Quantcast

Kiaulių maro Rupinskuose nebėra

  • Teksto dydis:

Kraujo tyrimai parodė, kad praėjus 45 dienų karantino laikotarpiui „Idavang” Rupinskų komplekse esančios 300 kontrolinės bandos kiaulių – sveikos. Šiame Ignalinos rajone esančiame ūkyje iki praėjusių metų liepą jį užklupusio afrikinio kiaulių maro (AKM) buvo laikoma 19 t ūkst. kiaulių.

Kontrolinė 300 kiaulių banda į Rupinskų kompleksą buvo atvežta balandžio pabaigoje, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) patvirtinus, kad kompleksas po čia siautusio AKM sutvarkytas tinkamai. Kiaulės buvo paskirstytos po komplekso tvartus.

VMVT atlikti kraujo tyrimai parodė, kad po 45 komplekse praleistų dienų kontrolinės bandos kiaulės yra sveikos.

Virusą Rupinskuose tyręs Danijos technikos universiteto epidemiologas Rene Bødker teigė, kad vienas iš AKM rizikos faktorių – vabzdžiai, migruojantys tarp savo lizdaviečių miškuose ir maitinimosi kompleksų viduje.

Esant net ir mažiausiam langų nesandarumui, tokie vabzdžiai į kiaulių kompleksus AKM gali pernešti nuo šia liga užsikrėtusių šernų miškuose.

Siekiant sumažinti šią riziką, „Idavang” šalia kompleksų įrengė vabzdžių gaudykles, o ant ventiliacijos angų deda nuo vabzdžių saugančius tinkelius.

Kompanija taip pat įdiegė ir kitas biosaugos naujoves. Iš komplekso kiaules gabenančiam transportui nebeleidžiama įvažiuoti į įmonės teritoriją – kiaulės prie išorinės komplekso tvoros perkraunamos per buferinę rampą. Kompleksas aptvertas antra tvora, tveriama trečia, o į teritoriją patekti galima tik perėjus per specialų konteinerį, kuriame būtina pasikeisti batus ir dezinfekuoti visus į teritoriją patenkančius drabužius ir daiktus.

Papildomos biosaugos priemonės buvo įdiegtos ir kituose įmonės padaliniuose. Į jų įgyvendinimą „Idavang” investavo apie 580 tūkst. eurų.

„Idavang” sprendimą dėl tolesnės Rupinskų komplekso veiklos atnaujinimo lems rinkos sąlygos ir kiaulių supirkimo kainos.

„Idavang” Lietuvoje iš viso valdo 11 kompleksų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių