Quantcast

Lenktynėse dėl specialistų – kauniečiai žingsniu priekyje

  • Teksto dydis:

Geri, paklausūs specialistai jau seniai graibstomi šalies darbo rinkoje. Pastaruoju metu Kaune ši kova dar paaštrėjo atėjus kelioms stambioms užsienio kompanijoms, sukursiančioms tūkstančius naujų darbo vietų. Bet ir lietuviško kapitalo įmonės randa būdų pritraukti aukštos kvalifikacijos darbuotojus ir netgi visada būti žingsniu priekyje pagal patrauklumą.

Darbo vietų pasiūla auga

Inžinerinių ir informacinių technologijų specialistams dabar aukso amžius. Jų ypač reikia didžiųjų miestų regionuose, kurie yra stiprūs verslo traukos centrai. Kaunas yra vienas tokių ir dabar, galima teigti, gyvena investicijų bumo laikotarpiu. Sparčiai kyla nauji biurų kompleksai, o laisvojoje ekonominėje zonoje jau ima trūkti žemės sklypų. Ten investuoja pasauliniai gamybos gigantai „Hella“, „Continental“. O kur dar daug mažesnių įmonių, kurios taip pat alksta gerų darbuotojų. Tenka konkuruoti ir su palyginti netoli esančiu Vilniumi, kur taip pat užderėjo stambių investicijų. Ne paslaptis, kad jaunimą vilioja ir karjeros galimybės užsienyje, kur geri inžinierių ir informacinių technologijų specialistai laukiami išskėstomis rankomis.

Mezga ryšius su studentais

Kauno technologijos universiteto (KTU) Bendradarbiavimo vystymo ir karjeros centro (BVKC) vadovė Lina Slavickaitė pastebi, kad organizuojant KTU „WANTed“ Karjeros dienas, studentų, absolventų ir įmonių atstovų kontaktų mugę, kurioje įmonės mezga ryšius su būsimais darbuotojais, didelę iniciatyvą rodo pačios įmonės. Jos vis gausiau ir aktyviau įsitraukia dėl didelio inžinerinių ir technologinių sričių specialistų poreikio.

„Renginys vyksta jau 14 metų, ir jau ketvirtus metus rengėme Karjeros dienas ne universitete, o Kauno „Žalgirio“ arenoje, kad tilptų visi pageidaujantys. Renginys jau tapo didžiausiu Baltijos šalyse, jame apsilanko ne tik mūsų, bet ir kitų universitetų studentai, absolventai, taip pat moksleiviai“, – pasakojo ji.

KTU atstovė teigė, kad konkurencija tarp darbdavių pastaruoju metu itin paaštrėjusi. „Įmonės steigia stipendijas, kviečia jaunuolius praktikai, dalyvauja studijų ir mokslo procese, teikia kitą paramą universitetui, kad palaikytų ryšį su pagrindine joms reikalingų specialistų kalve“, – tvirtino L. Slavickaitė

Turi savų kozirių

Kaune veikianti įmonė „Baltic Car Equipment“ (BCE) gamina ir diegia transporto valdymo sistemas daugeliui šalies įmonių, taip pat eksportuoja savo produktus į 70 pasaulio valstybių.

Kauniečių gaminamos sistemos naudojamos lengvuosiuose komerciniuose automobiliuose, sunkvežimiuose, vilkikuose, žemės ūkio ir kitose specialios paskirties mašinose. Inovatyvios technologijos skirtos valdyti transporto parkus, koordinuoti srautus, optimizuoti kaštus. Jos leidžia nuotoliniu būdu nustatyti transporto priemonės buvimo vietą, važiavimo maršrutus, degalų sąnaudas, kitus duomenis, o taupant laiką bei žmogiškuosius resursus, automatizuota ir pagal klientų poreikius adaptuota sistema visą informaciją iškart atvaizduoja įvairiose apskaitos sistemose.

Įmonės steigia stipendijas, kviečia jaunuolius praktikai, dalyvauja studijų ir mokslo procese, teikia kitą paramą universitetui, kad palaikytų ryšį su pagrindine joms reikalingų specialistų kalve.

Visa tai kuriama BCE įmonėje, o ne importuojama iš svetur, taigi aukštos kvalifikacijos specialistų poreikis čia visada yra didelis. Kokie ginklai naudojami BCE arsenale vis aštrėjančioje kovoje dėl specialistų?

Pasak BCE direktoriaus Giedriaus Žibiko, būtent pačios įmonės kuriamos originalios sistemos ir yra jų koziris. „Nors tam reikia ypač gerų specialistų, bet galimybė kurti, dalyvauti visuose gamybos etapuose jiems kaip tik ir atrodo labiausiai viliojanti. Nesame tik perėmę „know how“, bet patys esame to kūrėjai, – aiškino G.Žibikas. – Lietuvoje tėra kelios tokios įmonės. Visa GPS įranga suprojektuota čia pat – nuo pagrindinių plokščių, reikiamų komponentų iki programinės įrangos. Tai leidžia ne tik užtikrinti paslaugų kokybę ir patikimumą, bet ir pasiūlyti įdomius iššūkius inžinieriams bei informacinių technologijų darbuotojams. Čia atsiveria didžiulės tobulėjimo galimybės“

Nuolat lenkia kitus

BCE naudoja ir kitus svarbius būdus išlikti patraukliu darbdaviu. „Visada siekiame būti žingsniu priekyje. Siūlome didesnį atlygį, kuris yra aukštesnis nei vidutiniškai Lietuvoje mokamas inžinieriams ir programuotojams, skatiname lojalumą ir kitais būdais. Vienas tokių – priedas prie atlyginimo už pasiektus rezultatus. Dažniausiai tai taikoma pardavimų vadybininkams, bet mes taip motyvuojame su projektavimu dirbančius žmones. Jie taip pat turi sulaukti grįžtamojo ryšio už pasiektus rezultatus“, – pasakojo G.Žibikas.

Žmogus darbe praleidžia didžiąja dienos dalį, todėl ten vyraujantis psichologinis klimatas, formuojama organizacijos kultūra turi didelę reikšmę, kuriant patrauklias darbo vietas. BCE vadovas irgi atkreipia dėmesį ir į darbo sąlygų svarbą. Plečianti savo veiklą įmonė neseniai persikėlė į dvigubai didesnes biuro patalpas. 1000 kvadratinių metrų plote šiuo metu dirba 70 žmonių, o artimiausiu metu jų pagausės iki daugiau nei šimto. Tam jau paruošta daug laisvų darbo vietų BCE būtinėje Chemijos gatvėje.

„Labai daug dėmesio skiriame profesiniam tobulėjimui, todėl sudarome sąlygas mūsų specialistams dalyvauti mokymuose“, – teigė G.Žibikas.

Tobulėti padeda ir organizacijos vidinė kultūra. BCE vertina įvairios patirties profesionalus ir formuoja komandinį darbą taip, kad darbuotojai papildytų vienas kitą. „Labiausiai patyrę dirba projektų vadovais, jiems talkina specialistai, o juniorai dirbdami kartu su labiau patyrusiais sparčiai gerina profesinius įgūdžius“, – kalbėjo G.Žibikas.

Lietuviškos įmonės vadovas neabejoja, kad įtvirtinus svarbiausius motyvacijos komponentus – atlyginimą, jo susiejimą su rezultatais, darbo aplinką, psichologinį klimatą, galimybes tobulėti, siūlant įdomius profesinius iššūkius – palyginti nedidelėje darbo rinkoje įmanoma konkuruoti ir su investuojančiais Lietuvoje pasauliniais prekiniais ženklais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai

Labai portretas
Svarbu, kad KTU nesnaustų, tiektų specialistus, jo paslaugos čia neįkainojamos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių