Quantcast

Laikinai sustabdyta aštuonių bankroto administratorių veikla

Teismas sausio pabaigoje uždraudė aštuoniems Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos bankroto administratoriams laikinai – šešis mėnesius – užsiimti šia veikla.

Tokia sankcija pritaikyta Daliui Volskiui, Skaistei Klimei ir Vėjūnui Klimui, Vaidotui Lemešovui, Arūnui Virkučiui, Donatui Turkui, Tomui Malinauskui ir Vytautui Švedkauskui. Kai kurie jų yra susiję per įmones.

Apie tai skelbia Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnyba (AVNT). Ji nurodė, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas sprendimus dėl jų veiklos sustabdymo priėmė sausio 25-30 dienomis. 

Teismo pirmininko patarėja Laura Kaupelė BNS patvirtino, kad nutartis dėl šių asmenų veiklos apribojimo priėmė ikiteisminio tyrimo teisėjai, todėl daugiau informacijos ji negalinti pateikti. 

„Patvirtinu, kad priimtos nutartys mūsų teismo ikiteisminio tyrimo teisėjų, todėl daugiau duomenų pateikti negaliu“, – BNS sakė L. Kaupelė.

BNS žiniomis, visi šie administratoriai minimi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrime dėl korupcijos. STT šios informacijos BNS nepatvirtino.

„Šiame tyrimo etape konkretūs asmenys nėra įvardijami siekiant nepakenkti tyrimui“, – BNS teigė STT Komunikacijos skyriaus laikinoji vadovė Julija Gorovniovaitė.  

STT sausio 24 dieną pranešė, kad įtarimai pareikšti 19-kai asmenų: aštuoniems bankroto administratoriams bei 11-kai bankrutuojančių įmonių vadovų ir atstovų, kreditorių bei debitorių, dviem advokatams. Areštuotas jų turtas.

Dauguma iš aštuonių bankroto administratorių yra Vilniaus įmonės „Restrus“ įgalioti administratoriai. Ši įmonė administruoja 62 bankrutuojančias ar restruktūrizuojamas bendroves, be to, jau yra baigusi 416 įmonių bankroto procedūras. 

AVNT direktorius Audrius Linartas BNS sakė, kad bankroto administravimo įmonės, paskyrusios šiuos savo darbuotojus prižiūrėti įmones, jų darbą skubiai perdavė kitiems kolegoms.

„Jeigu teismas yra paskyręs juos tiesiogiai vykdyti įmonių administravimą, tai yra teismo prerogatyva pakeisti. Mes esame jau teismus informavę apie šitą situaciją ir nuo teismų priklauso, ką jie nuspręs daryti“, – teigė AVNT vadovas.

Pasak A. Linarto, įgalioto administratoriaus keitimui reikalingas AVNT pritarimas. Jis pabrėžė, kad tokie administratoriai gali dirbti keliose įmonėse.

Administratoriai nekomentuoja

Nė vienas iš aštuonių administratorių nei teismo sprendimų, nei STT tyrimo BNS nekomentavo. 

Su V. Lemešovu BNS susisiekė dar sausio 24-ąją, kai STT paskelbė apie įtarimus, o praėjusią savaitę telefono nebekėlė.

„Manau, kad nesam. O jeigu ir būtume, nelabai ką turbūt galėtume pasakyti“, – sausio 24 dieną BNS sakė jis paklaustas, ar yra STT sąraše.

Ačiū už skambutį, neturiu ką komentuoti.

„Ačiū už skambutį, neturiu ką komentuoti“, – BNS sakė D. Volskis, paprašytas pakomentuoti teismo draudimą pusmetį užsiimti nemokumo administratoriaus veikla.  

S. Klimė ir V. Klimas BNS atsisakė pateikti bet kokius komentarus. V. Švedkauskas iš pradžių tvirtino po darbo negalįs kalbėti, tačiau sutartu kitu laiku jo telefonas buvo išjungtas. D. Turkus paprašė klausimus atsiųsti elektroniniu paštu, su T. Malinausku ir A. Virkučiu BNS susisiekti nepavyko.

Dalis administratorių yra susiję   

Kaip rodo AVNT duomenys, nemokumo administratorius D. Turkus iki šiol rūpinosi bankrutavusios statybų bendrovės iš Mažeikių „Darstamas“ likvidavimu. 78 iš 165 baigtų bankroto procedūrų administruoti D. Turkų buvo įgaliojusi Klaipėdos įmonė Verslo valdymo centras, kurio direktorius jis pats yra. 

D. Turkus siejamas ir su „Klaipėdos administratorių biuru“, įgaliojusiu jį valdyti kelias dešimtis likviduojamų įmonių. Šiai įmonei vadovauja Justinas Stasiškis, 2022 metų birželį AVNT įspėtas už Juridinių asmenų nemokumo įstatymo pažeidimus. 

D. Turkų administruoti 16 įmonių yra įpareigojusi ir „Angorela“, kurios direktorius jis pats yra ir kuri yra baigusi daugiau kaip 80 bankroto procedūrų. AVNT duomenimis, D. Turkus yra ir „Draudimo krypties“ vadovas – dabar įmonė vykdo keturias bankroto procedūras, yra baigusi 26.

Tarp „Klaipėdos administratorių biuro“ darbuotojų yra ir T. Malinauskas, biuro įgaliotas administruoti tris dešimtis įmonių. Iki sausio pabaigos jis tvarkė įmones „Virtakis“ ir „Arvi kalakutai“, be to, jis susijęs su „Restrus“, kuri administruoja bendrovę „Arvi ir ko“. T. Malinauskas baigęs iš viso 112 įmonių bankroto procedūras.

Vilniečiui V. Švedkauskui 2022 metų balandį buvo skirta pirma nuobauda – AVNT jį įspėjo už įstatymo pažeidimus. Iki šių metų sausio pabaigos jis baigė administruoti 78 įmones: keliose jį įgaliojo Vilniaus įmonė „Usela“, jis taip pat veikė kaip Kauno mažosios bendrijos „Tavix“ įgaliotas asmuo.  

Tačiau daugiausia įgaliojimų V. Švedkauskas buvo gavęs iš jo vadovaujamos įmonės „Bankroto ir restruktūrizavimo administravimas“ – iš 39 įmonių jis rūpinosi 36-iomis. Jis vadovauja ir įmonei „Apertus“, iki šiol baigusiai daugiau negu 60 bankroto procedūrų – ją AVNT taip pat buvo įspėjusi už įstatymo pažeidimus.

Dabar įmonė vykdo įmonių „Litoplast“, „Liumenas“, „ET group“ ir mažosios bendrijos „Biovelda“ bankroto procedūras.  

V. Klimas iki šiol rūpinosi įmonių „Active Construction Management“ (buvusi „Irdaiva“), „Edrija“, „Laikosta“, „Torado“ ir D. Česnulaičio individualios įmonės bankrotu. Jis yra baigęs 209 bankroto ir 39 restruktūrizavimo procedūras. Buvo įmonių „Insolvensa“, „Lideres“, „Insolvency group“, „Restrus“, „Tigesta“ įgaliotas asmuo. 

V. Klimas administravo bendrą Lietuvos-Vokietijos įmonę „Vilbara“, Vilniaus visuomeninio maitinimo vartotojų kooperatyvą, sporto klubą „Olympic gym“, Vilniaus krepšinio klubą „Rytas“.

S. Klimė iki sausio pabaigos buvo tik Pajūrio kredito unijos nemokumo administratorė. Iki šiol ji yra baigusi 169 bankroto procedūras, o ją buvo įgaliojusios „Tigesta“, „Draugo petys“, „Relina“, „Reniva“, „Insolvency group“,  „Insolvensa“, „Jonitus“, „Lideres“ bei „Restrus“. Visų šių įmonių, išskyrus „Tigestą“,  nurodyti tie patys adresai arba telefonai. S. Klimė vadovauja „Insolvensai“ bei „Jonitus“.  

Tarp „Draugo peties“ ir „Restrus“ darbuotojų minimas ir V. Lemešovas, iki sausio pabaigos administravęs „Kauno dujotiekio statybą“. AVNT nurodo, kad V. Lemešovas pastaruosius dvejus metus rūpinosi tik įmonių „MB projektai“, „Ortitas“, „Scanprekyba“ ir „Apasteel“ restruktūrizavimu. „MB projektais“ jis rūpinosi įgaliotas Kęstučio Butkaus individualios įmonės, registruotos tuo pačiu adresu, o administruoit kitas tris įmones jį įgaliojo „Restrus“.

D. Volskis iki veiklos apribojimo tvarkė dviejų įmonių bankrotą – „Jumps“ ir „Ortitas“, jis yra baigęs 175 bankroto procedūras, tarp jų – Lietuvos jūrų laivininkysės, Lietuvos bankininkystės draudimo ir finansų instituto, leidyklos „Žaltvykslė“, Raseinių rajono žemės ūkio bendrovės „Džeirana“, „Spindulio“ spaustuvės.

Jį administruoti įmones įgaliodavo „Restrus“, „Insolvensa“, Verslo valdymo centras, „Relina“, „Reniva“, „Lideres“, „Likvidas“, „Garantis“, „Finigna“.

Kaunietis A. Virkutis yra baigęs 111 įmonių bankroto procedūras. Iki veiklos uždraudimo jis tvakė dviejų įmonių bankrotą: „Plieninio skydo“ ir „Baltic foil“. Kaip ir V. Švedkauskas, A. Virkutis buvo „Tavix“ įgaliotas asmuo. Pastaroji baigė 258 įmonių bankroto procedūras.

Įtarimai – kyšių ėmimu, piktnaudžiavimu tarnyba, bankroto vilkinimu

Pasak STT, bankroto administratoriai galėjo piktnaudžiauti tarnyba, siekdami asmeninės naudos sau ar su jais susijusioms įmonėms, be to, įtariama, kad jie reikalaudavo bei priimdavo didelės vertės kyšius už palankių sprendimų priėmimą, dirbtinai sumažindavo turto vertę bei patys jį įsigydavo, taip galimai padarydami didelę žalą kreditoriams.

Taip pat, pasak STT, bankroto administratoriai galimai reikalaudavo kyšių ir priimdavo juos iš suinteresuotų asmenų už tai, kad vilkintų bankroto procedūras, nekonstatuotų tyčinio bankroto, sudarytų sąlygas įsigyti bankrutuojančių įmonių turtą ne rinkos verte, padengti debitorinius įsiskolinimus už mažesnę vertę ar panašiai.

Asmenims skirtos kardomosios priemonės: vienas įtariamasis buvo suimtas 14-kai dienų, kitam skirtas 50 tūkst. eurų užstatas, o likusiems skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir nebendrauti su nustatytais asmenimis.

Siekiant surinkti tyrimui reikšmingą informaciją, iki sausio 24-osios buvo jau atlikta virš 100 kratų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bratva

Bratva portretas
nestriliaite drug druga
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių