebalų – 29 proc., cukrų – 22 proc. Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas.

Tad siekiant mažinti galimas grėsmes gyventojų sveikatai ir gerinti Lietuvoje gaminamų produktų sudėtį, SAM inicijavo bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo maisto gamintojai įsipareigoja prisidėti prie žmonių sveikatos gerinimo ir sumažinti šių medžiagų kiekį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirkėja

pirkėja portretas
Pirmiausia sudarykit komisijas ir tikrinkit koks maistas prekybos centruose.Suveža antrarūšį maistą,o kaina kaip už pirmarūšį Vokietijoj ar kitose šalyse.Kodėl parduodamas toks maistas Lietuvoje?Kur kontrolė?Ir kas valdo prekybą,kad tylima ir leidžiama užsidėt kainas po 300 procentų .Atsakykit PONAI,KAS TIKRINA ĮVEŽAMĄ MAISTĄ?

Liūsija

Liūsija  portretas
PAGALIAU ...dėl cukraus ir druskos (-Baltųjų mirčių) pradedam ateiti į protą !

Genys

Genys portretas
Čia tie, kurie dėl Verygos outojasi, yra visiški lopai. Kas jums neleidžia užsibarstyti tos druskos, kad ir kilogramą?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių