Quantcast

Kiaulių ligos ir toliau trikdo kiaulienos rinką

Amerikoje ir Azijoje išplitusio epideminio kiaulių diarėjos viruso padariniai kiaulienos rinkoje bus juntami visus ateinančius metus. Rinką trikdo ir Rusijos įvesti draudimai dėl afrikinio kiaulių maro į šalį importuoti kiaulieną iš Europos Sąjungos šalių, skelbiama Nyderlandų banko “Rabobank” antro ketvirčio ataskaitoje.

“Dėl epideminio kiaulių diarėjos viruso ženkliai išaugo kiaulienos kaina. Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) pirmąjį šių metų pusmetį kiaulienos kaina išaugo 30 procentų, o antrąjį ketvirtį – net 40 procentų, lyginant su praėjusiais metais”, – pasakojo “Rabobank” banko analitikas Albertas Vernooijus.

Nors tikėtasi, jog kiaulienos gamyba JAV, Japonijoje ir Pietų Korėjoje 2014 metais augs 1.3 proc., dėl kiaulių diarėjos viruso “Rabobank” prognozės keičiasi. Pavyzdžiui, JAV, kur šio viruso protrūkts buvo didžiausias, prognozuojama, kad kiaulienos gamyba mažės net 6-7 proc.

“Idavang” generalinio direktoriaus Sauliaus Leonavičiaus teigimu, nors Kinija netruks patenkinti rinkos deficito, dėl plintančių gyvulių ligų kiaulienos kainos artimiausiu metu tikrai nemažės.


“Susilpnėjus JAV, kuri yra pagrindinė kiaulienos eksportuotoja, pozicijai, kiaulienos paklausa didėja, todėl natūralu, kad kainos nuolat auga. Europoje, kuri yra antra pagal eksportuojamos kiaulienos kiekį pasaulyje, gamybos pajėgumai taip pat nedidėja, todėl besiformuojantis deficitas dar labiau augins kainas”, – sakė S.Leonavičius.

Kadangi kiaulių augintojams nebuvo liepta pranešti apie užkrato atvejus fermose, šio viruso padariniai Azijoje, o ypač Japonijoje bei Pietų Korėjoje, yra sunkiai apskaičiuojami.

Rusijoje kiaulienos kainų kilimui įtakos turėjo kiaulienos importo iš Europos Sąjungos šalių draudimas. Dėl Afrikinio kiaulių maro įvestų ribojimų Rusija sustabdė 1.3 mln. tonų kiaulienos įvežimą – tai sudaro trečdalį 2013 m. Rusijos importo. Kol Šiaurės Amerikoje jaučiami kiaulių diarėjos viruso padariniai, Rusijai užpildyti kiaulienos poreikį bus dar sudėtingiau.

Tačiau susidariusį kiaulienos deficitą sėkmingai užpildo Kinija, kuri  yra didžiausia kiaulių augintoja pasaulyje. Nors, “Rabobank” duomenimis, kiniškos kiaulienos kaina ir toliau kris, dėl infekuotų kiaulidžių naikinimo, kuris prasidėjo balandį, bei sezoninio kiaulienos vartojimo padidėjimo, kiaulienos iš Kinijos kainos šių metų trečio ketvirčio pabaigoje, tikimasi, jog atsigaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių