- Lukas Blekaitis
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Mindaugas Snarskis
-
Lietuvos duonos rinkos tendencijos: daugiau dėmesio sveikatai
-
Prof. Rimantas Stukas
-
Lietuvos duonos rinkos tendencijos: daugiau dėmesio sveikatai
-
Lietuvos duonos rinkos tendencijos: daugiau dėmesio sveikatai
-
Lietuvos duonos rinkos tendencijos: daugiau dėmesio sveikatai
-
Lietuvos duonos rinkos tendencijos: daugiau dėmesio sveikatai
Dėl mažėjančios populiacijos ir vartojimo įpročių pasikeitimų Lietuvos duonos rinka pernai susitraukė 1,2 proc. Tikėtina, kad toks mažėjimas, ypač tradicinės duonos segmente, bus stebimas ir artimiausius metus. Dėl to duonos kepyklos pasiryžusios vis labiau investuoti į sveikesnės sudėties gaminius. „Fazer Lietuva“ pernai metų rezultatai rodo, kad tai – būdas augti krentančioje rinkoje.
AC Nielsen duomenys rodo, kad Baltijos šalyse didžiausias šviežios pakuotos duonos rinkos nuosmukis buvo Lietuvoje (1,2 proc.) ir Estijoje (1,2 proc.). Latvijoje rinka augo 3 proc. Bendras suvartotas duonos kiekis Baltijos šalyse sumažėjo 2,6 proc.
Viena pagrindinių priežasčių duonos rinkos traukimuisi Lietuvoje – neigiami demografinės situacijos pokyčiai. Taip pat nuo 2006 iki 2016 m. Lietuvoje pastebėtas didžiausias pokytis Europoje vertinant namų ūkių sudėtį: nuo vidutiniškai 2,8 asmens jis sumažėjo iki 2,1 proc.
Įtempta konkurencija
Vienos didžiausių Baltijos šalyse kepyklų „Fazer Bakery Baltic“ vadovas ir Lietuvos maisto asociacijos pirmininkas Mindaugas Snarskis teigia, kad vienas būdų konkuruoti besitraukiančioje duonos rinkoje – atrandamos ir siūlomos naujienos.
„Augti krentančioje rinkoje yra sudėtinga: reikia laimėti konkurencinę kovą, kuri duonos kategorijoje yra labai įtempta. Mūsų kepyklos išskirtinumas ir pagrindinė strateginė kryptis – būti rinkos inovatoriais ir augti pasirenkant įdomius formatus, skonius ir netradicinių ingredientų derinius. Jeigu namų ūkiai traukiasi ir porcijos mažėja, bet išskirtinės sudėties produktai yra labiau perkami ar norimi, tai mes ir esame tie, kurie siūlo, pavyzdžiui, geresnės maistinės vertės porcijines duoneles. Ši strategija net ir besitraukiančioje rinkoje leidžia augti septynis metus iš eilės“, – teigė „Fazer Bakery Baltic“ vadovas M. Snarskis.
Mūsų kepyklos išskirtinumas ir pagrindinė strateginė kryptis – būti rinkos inovatoriais ir augti pasirenkant įdomius formatus, skonius ir netradicinių ingredientų derinius.
Baltijos šalių duonos rinkos traukimąsi labiausiai lėmė tradicinių segmentų – vadinamos šviesios duonos ir batonų – populiarumo mažėjimas. Dėl augančios sveikos gyvensenos tendencijos ir mažėjančių namų ūkių, labiausiai augo kvietinės porcijinės duonelės ir kvietinės bandelės – per metus šio segmento vertė padidėjo 10 proc. Tamsios duonos su priedais pardavimų augimas pernai metais sustojo bei pradėjo kristi – sumažėjo 2 proc.
„Taip galėjo įvykti dėl didelės konkurencijos ir kopijų rinkoje. Tačiau neskubame daryti išvadų pagal vienų metų rezultatus ir šį segmentą ketiname toliau vystyti“, – tamsios duonos su priedais pardavimų tendencijas komentavo M. Snarskis.
Lietuvos pakuotos duonos rinka daugiausiai mažėjo kvietinės duonos segmente: 5,2 proc. sumažėjo apimtis ir 4,6 proc. sumažėjo vertė. Kita vertus, tamsios duonos vertė išaugo 2 proc., daugiausiai dėl ruginės produkcijos populiarumo augimo.
Sveikos gyvensenos tendencijos
Naujausiais „Spinter tyrimai“ atlikto tyrimo duomenimis, 43 proc. lietuvių teigė atkreipiantys dėmesį į duonos sudėtyje esančius cukraus ir druskos kiekius: 4 proc. tai daro visada, 12 proc. dėmesį atkreipia dažnai, o 27 proc. – retai. Tai, kad žmonės vis labiau atkreipia dėmesį į maisto produktų įtaką sveikatai, džiugina ir „Fazer Bakery Baltic“ vadovą M. Snarskį.
„Pastebime sveikos gyvensenos populiarėjimą, tai – labai sveikintinas dalykas. Sveikatai palankių produktų vartojimo augimas labai ryškiai stebimas šeimose su vaikais. Taip pat daugiau negu 80 proc. vartotojų Lietuvoje jau kreipia dėmesį į produktų sudėtį, sveikatingumą parodančius ženklinimus“, – džiaugėsi M. Snarskis.
„Fazer Lietuva“, kartu su kitomis Lietuvos maisto pramonės asociacijos narėmis, šių metų sausį pasirašė savanorišką bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, įsipareigodama peržiūrėti produktų portfelį, sumažinti cukraus ir druskos kiekį savo gaminiuose. Šiuo susitarimu buvo įsipareigota iki 2021 m. sumažinti gaminių cukraus kiekį 5 proc., o druskos – 10 proc.
Vilniaus Universiteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas džiaugėsi, kad pridėtinis cukraus kiekis yra mažinamas, tačiau įspėjo, kad vartotojas vis tiek turi skaityti prekių etiketes bei teisingai jas suprasti.
„Vartojant duoną bei daugiau funkcinio maisto, kuriame yra sumažintas druskos kiekis, mūsų mityba taps sveikesnė bei bus aktyviu veiksniu, turinčiu teigiamą poveikį žmonėms. Bendras žmonių sveikatos žinių lygis turėtų kilti, o siekis sveikai gyventi turi labai ryškią didėjimo tendenciją. Labai svarbu žmogui padėti išsirinkti sveikatai palankų maistą, o gamintojams prisidėti gaminant tokį maistą“, – teigė R. Stukas.
„Tikiu, kad Lietuvos vartotojas darosi išprusęs ir pigiais triukais jo nebenupirksi, kas džiugina mane ir kaip vartotoją, ir kaip gamintoją“, – džiaugėsi „Fazer Baltic Bakery“ vadovas M. Snarskis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Derybose su „Rheinmetall“ tariamasi dėl gamyklos statybų pradžios rudenį
Vokietijos karinės pramonės milžinės „Rheinmetall“ amunicijos gamyklos Lietuvoje statybas siekiama pradėti jau šių metų rudenį, skelbia derybas su koncernu pradėjusi Ekonomikos ir inovacijų ministerija. ...
-
BGS Ukrainos „SkyUp Airlines“ lėktuvus aptarnaus ir Kauno oro uoste1
Lietuvos kapitalo aviacijos grupės „Avia Solutions Group“ antžeminių paslaugų bendrovė „Baltic Ground Services“ (BGS) nuo šiol ir Kauno oro uoste teiks paslaugas Ukrainos užsakomųjų skrydžių bendrovei „SkyUp Airli...
-
Gera žinia vietos bendruomenei: „YIT Lietuva“ pradeda ilgai lauktą Kazbėjų tilto remontą1
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infra...
-
„Teleloto“ studija virs podiumu
„Ar gali pasiūti „Teleloto“ palaidinę? Kaip išsinuomoti „Teleloto“ suknelę? Įmanoma nusipirkti „Teleloto“ kojines? Tokius ir panašius klausimus jaunoji dizainerė Karina Panina pastaraisiais metais gi...
-
„Fazer“ svarsto apie pokyčius gamyboje: sieks užtikrinti konkurencingumą Baltijos kepyklų rinkoje6
Greitojo vartojimo produktų įmonių grupė „Fazer“ siekia stiprinti savo pozicijas visose rinkose. Kaip vieną iš strateginių veiksmų, svarsto apie galimybę visas Baltijos šalių kepyklas sujungti į vieną gamybos padalinį Ogr...
-
„Panevėžio statybos trestas“ gavo 156 mln. eurų Ignalinos AE užsakymą2
Viena didžiausių šalyje statybos bendrovių „Panevėžio statybos trestas“ (PST) gavo 156 mln. eurų vertės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) užsakymą statyti radioaktyviųjų atliekų atliekyną, antradienį pranešė PST. ...
-
Sostinės Pilaitės rajone įmonė neteisėtai iškirto 34 medžius: teks atlyginti per 11 tūkst. eurų žalą7
Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) informuoja, kad sostinės Pilaitės rajone įmonė neteisėtai iškirto 34 saugotinus medžius. ...
-
LTG pritaikė Vilniaus intermodalinį terminalą NATO kroviniams3
Bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) Vilniaus intermodaliniame terminale pradės krauti NATO karinius krovinius. Pritaikius terminalą tikimasi sparčiau gabenti krovinius iš Pabradės karinio poligono ir taip mažiau apkrauti kelius, p...
-
Pažintis su chirurgu – iš anksto suplanuota, saugi pacientui4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas Edvinas Dainius sklaido mitus apie pusmečio eiles chirurgo konsultacijai ir ragina pacientus nedelsti – iš anksto suplanuotos operacijos p...
-
„Rheinmetall“ gamyklai reikės naujų elektros pastočių, dujų skirstymo stočių7
Vokietijos karinės pramonės milžinės „Rheinmetall“ planuojamą amunicijos gamyklą svarstant statyti Radviliškio rajone, energetikos infrastruktūrą valdančios įmonės sako, kad tokią gamyklą norint prijungti prie jų tinklų gali t...