- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
D. Vansevičienė
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
-
Kepti duoną – rankų šilumos ir meilės reikalaujantis amatas
Naujųjų technologijų amžiuje, kai beveik viską gali atlikti mašinos ar robotai, vis dar yra dalykų, kuriems reikia žmogaus rankų šilumos. Pasak Daivos Vansevičienės, „Fazer Lietuva“ kepyklos darbuotojos, vienas iš dalykų, kuris negali apsieiti be žmogiškojo rūpesčio ir meilės – duonos formavimas.
Nors Kaune įsikūrusi „Fazer Lietuva“ kepykla garsėja inovacijomis ir kūrybišku požiūriu į duoną, žmogaus rankų prisilietimas čia labai vertinamas. D.Vansevičienė už duonos formavimą čia atsakinga beveik trylika metų ir net neketina keisti profesijos. Pradėjusi nuo darbo prie naminės „Gardėsio“ duonos, kur reikėdavo sverti ir dozuoti ingredientus, maišyti ir formuoti tešlą, o tada pašauti paruoštą duoną kepti, moteris galiausiai liko prie darbo, kuriam labiausiai reikia žmogaus rankų šilumos ir meilės – duonos formavimo.
„Mano rankos per vieną darbo dieną paliečia apie 15 tūkst. duonos kepaliukų. Kai kam tai gali pasirodyti įprasta, tačiau, kai pagalvoji, kiek daug keliauja per vieno žmogaus rankas! Daugumoje kepyklų viskas automatizuota ir šį darbą atlieka įvairūs įrenginiai bei mašinos, o pas mus duoną formuoja žmonės – su meile ir rūpesčiu“, – kalba D.Vansevičienė.
Pradeda raugininkas, baigia pakuotojai
Dažnas mano, kad iškepti duoną – paprastas ir nesudėtingas procesas. Užminkei tešlą, pašovei į krosnį ir po kiek laiko ištraukei puikiai iškepusį kepaliuką. Tačiau, pasak D.Vansevičienės, viskas ne taip paprasta. Prie duonos kepimo prisideda visa grandinė darbuotojų: procesą pradeda žmogus, raugiantis tešlą, o baigia pakuotojai ir išvežiotojai. Visas šis darbas reikalauja daug atidumo.
O smagiausia savo gamintą duoną matyti žmonių pirkinių krepšeliuose.
„Tešlą reikia užraugti, o tada užmaišyti. Svarbu sužiūrėti maišymo laiką, nepamiršti patikrinti, kiek duonos tešla spėjo iškilti. Vėliau duona formuojama – reikia patikrinti, ar tešla pakankamai tąsi. Kartais, jei ji ožiuojasi, paglostyti ir parodyti dėmesį – visa tai tam, kad gautume gražų duonos kepaliuką. Tai sudėtingas procesas ir būtent žmogaus rankos bei rūpestis dėl kiekvieno kepalėlio duoda gerą rezultatą“, – pasakoja D.Vansevičienė.
Senos duonos kepimo tradicijos
Pasak „Fazer Lietuva“ atstovės, darbu kepykloje didžiuojasi ne tik ji. Džiaugiasi ir jos šeima, ypač tėvai, kurie lauktuvių visuomet laukia D.Vansevičienės suformuotos duonos, o gavę brangina ją ir saugo. Galbūt toks vyresniųjų požiūris ir išmokė moterį mylėti duoną dar vaikystėje.
„Pamenu, kai buvau maža, šalia gyveno kaimynė, kuri kepdavo apvalią naminę duoną. Ta duona būdavo tokia skani, kad mes, vaikai, specialiai eidavome pas kaimynę ir prašydavome pasidalyti. Vis dar prisimenu tos vaikystės duonos skonį – tokia saldi, gardi. O dabar, praėjus šitiek metų, pati kepu duoną Lietuvos šeimoms. Vaikystėje niekuomet nebūčiau pagalvojusi, kad taip nutiks“, – kalba D.Vansevičienė.
Moteris pastebi, kad mums, lietuviams, duona yra be galo svarbus produktas, be kurio dauguma neįsivaizduojame savo stalo. O ypač – juoda duona, kurios kepimo tradicijomis garsėja Lietuva. Daiva neslepia, kad atostogų ir kelionių metu labiausiai pasiilgsta namų ir juodos duonos, kurios daugelyje šalių net nerasi.
Darbo kepykloje keisti nežada
Pasak D.Vansevičienės, darbo „Fazer Lietuva“ kepykloje nežada iškeisti į nieką kitą – čia ji jaučiasi svarbi ir vertinama. Be to, tai, kad moteris gali prisidėti prie vieno mums svarbiausių produktų – duonos – formavimo ir kepimo, kelia jai didelį pasididžiavimą.
„Parduotuvės lentynoje pamačiusi savo rankomis formuotą kepalą ne tik nudžiungu, bet ir atidžiai jį apžiūriu. Ar neaptrupėję duonos šonai, ar neapdegęs viršus. Patikrinu, kuriose lentynose duona sudėta, – apatinėse ar viršutinėse. O smagiausia savo gamintą duoną matyti žmonių pirkinių krepšeliuose. Tuomet supranti, kad įdėta meilė ir rūpestis nenuėjo veltui – produktas kažkam patiko ir kažką pradžiugino“, – pokalbį baigia D.Vansevičienė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvos oro uostai pristatė, kaip augs Kauno oro uosto pajėgumai
Kauno oro uostui ilgalaikiame Lietuvos oro uostų tinklo plėtros plane (angl. master plan) iki 2052 metų numatytas svarbus vaidmuo. Oro uosto plėtra ir diegiamos inovacijos leis žengti svarbius žingsnius plėtojant konkurencingą Lietuvos oro uostų model...
-
„Ipanema“ avalynė – tobulas stiliaus ir patogumo derinys kiekvienai progai3
Ar teko girdėti apie prekinį ženklą „Ipanema“? Tai žinomas prekės ženklas, kuris specializuojasi gaminant paplūdimio batelius, paplūdimio šlepetes ir kitus pliažo aksesuarus. Šis prekės ženklas yra labai mėgstamas daugely...
-
Patarimai, kaip įmonėms efektyviai valdyti laisvas lėšas2
Manau, didžiajai daliai sėkmingų verslų anksčiau ar vėliau iškyla dilema, ką daryti su laisvomis įmonės lėšomis? Šis klausimas ypač aktualus šiuo metu, kai globali ekonominė situacija nėra aiški. Dėl to kai kuri...
-
Seną keičia naujas? Skausmo gydymas dabar1
Lėtinis skausmas yra neatskiriama gyvenimo dalis, su juo susiduria milijonai žmonių visame pasaulyje. Nuo senovės civilizacijų su pradiniais ir primityviausiais gydymo metodais iki šiuolaikinės inovatyvios medicinos pagrindinė problema išl...
-
„Megoje“ perki – „Dyson“ prizus kasdien laimi!2
Prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“ skelbia, kad dabar – pats metas stiliaus ir interjero pokyčiams. Naujos pavasario kolekcijos jau atvyko! O su jomis ir išskirtinis žaidimas, kuriame kiekvieną dieną galima laimėti inovatyviu...
-
Ankstyvųjų bulvių sėklos – jau vagose, pernykštis derlius – dar aruoduose1
Šis pavasaris negaili lietaus. Kai kur Lietuvoje laukai plaukia, o kai kur juose jau dirba žemės ūkio technika ir sodinamos bulvės. Daržininkų aruodai dar saugo pernykštį derlių, kurio iki Velykų tikrai užteks pirkėjams. Tačiau kai ku...
-
A. Zuokas pardavė vyninių verslą10
Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas savo vyno parduotuves, pavadintas „Zenoteca“ vardu, pardavė „Vynoteką“ valdančiai bendrovei, skelbia „Delfi“. ...
-
Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras9
Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...
-
Teismas atmetė „Ryanair“ ir „Wizz Air“ skundus dėl naujų Vilniaus oro uosto rinkliavų1
Teismas atmetė Airijos ir Vengrijos oro bendrovių „Ryanair“ ir „Wizz Air“ skundus dėl 2023 metais padidintų rinkliavų Vilniaus oro uoste, pranešė Lietuvos oro uostai (LTOU). ...
-
Kaip per Velykas dirbs prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“
Prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“ praneša, kad šeštadienį prieš Velykas, kovo 30 d., dirbs pirkėjams įprastu grafiku, o štai šventinį Velykų sekmadienį nedirbs visai. ...