Quantcast

Keblus „Geotermos“ bankrotas

Beprecedentis atvejis – Pasaulio banko paskolą ekologiniam eksperimentui – geoterminės jėgainės projektui gavusi Lietuvos vyriausybė bus priversta aiškintis kreditoriams. Įmonė "Geoterma", taip ir negrąžinusi gautos paskolos, bankrutuoja. Bendrovė liko skolinga beveik 4 mln. eurų.

Liko vienintelė alternatyva?

Valstybės įmonė Turto bankas dar šių metų vasarį kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo bendrovei "Geoterma".

Esą tai buvo vienintelė alternatyva teisiniu būdu likviduoti veiklos nevykdančią įmonę ir sudaryti galimybes išsaugoti bendrovės geotermijos įrenginius.

Įmonės veikla buvo sustabdyta dar 2017 m. dėl didelių įmonės įsipareigojimų ir nekonkurencingos šilumos gamybos.

Toks sprendimas, anot Turto banko vadovo Mindaugo Sinkevičiaus, buvo priimtas kartu su Laikinąja geotermijos rėmimo grupe Seime bei Finansų ministerija.

Paskola – iš Pasaulio banko

"Geoterma" buvo įsteigta Vyriausybės 1995 m. Ši pirmoji geoterminė jėgainė Baltijos regione pradėta statyti Klaipėdoje 1997 m.

Pagrindinis jos finansavimo šaltinis – valstybės vardu gauta Pasaulio banko paskola. Projektui buvo skirta ir Danijos aplinkosaugos agentūros bei Pasaulio aplinkosaugos fondo parama.

Bendrovė šilumos gamybą pradėjo 2004-aisiais.

"Geoterma" visą veiklos laikotarpį susidūrė su finansiniais sunkumais ir 2017 m. jos veikla buvo sustabdyta.

Nuo 2015 m. 76,5 proc. valstybei priklausančių bendrovės "Geoterma" akcijų valdo Turto bankas, likusias – įmonė "Lietuvos energijos gamyba".

Bandant gelbėti situaciją, 2017 m. buvo paskelbtas 100 proc. bendrovės akcijų viešas aukcionas.

Tačiau bendrovę staiga įtraukus į svarbių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą, privatizavimas buvo sustabdytas.

Nuomotis niekas nepanoro

2016 m. "Geotermos" nuostoliai siekė 456 tūkst. eurų, 2015 m. – 369 tūkst. eurų.

Esą reikalai pablogėjo, kai kaimynystėje pradėjo veikti termofikacinė jėgainė "Fortum Klaipėda".

Bendras "Geotermos" pastatų, esančių Klaipėdos LEZ, plotas sudaro 1 663 kv. m, žemės sklypų plotas – 2,5 ha.

2017 m. lapkričio viduryje visuotiniame akcininkų susirinkime priimtas sprendimas leisti naujam investuotojui nuomoti "Geotermai" priklausantį turtą už ne mažesnį kaip 369 tūkst. eurų be PVM metinį mokestį.

Susirinkime nutarta, kad turtas bus išnuomojamas penkeriems metams su galimybe nuomos sutartį pratęsti, tačiau ne ilgesniam nei 21 metų laikotarpiui.

Buvo tikimasi, kad nuomininkas ne tik užtikrins už valstybės bei tarptautinių fondų pinigus pastatytos jėgainės turto priežiūrą, bet ir atgaivins pagrindinę bendrovės veiklą – šilumos gamybą.

Tačiau nuomininkų taip ir neradus, nuspręsta skelbti "Geotermos" bankrotą.

"Labai daug neaiškumų"

Pagrindinis "Geotermos" kreditorius – valstybė (Finansų ministerija), jai įkeistas bendrovės turtas (pastatai, inžineriniai tinklai ir įrenginiai).

Bendrovės "Geoterma" bankroto administratorė Raminta Valiulienė teigė, kad kreditoriai jau pateikė kreditorinius reikalavimus, juos bankroto administratoriai patikrino.

"Dabar, kai teismas priims nutartį dėl įmonės likvidavimo, mes kreipsimės į Vyriausybę su pasiūlymu, kad valstybė įsigytų šią įmonę. Bet yra toks teisinis kazusas – "Geoterma" priklauso Finansų ministerijai, kuri yra ir didžiausias šios bendrovės kreditorius, tik atstovaujama Turto banko", – dėstė R.Valiulienė.

Šiuo metu "Geotermai" teikiami kreditoriniai reikalavimai siekia 3,890 mln. eurų.

Įmonė yra skolinga Finansų ministerijai, ESO, darbuotojams, Valstybinei mokesčių inspekcijai, "Sodrai", kitoms bendrovėms.

"Lietuva tokios bankroto praktikos dar neturi. Paprastai bankrutuojančią įmonę kreditoriai nusprendžia pardavinėti viešose varžytinėse už rinkos vertintojų nustatytą kainą. O čia reikia remtis kitu Vyriausybės nutarimu, kuris yra aukščiau negu Įmonių bankroto įstatymas. Dar labai daug neaiškumų, kol kas nelabai suprantu, kaip čia kas vyks", – kalbėjo R.Valiulienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ką čia kalbėt?

Ką čia kalbėt? portretas
Atvarė danai. Sustrajino mūsų mokslininkus ir ten dirbančius, kurie tą Geotermą jau beveik buvo baigę statyt ir pradėjo mokyti kaip dirbt reikia. Panašiai kaip mokė Baltijską arba Telekomą kol nuvarė ir susidėjo į kišenę.Senis Gentvilas dar būdamas Klaipėdos meru gyrėsi neatsigirdamas šia ekologiška jėgaine turėjusia aprūpinti visą žemaitijos regoną pigiu šildymu..Bet danai pasisukioje, pasiėme viską kas galima ir dingo.Matyt vėjas pasiketė.:D).Į Klaipėdą įžengė Fortumas ir kitos neaiškaus atsiradimo įmonės.Geoterma, padedant negausiems Klaipėdos idėjininkams, mėgino apsiginti, pasilikti prioritetine Valstybine įmone.Triukšmavo įtikinėjo visus nuo Klaipėdos valdžiukų iki Vilniaus..Deja deja..//Šnekama kad jaunasis gentviliokas čia gerai pabūrė..ir nusižiūrėjo su draugeliais sau..kaip kad Smiltynės gabalą pradedant nuo taško kur keltai švartuojasi..Jiems tik reikėjo išlaikyti fasoną ir sulaukti kol viskas užsidarys, nuvažiuos ir sugrius.Paskui pastatyt statytinius:D).Ir matomai sulaukė.

Leonas Ašmantas

Leonas Ašmantas portretas
Keblus "Geotermos" bankrotas Geoterma įsteigta 1991.10.08 (energetikos ministras Leonas Ašmantas)

Jonas

Jonas portretas
Sveiku protu pamąsčius -tai žalios energijos įmonė, ko gera galinti gauti subsidijas ne mažiau kaip vėjo , ar rapsų auginimas.Čia aiškiai kažkas nori tą įmonę privatizuoti ar paskandinti. Mat vėjo malūnus statant tokie seimo nariai kurie buvo atsakingi už energetiką uoliai dieną naktį prastūminėjo įstatymus , kūrė verslo grupes su banditais ir kitais pinigų šaltiniais , savo dalį įvertindami 50 proc ar daugiau kaip įstatymų prastūmimą, infrastrūktūros pastatymą valstybės lėšomis ir gautą ES paramą, ar subsidijuojamą būsimą kainą 15 ar daugiau metų. Šiam objektui sutvarkyti nebuvo iniciatyvos nes viską padarius kad veiktų, negalima buvo jo pavogti ar kitaip pasinaudoti. Šita įstaiga klasikinis pavyzdys ,kaip niekingi prasibrovę į valdžią politikai ar veltėdžiai biurokratai elgiasi . Tai dabar reikia pažiūrėti kas dirba ar dirbo energetikos klausimu...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių