Quantcast

Kenkėjai grįžta į daugiabučius. Kaip užkirsti kelią?

  • Teksto dydis:

Atėjęs ruduo į daugiabučių rūsius vėl veja graužikus ir kitus kenkėjus. Ieškodamos šiltesnio kampo žiurkės rūsiuose apgraužia rudeniui suruoštas gėrybes, vaikšto ant maisto produktų ir gyventojų asmeninių daiktų. Neretai nešdamos ir epideminių ligų tikimybę. Žalos turtui pridaro ir bendrose patalpose įsiveisę tarakonai, blusos, blakės bei kiti vabzdžiai kenkėjai.

Pastatų priežiūros paslaugas teikianti „Civinity“ įmonių grupė per metus šalies daugiabučiuose inicijavo daugiau kaip 60 dezinsekcijos, dezinfekcijos ir deratizacijos darbų – naikino žiurkes, blusas, skruzdes ir kitus kenkėjus ar jų platinamų ligų riziką. Panaši atvejų statistika kartojasi jau keletą metų. Dažnai darbai objektuose vykdomi ne po vieną kartą. Dėl to gyventojai raginami atsakingai prižiūrėti bendrąsias patalpas: sandarinti orlaides ir nelaikyti atdarų rūsio langų bei durų.

Reaguoti būtina nedelsiant

Rugsėjo pradžioje šalyje skelbta apie kelis nemalonius atvejus, kai daugiabučiuose buvo būtina naikinti įsiveisusias blusas. Kaune jų įsiveisė kartu su benamėmis katėmis, o Biržuose net apkandžiojo į apleistą butą atvykusį dirbti specialistą. Kaune paslaugas teikianti „Civinity“ grupei priklausanti įmonė „Būsto valda“ sulaukė keleto gyventojų pasipriešinimo dezinsekcijos (vabzdžių kontrolės) darbams, tačiau laikosi griežtos pozicijos – nustačius kenkėjų židinius, veiksmingiausia nuodais purkšti visas patalpas. „Mūsų pareiga yra užtikrinti tinkamą bendrųjų patalpų būklę, kartu – ir higienos sąlygas. Dėl to, įsiveisus kenkėjų, patalpų savininkus visada raginame įvertinti, kad delsdami naikinti rizikuoja savo naminių augintinių ir šeimos narių sveikata – kenkėjų galima parsinešti į butus per šunų kailį, ant drabužių, plaukuose.

Raginame nelaukti antisanitarinių sąlygų ir priemonių imtis vos pastebėjus pirmuosius židinius“, –  sako „Civinity“ atstovė žiniasklaidai Jolanta Venskutė.

Raginame nelaukti antisanitarinių sąlygų ir priemonių imtis vos pastebėjus pirmuosius židinius.

Ruduo – žiurkių metas

Dažniausiai administratoriams apie įsiveisusias žiurkes ir blusas praneša šilumos punktų prižiūrėtojai, kuriems tampa nemalonu tokiose patalpose dirbti. „Į skundus visada reaguojame, nes šilumos punktai yra patogi terpė veistis kenkėjams ir graužikams. Be to, tikėtina, kad blusos dar nėra išplitusios masiškai. Tačiau per mūsų praktiką yra buvę ir kur kas nemalonesnių atvejų: į rūsį baltomis kojinėmis atėjęs vadybininkas po kelių sekundžių pamatė, kad jos – juodos, visos apkibusios blusomis. Kad nesulauktų tokios kritinės padėties, gyventojams rekomenduojame pastebėjus problemą pranešti administratoriui“, – akcentuoja J.Venskutė.

Graužikų naikinimas – deratizacija – sudaro apie trečdalį visų statistinių atvejų. Dažnai pasitaiko, kad nuodus žiurkėms dėlioja sąmoningi gyventojai ir taip kenkėjus išnaikina patys. Vis dėlto, rudenį šiems graužikams grįžtant į patalpas, pastatų administravimo vadybininkai dažniau sulaukia prašymų nemalonius svečius išprašyti samdant specializuotą įmonę.

Šiltuoju metų laiku dažnai pasikartojanti problema – daugiabučių palėpėse apsigyvenantys ir teršiantys paukščiai. Tuomet būtina atlikti valymo darbus ir būtinai – dezinfekciją.

Patarimai, kaip išvengti kenkėjų

Jei rūsyje sandėliuojate maisto produktus, nepalikite nesandarių angų. Norėdami ventiliuoti patalpą, pasirūpinkite, kad angos būtų nepakankamos graužikams patekti.

Nesandėliuokite rūsiuose miltų, kruopų ir kitų birių maisto produktų.

Užsandarinkite atviras rūsio angas (orlaides, langus, savadarbes ventiliacines angas ir kt.).

Nelaikykite atdarų rūsio durų.

Katė rūsyje nepadės atsikratyti graužikų. Ją laikydami turėsite papildomų problemų – daugindamosi katės neretai tampa blusų ir ligų nešiotojomis.

Pastebėjus rūsyje kenkėjų, rekomenduojama kreiptis į daugiabutį administruojančią bendrovę. Specialistai patars, kokiomis priemonėmis galima išnaikinti kenkėjus ir kada rekomenduojama kvieti specializuotą kenkėjų kontrolės įmonę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dar ne badas jei žiurkikės dar ne ke'Babuose... kaip reikia žiurkę paruošt?

Nekertame miškų ir gyvunus mylėkime visus

Nekertame miškų ir gyvunus mylėkime visus  portretas
Kuom ji kalta kad gimė žiurke , uzsitrauksite bloga karma naikindami

rrs

rrs portretas
patys apsileide esat! uztaisykit plysius kampuose,uzsandarinkit duris kad neilystu ir niekas ten pas jus nelandzios!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių