Quantcast

Kokius atvirlaiškius lietuviai renkasi šventėms?

  • Teksto dydis:

Didžiausios metų šventės – šv. Kalėdos ir Naujieji metai atkeliauja su sveikinimais ir linkėjimais. Skaitmeninių technologijų epochoje žmonių įpročiai ir sveikinimo būdai pasikeitė. Lietuvos paštas skaičiuoja, kad atvirlaiškių su sveikinimais kasmet mažėja, juos keičia išmaniosios technologijos, tačiau ranka užrašyto žodžio vertė ir prasmė – didėja.

„Tradicija siųsti ranka rašytus sveikinimo laiškus ar atvirlaiškius pamažu tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje nyksta. Skaičiuojame, kad rašytinės informacijos kasmet siunčiama apie 10–15 proc. mažiau, tačiau prognozuoti atvirlaiškių siuntimo eros pabaigą dar anksti.

Švenčių metu atvirlaiškių populiarumas atgyja, o juos pirkti šv. Kalėdų ir Naujųjų metų proga gyventojai pradeda jau lapkritį. Prieš Kalėdas šalies paštuose atvirlaiškių ir atvirukų parduodama apie 40 proc. daugiau nei įprastu metu. Tai rodo, kad šventes daug kas tebesieja su ranka rašytais sveikinimais kaip gražiausiu dalijimosi šiluma ir nuoširdžiausiais linkėjimais būdu“, – pasakojo Lietuvos pašto Tinklo direktorė Inga Dundulienė. 

Išsirinkti, kokiame atvirlaiškyje rašyti sveikinimą, šiandien irgi yra nemenka užduotis, nes atvirukų įvairovė paštuose – didžiulė: piešti, karpyti, fotografuoti, apklijuoti... Juose vaizduojamos pačios įvairiausios su žiemos šventėmis susijusios temos ir detalės, tačiau pastebima, jog kai kurios iš jų – pirkėjų mėgstamos labiau.

Prieškalėdiniu laikotarpiu gausiausiai šalies paštuose perkami atvirlaiškiai ir atvirukai, kuriuose pavaizduota eglutė, Kalėdų senelis, religiniai motyvai, o ypač – žvakės.

„Prieškalėdiniu laikotarpiu gausiausiai šalies paštuose perkami atvirlaiškiai ir atvirukai, kuriuose pavaizduota eglutė, Kalėdų senelis, religiniai motyvai, o ypač – žvakės. Tai yra žiemos švenčių simboliai, kurie žmonėms siejasi su šventiniu laikotarpiu ir be kurių neįsivaizduojame Kalėdomis alsuojančių savo namų“, – sakė I. Dundulienė.

Spartus šiuolaikinio gyvenimo tempas nūdienos žmones atpratino sveikinimus rašyti ranka, nes laiškus kaip bendravimo priemonę pakeitė elektroninis paštas, telefoniniai skambučiai ir trumposios SMS žinutės, socialiniai tinklai. „Dalis žmonių ir įmonių vis dar renkasi galimybę pasveikinti atvirlaiškiu, šitokiu būdu parodyti artimiesiems ar draugams didesnį dėmesį.

Ranka parašytas ar pasirašytas sveikinimas skaitmeninių technologijų epochoje yra itin maloni staigmena tam, kuris jį gauna. Gavę atvirlaiškį mes jau žinome, kad sveikinimą siuntęs žmogus paaukojo nemažai asmeninio savo laiko, kol išrinko ir įsigijo atvirlaiškį, ir įdėjo dar daugiau meilės, rinkdamas gražius sveikinimo, palinkėjimo žodžius“, – teigė I. Dundulienė.

Prieškalėdiniu laikotarpiu Lietuvos paštas fiksuoja beveik 50 proc. išaugusį gaunamų ir daugiau nei penktadaliu – siunčiamų pašto siuntų srautą. Siuntų, siunčiamų per savitarnos „LP EXPRESS“ terminalus, padaugėja net iki dviejų kartų.

Iš Lietuvos siuntos daugiausia keliauja į gausias lietuvių emigrantų bendruomenes turinčias šalis: Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Jungtines Amerikos Valstijas ir kaimyninę Latviją. Daugiausia pašto siuntų gaunama iš Kinijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Vokietijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių