Quantcast

J. Džiugelis apie žmonių su negalia poreikių ignoravimą: trūksta ne pinigų, o noro

  • Teksto dydis:

Vakar Seime vyko neeilinis Neįgaliųjų teisių komisijos (NTK) posėdis, kurį, reaguodami į Susisiekimo ministerijos prašymą iki 2024-ųjų pabaigos pratęsti išimtį, leidžiančią „Lietuvos geležinkeliams“ nepritaikyti traukinių ir peronų žmonėms su negalia, inicijavo opozicijos atstovai. Dar 2007 m. buvo patvirtintas Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas, įpareigojantis neįgaliesiems pritaikyti traukinius bei peronus ir geležinkelių kelionės informacijos sistemą.

Posėdyje išklausius susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus ir „Lietuvos geležinkelių“ vadovo Manto Bartuškos paaiškinimus,  tapo akivaizdu, kad Susisiekimo ministerija neturi aiškios strategijos ir plano, kaip ir kada šalies geležinkelių sistema bus pritaikyta neįgaliesiems.

„Dar ministro Roko Masiulio vadovavimo metu buvo pradėta kurti ilgalaikė susisiekimo sektoriaus strategija, tačiau J. Narkevičius nežino, nei kokioje stadijoje šis projektas yra dabar, nei kokią dalį šioje strategijoje užima infrastruktūros pritaikymo žmonėms su negalia klausimai. Ministerijos prašymas dar kartą pritaikyti išimtį, leidžiančią ignoruoti žmonių su negalia poreikius ir tarptautinius Lietuvos įsipareigojimus, buvo neatsakingas”, –teigia Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Justas Džiugelis.

„Iš šios situacijos daugiau nei akivaizdu, kad daugelis procesų ir sprendimų buvo vilkinami arba pradėti visai visai neseniai. Šitas valdiškas požiūris ir nulėmė tokią gėdingą situaciją, kai likus vos dviems mėnesiams iki termino pabaigos, Seimas yra pastatomas prieš faktą su prašymais pratęsti ir taip jau ilgą dvylikos metų terminą darbams atlikti. Po komisijos posėdžio taip pat aišku, kad institucijos nesikonsultuoja su neįgaliųjų organizacijomis, didelė dalis praktinių problemų yra arba nežinomos, arba net neidentifikuojamos. Galiausiai glumina ir faktas, kad net ir tokiame kontekste yra randama laiko ir pinigų situaciją dengti PR produktais imituojant pokytį, užuot iš esmės, o ne valdiškai sprendus realias ir kasdien neįgaliuosius žmones kamuojančias bėdas,“ –​​ sako TS-LKD frakcijos narė Ingrida Šimonytė.

Neeilinio NTK posėdžio metu Susisiekimo ministerijos atstovai keletą kartų patys sau prieštaravo, iš pradžių teigdami, kad traukinių ir informacinės sistemos pritaikymui trūksta pinigų, o paskui aiškindamiesi, kad neturi reikiamų atlikti darbų ir priemonių sąrašo.

„Toks mėtymasis įrodo, kad tai – ne pinigų stygiaus problema. Ypač, kai kalbama apie sektorių, besidžiaugiantį rekordiniu pelnu. Tai yra atsakomybės prieš žmones ir noro keisti situaciją trūkumas. Jei ne viešumas, šis klausimas ir toliau būtų sprendžiamas formaliai, vis atidėliojant įsipareigojimų vykdymą. Privalo atsirasti aiškus veiksmų planas“, – įsitikinęs J. Džiugelis.

Seimo NTK nariai įpareigojo Susisiekimo ministeriją ne vėliau, kaip iki lapkričio vidurio pristatyti traukinių, peronų bei informacinės sistemos pritaikymo žmonėms su negalia planą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

?  portretas
Oi Džiugeli , ir ką tokio konkrečiai ,,nuveikė ,, ministras R.Masiulis , kad tik pradėjęs dirbti naujas ministras turi prašyti atidėjimo ? Man panašu , kad Karbauskis teisus buvo sakydamas - R.Masiulis turėtų atsakyti už savo neveiklumą ? Bet ta konservatoriška dviveidystė vėl ieško ,,kaltų ,, tarp kitų ?

Tiesa

Tiesa portretas
Vadovavo Rokas Masiulis, o kodėl pepadė , vaidino daug dirbančiu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių