Quantcast

Įvertino Rusijoje veiklos nenutraukiančias užsienio įmones: gresia ilgalaikės reputacinės pasekmės

  • Teksto dydis:

Prancūzijos automobilių gamintoja „Renault“ atnaujino savo gamyklų darbą Maskvoje – visiškai priešingai nei dauguma „Renaut“ konkurentų. Kiti automobilių gamintojai stengiasi nutraukti santykius su Rusija. Bet „Renault“ sprendimą remia ir Prancūzijos valdžia. Taip pat „Nestle“ – viena didžiausių maisto korporacijų pasaulyje, nenutraukia savo veiklos Rusijoje, nepaisant spaudimo iš Ukrainos. Apie tai – LNK pokalbis su apžvalgininku Andriumi Užkalniu.

 Ar „Renault“ ir „Nestle“ yra blogiečiai?

– Tai tikriausiai, todėl, kad tokiu metu reikia žiūrėti pamatinių vertybių ir pamatinės vertybės yra žūstantys žmonės. Vakarai, NATO aljansas, kuris nenori prisijungti prie karo veiksmų Ukrainoje, turi vienintelį realų svertą – kuo žiauresnes sankcijas. Tokias sankcijas, kurios paverstų gyvenimą Rusijoje pragaru ir kuo greičiau nuskurdintų ją. Kiekvienas doleris, kuris eina į Rusijos įmonių, vyriausybės, bankų kišenes, yra tas doleris, kuris bus išleistas raketoms ir kitai ginkluotei, kuria žudys ukrainiečius – civilius ir vaikus. Viskas yra labai paprasta. Kai pasižiūri, kur tas doleris, einantis į Rusiją, tiksliai nueis, viskas pasidaro labai aišku. 

Sankcijos yra tokios pačios bombos.

 Koks bus atoveiksmis šioms korporacijoms dėl sprendimo nepasitraukti iš Rusijos? Ar kažkas Prancūzijoje ir kitur nevažinės „Renault“ automobiliais, mažiau jų pirks? Mažiau pirks kakavos?

– Pasekmės bus. Tos kompanijos pamatys ilgalaikes reputacines pasekmes vėliau. Bet mes galime prisiminti, kokias reputacines ir verslo pasekmes turėjo bendrovės, kurios bendradarbiavo su Vokietijos Trečiuoju Reichu ir nacių vyriausybe Antrojo pasaulinio karo metais. Tiems žmonėms jų sprendimai atsirūgo dešimtmečiams. Čia net ne karma – čia visai aiški pasekmė. Kai baigsis karas, kai daugelis tų žmonių iš Kremliaus bus teisiamųjų suole, kituose tribunoluose ir teismo procesuose bus žmonės, kurie kolaboravo. Bus direktorių taryba, akcininkai, kurie turės atsakyti į klausimus, kodėl jie pasielgė taip, kaip jie šiandien elgiasi. Jie dabar galvoja, kad gal kaip nors praeis, gal kaip nors užmirš, bet taip nebus. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 Kiek įtakos korporacijų pasitraukimas iš Rusijos turi įtakos Rusijos piliečiams?

– Įtaka yra dvejopa. Vienas dalykas, kad tai atiminėja iš Rusijos darbo vietas, pajamas ir labai staigiai skurdina šalį. Antras efektas yra, kuris, ko gero, ypatingai nenudžiugins, bet čia nieko nepadarysi, kad didelė dalis rusų, pamatę šitas Vakarų sankcijas, kaltina ne Putiną, o pasaulį, Vakarus, JAV. Vyksta tam tikra konsolidacija aplink vadą. Taip visada būna. Tačiau kitokio būdo negu sankcijos, nėra. Tenka daug išgirsti rusų liberaliojoje žiniasklaidoje, internetinėje žiniasklaidoje, emigrantų bendruomenėje apie tai, kad girdi sankcijos turi būti tikslinės, nutaikytos – turi būti taikomasi į Putino režimo atstovus, bet ne į paprastus žmones. Deja, kai kiekvieną dieną vyksta bombardavimai ir žūsta dešimtys ir šimtai žmonių, nėra tokios galimybės dabar užsiimti tokiu ilgalaikiu chirurginiu planavimu. Sankcijos yra tokios pačios bombos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių