Quantcast

„Klaipėdos nafta“ – gerosios valdymo praktikos pavyzdys

  • Teksto dydis:

Paskelbtoje 2015 metų Metinėje ataskaitoje apie valstybės valdomas įmones „Klaipėdos nafta“ užima aukščiausias pozicijas. Bendrovė ne tik ženkliai prisidėjo prie bendro energetikos sektoriaus įmonių veiklos rezultatų augimo, bet ir atitiko aukščiausius skaidrumo standartus.

Metinė ataskaita už 2015-uosius metus apie valstybės valdomas įmones parengta Ūkio ministerijos ir VĮ Turto bankas, kuris atlieka valdymo ir koordinavimo centro funkciją. Analizuoti 128-ų VVĮ rezultatai, iš jų 19 – akcinės bendrovės. VVĮ sukuria apie 3,1 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.

Remiantis ataskaita, aukščiausius Gerojo valdymo indekso (GVI) rodiklius pasiekė dvi VVĮ – „Klaipėdos nafta“ išsiskyrė skaidrumo standartais. Bendrovė visapusiškai skaidriai viešina savo veikslo rezultatus, priimamus investicinius ir kitus sprendimus, palaiko tamprius ryšius su investuotojais bei visuomene, rengia socialinės atsakomybės ataskaitą. Bendrovės rengiamas metinis pranešimas įvertintas kaip vienas geriausių tarp visų VVĮ. Vienintelėje iš visų VVĮ, „Klaipėdos naftos“ Audito komitetas sudarytas iš nepriklausomų narių.

Bendras GVI skaičiuojamas pagal šiuos kriterijus: skaidrumas, valdybos, strateginio planavimo kokybė ir įgyvendinimas.

„Praėję metai mūsų bendrovei buvo ypatingi tiek vertinant veiklos rezultatus, tiek ir išgrynintus veiklos standartus. Šie rezultatai – tai apibendrinimas nuoseklaus vidinių procesų gerinimo, santykių su investuotojais stiprinimo, grąžos valstybei ir visuomenei didinimo. Mums labai svarbu ne tik išlaikyti pasiektą lygį, bet ir kelti kartelę aukščiau“, – sakė Mantas Bartuška, „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius.

Vertinant bendrovės veiklą ir indėlį energetikos sektoriui, „Klaipėdos nafta“ pasiekė didžiausią normalizuoto nuosavo kapitalo grąžos rodiklį – 11,9 proc., šis rodiklis atspindi VVĮ keliamų tikslų įgyvendinimą. Bendrovės akcijų vertė pernai padidėjo 19,6 proc. Pajamos augo nuo 39,8 iki 109,7 mln. Eur, grynasis pelnas – 2,4 karto, 17,6 mln. Eur bendrovė skyrė dividendams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių