Quantcast

Lietuvos bankas išleidžia socialiniams mokslams skirtą monetą

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas penktadienį išleidžia kolekcinę penkių eurų aukso monetą, skirtą socialiniams mokslams.

Tai – šeštoji ir paskutinė „Lietuvos mokslo“ serijos moneta, jos reverse vaizduojamas geometrinis simbolis iš atskirų kubelių, formuojantis bendrą visuomenės statinį. Naujosios monetos averse – abstraktus Vyčio simbolis, suformuotas iš susikertančių ir susipinančių apskritimų linijų fragmentų, taip simbolizuojant socialinių mokslų tarpdiscipliniškumą ir tarpusavio sąsajas.

„Lietuvos mokslui skirtose monetose įamžinome tuos mokslo laimėjimus, kuriais didžiuojamės – jose galima išvysti lazerius, kosmoso palydovus, DNR fragmentus, o kartu ir neolito laikų gintarinį skridinį“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi.

„2012 metais „Lietuvos mokslo“ monetų seriją pradėjome moneta, skirta medicinos mokslams – kardiochirurgijai, ir vaizdavome joje žmogaus širdį. Simboliška, kad šią seriją užbaigiame moneta, kuria vėl sugrįžtame prie žmonių – būtent jų santykius tyrinėja skirtingos socialinių mokslų disciplinos, pradedant psichologija, baigiant teise, ekonomika ar politikos mokslais“, – pridūrė ji.

Grafinio projekto autorius – Antanas Pocevičius. Skrajutėje, kuri išleidžiama kartu su kolekcine aukso moneta, apžvelgiama Lietuvos socialinių mokslų raida ir laimėjimai. Lankstinuko autorius –  sociologas Arvydas Virgilijus Matulionis.

Moneta išleidžiama 3 tūkstančių vienetų tiražu.

Anksčiau šioje serijoje išleistos monetos buvo skirtos širdies chirurgijai, baltistikai, fizikai, technologijos mokslams, žemės ūkio mokslams.

Leidžiant šią seriją įamžintinos mokslo sritys aptartos su Lietuvos mokslų akademija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių