Quantcast

„Iki“ kulinarijos centras mini dešimtmetį: kaip keitėsi lietuvių skonis?

  • Teksto dydis:

Jei esate ragavę „Pagaminta Iki“ ženklu pažymėtų blynelių, Kijevo kotleto, baltos mišrainės ar kitų patiekalų, neabejotinai jie buvo pagaminti Panevėžyje įkurtame prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos centre. Jame kasdien pagaminama ir į Lietuvos bei užsienio parduotuves iškeliauja  apie 20 tonų produkcijos. Pasak centro vadovės ir maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, prieš dešimtmetį duris atvėręs ir iki šiol vienas moderniausių maisto gamybos cechų Baltijos šalyse, žengia koja kojon ne tik su technologinėmis naujovėmis, bet ir su šiuolaikinės kulinarijos pasiūla ir besikeičiančiu vartotojų skoniu.

Užtikrina maisto kokybę ir visose parduotuvėse vienodą skonį

Kaip pasakoja V. Juodkazienė, prieš dešimtmetį kiekviena prekybos tinklo „Iki“ parduotuvė turėjo po mažą kulinarijos virtuvėlę, kurioje buvo gaminami įvairūs patiekalai. Ilgainiui pirkėjai juos taip pamėgo, jog reikėjo pasitelkti papildomus pajėgumus ir plėstis.

„Norėjosi įsteigti tokį kulinarijos cechą, kuris vieningai ir centralizuotai aprūpintų Lietuvos ir kitų užsienio šalių rinką, kad pirkėjas, bet kurioje parduotuvėje įsigijęs maisto gaminį, galėtų mėgautis identišku jo skoniu ir sudėtimi iš pačių šviežiausių, aukščiausios kokybės žaliavų. Dėl to buvo nuspręsta atidaryti „Iki“ kulinarijos centrą, kuriame būtų pagaminama tiek produkcijos, jog būtų galima aprūpinti visas parduotuves. Iki šiol tai yra vienintelis toks prekybos tinklo kulinarijos centras Lietuvoje“, – pasakoja Vilma Juodkazienė.

Vilma Juodkazienė / „Iki“ nuotr.

Pats centras – tai naujausiomis technologijomis aprūpintas maisto gamybos cechas, dirbantis 24 valandas per parą ir pasižymintis ypač griežta kokybinių procesų kontrole.

„Turime skirtingas patalpas, pavyzdžiui, mėsos ir žuvies apdorojimo, terminio apdorojimo cechą ir kt. Kiekvienoje patalpoje skiriasi ne tik pati darbo specifika, bet ir temperatūra. 

Asmens higienos kontrolei kulinarijos centre yra skiriamas ypatingas dėmesys. Nors dirbama su pirštinėmis, draudžiama lakuotis nagus, turėti priaugintas blakstienas, puoštis auskarais, laikrodžiais ar kitomis detalėmis, kurios bent mažiausia dalimi gali pakenkti gaminių kokybei. 

„Iki“ nuotr.

Gamyboje įdiegta daugiapakopė kokybės sistema, todėl žaliavos ir produkcijos kokybė tikrinama kiekviename gamybos etape, o technologiniai procesai registruojami terminaluose. Taip mes užtikriname žaliavų saugumą, gaminių sudėties tikslumą pagal receptūras ir galime garantuoti vienodai aukštą visų gaminių kokybę bei skonį“, – atskleidžia centro vadovė.

Tarp daugiausiai pagaminamų maisto gaminių – laiko patikrinti receptai

Iš pradžių centre buvo gaminama apie 50 skirtingų pavadinimų maisto gaminių, o per dešimtmetį šis skaičius išaugo net kelis kartus. Šiandien profesionalių darbuotojų dėka čia gimsta daugiau kaip 220 skirtingų pavadinimų patiekalų: blyneliai, salotos, sumuštiniai, kotletai, troškiniai ar net atskira desertų linija.

„Pardavimo lyderių pozicijų jau daugelį metų neužleidžia vėdarai ir baltoji mišrainė, tačiau pirkėjų poreikiai, nors ir palengva, bet kinta. Vis populiarėjanti sveikos gyvensenos ir mitybos banga neaplenkia ir mūsų – pirkėjai nori įvairovės, o mes darome viską, kad ją užtikrintume. Mūsų asortimentą nuolat papildo vegetariški patiekalai, juntame, kad žmonės mieliau nei anksčiau renkasi lapines salotas, mėgsta daržovių užkandžius, mėgaujasi humuso ar kitų užtepėlių rinkiniais su sveikais priedais“, – tendencijas komentuoja V. Juodkazienė.

„Iki“ nuotr.

Be to, šiemet „Pagaminta Iki“ pusgaminiai sulaukė ypatingo dėmesio ir įvertinimo – jiems buvo suteiktas prestižinis „Qudal“ (kokybės) medalis už, pirkėjų nuomone, aukščiausią gaminių kokybę.

Parduotuves pasiekia tik kruopščiai atrinkti ir patikras praėję gaminiai

Pasak V. Juodkazienės, dirbant maisto gamybos srityje, naujų receptūrų kūrimas ir paieška yra nenutrūkstamas procesas, reikalaujantis nuolat sekti ne tik kulinarijos pasaulio tendencijas, bet ir atsižvelgti į gyventojų valgymo įpročius.

„Dalyvaujame įvairiose maisto parodose, įkvėpimo semiamės kelionėse, sekame pasaulines kulinarijos inovacijas. Juokaujame, kad maisto technologai tikrai turi profesinę ligą – kiekvienai progai pasitaikius ragaujami nauji skoniai, galvojama, kaip juos pritaikyti lietuvių skoniui. Atsižvelgdami į sezoniškumą ir konkrečiam metų laikui būdingą mitybą, šviežią derlių, asortimentą atnaujiname keturis kartus per metus“, – pasakoja V. Juodkazienė.

„Iki“ nuotr.

Visos receptūros yra kuriamos profesionalių maisto technologų, o sukurti gaminiai, prieš patekdami į „Iki“ parduotuvių lentynas, turi praeiti  daugybę degustacijų, po kurių atrenkami tik geriausi ir labiausiai atitinkantys pirkėjų poreikius.

„Kiekvienas patiekalas gaminamas pagal griežtas receptūras, dauguma procesų atliekama automatizuotai, jokie ragavimai gamybos metu neegzistuoja. Maža to, kiekviena gaminių partija turi praeiti griežtą kokybinę patikrą, kurios metu tikrinimas jų ženklinimas, orgonoleptinės savybės (kvapas, spalva, išvaizda, konsistencija ir pan.), ir tik po jos iškeliauja į parduotuves“, – tikina „Iki“ kulinarijos centro vadovė.

Investuoja į naujoves

Šiandien centre dirba kone triskart daugiau žmonių nei jam įsikūrus – iš viso 267 skirtingas pareigas užimantys darbuotojai, tarp kurių yra maisto technologai, virėjai, fasuotojai, maisto saugos specialistai, sandėlininkai ir kiti. Ir nors žmogiškoji jėga kaip ir bet kuriame gamybos procese, pasak V. Juodkazienės, yra nepakeičiama, taikytis prie naujovių bei maksimaliai optimizuoti procesus yra būtina.

„Iki“ nuotr.

„Dėl pačių žmonių resursų efektyvinimo, dauguma darbo procesų yra automatizuojami, taip palengvinant darbą ir patiems darbuotojams. Pavyzdžiui, karštajame ceche veikia didžiulė lietinių kepimo mašina. Anksčiau darbuotojai visus įdarus pertepdavo ir pačius blynelius lankstydavo rankomis, tačiau netrukus įdiegsime automatizuotą liniją ir šiuos darbus atliks moderni įranga. Ateityje siekiame robotizuoti ir dalį kitų gamybos procesų, kad darbuotojai galėtų labiau susikoncentruoti į žmogaus kruopštumo, preciziškumo reikalaujančius darbus.

Mus visus vienija meilė kokybiškam maistui, atsidavimas savo darbui, todėl kiekvienas patiekalas yra gaminamas kaip namie“, – teigia V. Juodkazienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ačiū

Ačiū portretas
Labai geras komentaras.

tortai,pyragai baisaus skonio,,,

tortai,pyragai baisaus skonio,,, portretas
Nesuprantu kokie pas jų receptai,bet tortai neskanūs,biskvito kaip ir nerasta vien košės,tai kas čia per tortas?Ir pyragų plokštainiai baisaus skonio ar pačios besigiriančios juos bent paragauja?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių