Quantcast

Kiaulių marą įveikusi „Idavang“: veiklos atnaujinimą lems ekonominės sąlygos

  • Teksto dydis:

Metų pradžioje Ignalinos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) konstatavo, kad afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys „Idavang” Rupinskų padalinyje likviduotas, tačiau, kiaulių kainai nukritus į rekordines žemumas, Ignalinos rajone esančio komplekso veiklos atnaujinimą lems ekonominės sąlygos.

„Kiaulių ir paršelių kainos per pusę metų nukrito rekordiškai. Paršelių – susitraukė perpus, kiaulių – trečdaliu. Todėl kiaulininkystės perspektyvas lemia jau nebe tik AKM – dėl veiklos atnaujinimo ir jos apimčių Ignalinos rajone spręsime atsižvelgdami ir į ekonominę padėtį”, - sakė „Idavang” generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas sako, kad kainos kritimą lėmė prieš metus įsigaliojęs Rusijos sprendimas nutraukti kiaulienos importą iš ES šalių. „Kasmet iš ES Rusija nupirkdavo apie 800 tūkst. tonų kiaulienos. Bendrijoje susidaręs mėsos perteklius ir nulėmė mažėjančias kainas. Situacija kiaulininkystės sektoriuje yra tragiška”, - sakė jis.

ES teks sumažinti gamybos apimtis

A.Baravyko teigimu, Lietuvos situaciją teoriškai gerina tai, kad šalis pati neapsirūpina kiauliena: lietuviai šios mėsos suvalgo daugiau, nei vidaus rinkoje užauginama kiaulių. „Tačiau Lietuvoje turime AKM ir čia galioja Europos Komisijos (EK) nustatyti kiaulių judėjimą ribojantys nuostatai, todėl iš dalies regionų kiaulių išvežti vistiek negalime, o kiaulienos kainos jose – mažiausios”, - sakė asociacijos vadovas.

Jo teigimu, siekiant stabilizuoti kainas, ES galiausiai teks sumažinti kiaulių gamybos apimtis. „Tačiau problemos šaknys net ir tada liks, kadangi jos yra susijusios ir su plintančiu virusu, ir su politine įtampa tarp Rusijos ir ES, o kada šios abi problemos išnyks, prognozuoti sunku”, - aiškino A.Baravykas.

Sustiprino biosaugą

Praėjusį penktadienį, remdamiesi Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto dezinfekcijos efektyvumo tyrimu, VMVT atšaukė Rupinskų komplekse taikytas karantino priemones.

Visgi, saugodamiesi galimo viruso patekimo į patalpas, „Idavang” dar labiau sustiprino biosaugos priemones ir taip pavyzdiniame laikytame komplekse bei kituose įmonės padaliniuose.

Šiltuoju metų laiku ant ventiliacijos angų dedami nuo vabzdžių saugantys tinkeliai, o iš komplekso kiaules gabenančiam transportui nebeleidžiama įvažiuoti į įmonės teritoriją – kiaulės prie išorinės komplekso tvoros perkraunamos per buferinę rampą. Kompleksai aptverti dviguba tvora, o į teritoriją patekti galima tik perėjus per specialų konteinerį, kuriame būtina pasikeisti batus ir dezinfekuoti visus į teritoriją patenkančius drabužius ir daiktus. Įvestos ir kitos papildomos biosaugos priemonės.

Vien tik į papildomų biosaugos priemonių diegimą „Idavang” investavo apie 580 tūkst. eurų arba 2 mln. litų.

Sieks perkėlimo į mažiau kontroliuojamą zoną

Komplekso tvarkymas ir gyvūnų utilizacija kainavo apie 435 tūkst. eurų arba 1,5 mln. litų. Apie pusmetį trukusiame valymo procese, kurio metu buvo sutvarkyta teritorija ir atlikta jos dezinfekcija, sunaikinti pašarai, menkavertis turtas, išplauti ir išdezinfekuoti tvartai, dirbo nuolatinė daugiau nei 30 žmonių komanda ir buvo sunaudotas didelis kiekis dezinfekcinių medžiagų.

Ne anksčiau kaip sausio pabaigoje į Rupinskų kompleksą bus leidžiama įvežti kontrolinę kiaulių bandą ir paskirstyti ją po visas komplekso fermas. Jei tyrimai parodytų, kad po 45 komplekse praleistų dienų kiaulės yra sveikos, būtų leidžiama pilnai atkurti bandą.

Veiklą Rupinskų komplekse kol kas riboja ir EK, pagal kurios suskirstymą kompleksas patenka į griežčiausiai kontroliuojamą zoną. Zonoje užaugintas kiaules draudžiama parduoti už Lietuvos ribų, kaip ir jų mėsą ar kiaulienos produktus. Tikimasi, kad, likvidavus AKM židinį, zonos statusas bus pakeistas ir jai bus taikomi lengvesni ribojimai. A.Baravyko teigimu, zonų perkvalifikavimas gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki metų arba netgi iki 2017-ųjų, iki kurių galioja dabartinis reglamentas.

AKM Ignalinos rajone esančiame gerai saugotame „Idavang” priklausančiame Rupinskų komplekse nustatytas liepos pabaigoje. Iki užkrečiamosios ligos atsiradimo šiame komplekse buvo laikoma apie 19 tūkst. kiaulių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių