Quantcast

„Lidl“ produktų kokybės kartelei ribų nėra

  • Teksto dydis:

Lietuvos pirkėjų pamėgtų produktų „Lidl Lietuva“ niekad nenustoja tobulinti. Privačių prekybos tinklo prekių ženklų sudėtyje mažinamas ne tik cukraus ir druskos, bet ir konservantų, dažiklių, sintetinių kvapiųjų medžiagų kiekis. Pasak „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovės dr. Kristinos Klemkaitės-Ramanauskės ir jos pavaduotojo Karolio Lebedniko, šis darbas – tik viena iš jų padalinio varomųjų jėgų.

– Kristina, papasakokite apie savo darbą „Lidl“.

Kristina: Rūpinuosi viskuo, kas susiję su kokybe. Problemos, kurias sprendžiame, paprastai yra susijusios su kokybės užtikrinimu ir „Lidl“ kokybės reikalavimų Lietuvoje priežiūra. Be to, mano darbas – tai ir bendravimas su klientais, tiekėjais, bendradarbiavimas su inspekcijomis ir tarnybomis. Labai svarbi mūsų darbo dalis – kokybiškesnės produktų sudėties kūrimas ir atrinkimas. Džiaugiuosi, kad esu ne viena ir turiu nemažą kolegų komandą, su kuria įgyvendiname tikslus ir nebijome  iššūkių.

Mano pavaduotojas Karolis išmano visus kokybės procesus ir yra atsakingas už analizių planavimą bei bendravimą su mus tikrinančiomis institucijomis. Taip pat labai svarbi dalis – kokybiškesnės produktų sudėties kūrimas ir atrinkimas irgi yra Karolio darbas.

Kolegė Miglė yra atsakinga už auditą. Visi tiekėjai, kurie mums tiekia privataus prekės ženklo produktus, yra audituojami. Lentynose nėra nė vieno „Lidl“ privačios prekės produkto, kurio tiekėjas nebūtų mūsų audituotas.

Dar viena svarbi ir didelė kokybės proceso dalis yra vaisių ir daržovių kontrolė. Jų kokybės užtikrinimas yra atskirtas nuo maisto kokybės užtikrinimo sistemos, už šią dalį atsakinga Laura.

Turime ir už klientų skundus atsakingą asmenį, mano komandoje šią darbų dalį prižiūri Karolina. Vartotojų atsiliepimai mums yra labai svarbūs, nes jie padeda identifikuoti, kur mums reikia dar labiau stengtis, į ką atkreipti dėmesį.

Itin svarbūs ir sensoriniai vertinimai, vadinamieji aklieji ragavimai, vykdomi išorinėse laboratorijose. Šiuos procesus prižiūri ir puikiai išmano Auksė. Kokybė ir skonis turi patikti klientams. Kiekvieną produktą, kuris mums yra labai svarbus, vertina net vadovai. Šios praktikos laikomasi visose šalyse. Papildomai rengiame ekspertų ragavimus. Visi nauji produktai taip pat ragaujami testinėje virtuvėje. Suskaičiavome, kad 2018 m. suorganizavome daugiau nei 900 skirtingų produktų degustacijų.

Mūsų padalinyje taip pat dirba Jurgita ir Sigita, atsakingos už ženklinimo vertimą ir vertinimą. Tai yra labai svarbi funkcija, nes kiekvienas „Lidl“ tinklui atrinkto produkto aprašymas, nesvarbu, iš kokios šalies jis atkeliauja, yra parengtas vokiečių kalba.

– Papasakokite, kuo išskirtinė „Lidl“ produktų kokybė.

Karolis: Dirbame su užsienio ir Lietuvos mokslo institucijomis bei įmonėmis, pavyzdžiui, Kauno technologijos universiteto Maisto institutu, akredituotų laboratorijų atstovais Lietuvoje. Turime partnerius Lenkijoje ir Vokietijoje. Kiekvieną kartą tiriant produktus analizuojami mikrobiologiniai, fizikocheminiai (saugos ir kokybės) parametrai. Kiekvienas produktas turi tyrimų matricą, pagal kurią yra tiriamas. Privalomai yra daromas sensorikos tyrimas, kuriuo patikrinama, ar produktui būdingos konkrečios savybės.

– Kaip dažnai atliekate produktų kokybės tyrimus?

Kristina: Dažnumas priklauso nuo to, kuriai rizikos grupei priskiriamas produktas. Daržovių ir vaisių tyrimams netgi yra sukurtas atskiras procesas.

Labai smagu, kai tiekėjai mus supranta ir stengiasi kartu dėl produktų kokybės.

– Kaip prižiūrima šių produktų kokybė?

Kristina: Kiekvieną neatitikimą ir problemą vertiname remdamiesi žiniomis, mokslu, bendradarbiaujame su institutais ir savo partneriais, kurie gali padėti mums įvertinti šiuos dalykus.

Džiaugiamės, kad mūsų tiekėjai supranta, jog produktų kokybei skiriame ypatingą dėmesį. Kai manęs klausia, kas yra kokybė, galiu drąsiai pasakyti, kad ji neapsiriboja tik procesų aprašymuose nurodytais aprašytais punktais. Kokybė išeina už „Lidl“ ribų.

Tyrimus atliekančios laboratorijos pastebi, kad, „Lidl“ pradėjus veiklą Lietuvoje, padidėjo gamintojų dėmesys produktų kokybei. Pradžioje mums nebuvo labai paprasta. Prašydavome tiekėjų pateikti išsamų produkto ištyrimo dokumentą. Gaudavome tik kelis tyrimus, kurie mažai tepasako apie produkto kokybę. Tuomet prašydavome daugiau tyrimų, kurie apimtų mikrobiologiją, fizikochemiją, sensoriką, ženklinimą ir šių rodiklių apibendrinimą. Mums tai atrodo savaime suprantama, o laboratorijos pastebėjo, kad tiekėjai taip pat pradėjo daugiau dėmesio skirti kokybei.

– O kaip tobulinate jau sukurtus ir Lietuvos pirkėjų pamėgtus produktus?

Kristina: Norime nuolat tobulėti. Produktų gerinimas yra nuolatinis procesas. Nors mūsų parduotuvėse esančių privačių prekės ženklų produktų kokybei taikomi išskirtiniai reikalavimai, lyginant su neprivačiais prekės ženklais, mes nuolat siekiame gerinti produktų kokybę. Mūsų pirkimų vadovų atrinktuose produktuose deriname galimybę mažinti cukraus ir druskos, konservantų, dažiklių kiekį, griežtiname saugumo parametrus. Vadovaujamės sveikesnių produktų kūrimo strategija, kuri mums patiems iškelia aukštesnę kokybės kartelę. Ją mato ir tiekėjai, ir mus tikrinančios institucijos.

– Ar galėtumėte pateikti pavyzdžių, kokius produktus, esančius Lietuvos parduotuvių lentynose, pavyko pagerinti?

Kristina: Pagerino juos tiekėjai, susipažinę su „Lidl“ kokybės reikalavimais, arba jie buvo puikūs ir todėl tapo „Lidl“ privataus prekės ženklo produktais. Labai smagu, kai tiekėjai mus supranta ir stengiasi kartu dėl produktų kokybės.

– Gal galėtumėte pasidalyti asmeniniais pastebėjimais, kaip, pradėjus dirbti šį darbą, pasikeitė jūsų požiūris į kokybę?

Kristina: Manau, kad dirbu šį darbą, nes esu reikli ne tik profesiniame, bet ir asmeniniame gyvenime. Mano vadovaujamame padalinyje dirbantys kolegos taip pat yra reiklūs ir jaučia didelę atsakomybę už savo darbą. Mano požiūrio į kokybę darbas nepakeitė, jį tik dar labiau sustiprino.

– O kas jums yra kokybiškas laisvalaikis?

Kristina: Kokybiškas laisvalaikis yra tuomet, kai negalvoji apie laiką. Mano darbas man labai patinka, džiaugiuosi savo komanda. Aš taip pat beprotiškai myliu ir didžiuojuosi savo šeima.

Visuomet sakau, kad darbe vienas žmogus yra niekas, o su savo komanda – viskas. Kokybė yra visa „Lidl“ komanda. Nemoku nuo jos atsiriboti, man sunku 100 proc. būti tik darbe arba tik namuose, mano gyvenime viskas yra susipynę. Kartais laisvalaikiu vadinu buvimą darbe: tai laikas, kai viskas puikiai sekasi, aš ilsiuosi išgyvendama jausmą, kad viską padarėme maksimaliai gerai. O kartais beprotiškai gerai jaučiuosi išvykusi su šeima į kalnus ar prie kokio ežero, stebėdama ir džiaugdamasi savo vaikais.

Karolis: Kokybiškas laisvalaikis yra tada, kai galiu apie nieką negalvoti. Galiu pailsėti, kai pavyksta kur nors išvažiuoti. Mėgstu žvejoti, turime tradiciją su draugų kompanija vykti į žvejybą šiaurėje. Puikus laikas!

– Ar galėtumėte išvardyti po tris mėgstamiausius „Lidl“ produktus?

Kristina: Labai patinka vaisiai ir daržovės, drąsiai visas jas perku. Taip pat mėgstu juodą duoną. Kartu su vyru stengiamės nepražiopsoti, nusipirkti ir paragauti prekių ženklo „Deluxe“ produktų, labai mėgstu Ispanijos ir Graikijos savaitės prekes.

Karolis: Maistą dažniausiai perkame kartu su dukra ir žmona. Ji visada suka prie vaisių ir daržovių, o mes su dukra einame prie kepinių. Ji išsirenka spurgą, o aš – kruasaną su kumpiu. Tuomet visada aplankome pieno skyrių – labai mėgstame „Pilos“ kefyrą.

– Gal galite apibūdinti, kas jums yra kokybė?

Karolis: Kartą iš tiekėjo esu girdėjęs tokį pastebėjimą: „Ar žinote, kas yra svarbiausia „Lidl“ sutartyje? Tai kokybės reikalavimai.“ Manau, tai ir atskleidžia mūsų požiūrį į kokybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Baikit juokus,kokia ten kokybė,o apie pigumą tai iš viso tyliu.Supakuota mažais kiekiais,tai ir atrodo ,kad pigiai.Labai prastos parduotuvės,panašu į sandėlio prekyvietę.Esam apgaudinėjami, o šitie skiedalai kad nusiskiedė,tai be žodžių.Norisi pasiūsti ....

Nėra

Nėra portretas
Antai prisižymėjau įdomesnių prekių "n+1", išvaikščiojau LIDL`lą ratais-kvadratais - NĖRA. Paklausiau darbuotojo - NĖRA!.. Tik keli šaldyti fazanai (netyčia nušauti), kurie su šratais 800 g netraukia, šaldiklio dugne voliojasi. „Lidl“ reklamos žemutinei kartelei ribų NĖRA.

Kai

Kai  portretas
iš vakarų Vokietijos pradėsite tiesiai pas mus vežti produkciją tada patikėsiu be kalbų
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių