Quantcast

I. Šimonytė: sankcijų „Belorus“ sanatorijai nutraukimas yra už Lietuvos galimybių ribų

Reaguodama į sanatorijos „Belorus“ darbuotojų ketvirtadienį organizuotą protestą, premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžia, kad Lietuvos Vyriausybė neturi įgaliojimų nutraukti „Belorus“ sanatorijai Europos Sąjungos (ES) pritaikytų sankcijų. Ji taip pat priduria teigiamai vertinanti Seimo komitetų iniciatyvą pradėti derybas su Minsku dėl sanatorijos išpirkimo.

„Tai nėra labai paprasta situacija. Manau, kad yra žmonių, kurie sąmoningai darbuotojus klaidina. Štai praėjusią savaitę ar šios savaitės pradžioje buvo išplatinta iškarpa iš vieno europarlamentaro (Bronio Ropės – ELTA) laiško, kurioje bandoma sakyti, kad sankcijas („Belorus“ sanatorijai – ELTA) įvedė Užsienio reikalų ministerija. Dar kartą noriu pakartoti, kad sankcijos yra nustatytos ES reglamentu, jos yra susijusios su pono Šeimano asmenybe“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė premjerė.

I. Šimonytė pažymi, kad kalbos apie Vyriausybės galimybes nutraukti taikomas sankcijas – tik spekuliacijos.

„Vyriausybė pasiūlė finansines priemones žmonėms, kurie dėl sanatorijos įtraukimo į sankcionuotų objektų sąrašą nuspręstų išeiti iš darbo. Tačiau tai yra pačių žmonių pasirinkimas. Nesinorėtų, kad ir toliau vyktų ta pati spekuliacija, neva Lietuvos Vyriausybė turi kažkokį svertą šitas sankcijas atšaukti.

Tai gali padaryti tik ES institucijos, arba tiesiogiai tą sankciją pritaikiusi institucija – bankas, arba subjektai, dėl kurių sankcijos pritaikytos, tiesiog turėtų nebebūti susiję su objektu („Belorus“ sanatorija – ELTA). Ir visi šie sprendimai yra už Lietuvos galimybių ribų“, – akcentavo ji.

Tuo tarpu siūlymus pradėti derybas dėl „Belorus“ sanatorijos išpirkimo I. Šimonytė vertina palankiai.

„Toks pasiūlymas yra pateiktas dviejų Seimo komitetų ir, aišku, negalima pradėti derybų, jei viena iš pusių nedalyvaus derybose. Bet inicijuoti tokias derybas, tikrai manau, kad mūsų pusė gali“, – sakė ji.

ELTA primena, kad Seimo Užsienio reikalų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetai bendru sutarimu pirmadienį nutarė siūlyti Vyriausybei pradėti konsultacijas dėl galimo „Belorus“ sanatorijos pastatų ir statinių, priklausančių Baltarusijos Respublikai, išpirkimo bei žemės nuomos sutarties nutraukimo.

„Swedbank“ gruodį įšaldė sanatorijos „Belorus“ sąskaitas, Europos Sąjungai įvedus ribojamąsias priemones Baltarusijai.

Druskininkuose įsikūrusios sanatorijos „Belorus“, kuriai pritaikytos Europos Sąjungos sankcijos, atstovai pažymi, kad Užsienio reikalų ministerijos (URM) sanatorijai taikomos sankcijos yra pernelyg griežtos, o pagalbos priemonės – mažai aktualios. Jie taip pat pažymi, kad nesutampant komunikacijai tarp „Swedbank“, kuriame atidaryta sanatorijos sąskaita, bei URM, „Belorus“ darbuotojams vis dar nepavyksta sumokėti jiems priklausančio atlygio.

Sanatorijos „Belorus“ darbuotojai ketvirtadienį surengė protestą – automobilių kolona, lydima policijos, lankė valstybės institucijas protestuojant dėl, kaip teigiama sanatorijos darbuotojų, nesąžiningai taikomų sankcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Baltarusiai galėtų imtis kontrpriemonių. Pavyzdžiui, uždaryti visokias lietuviškas mokyklas ir deportuoti ten dirbantį šnipinėjantį personalą .

Už tiesą

Už tiesą portretas
Šimonytė priduria teigiamai vertinanti Seimo komitetų iniciatyvą pradėti derybas su Minsku dėl sanatorijos išpirkimo. Ką, jau pripažinot Lukašenka prezidentu? Tai kur jūsų "tiesos" žodis? Ar Baltarusijos lyderis norės su jumis kalbėtis? Gaunat pelną, Lietuvos žmones turi darbo vietas ir tuo reikia džiaugtis, o jus rezgat intrigas, keršijat žmones. Per visą istoriją nemačiau tokios pid...os valdžios, berazumius.

ŠIMONYTE, kodėl savyje "n e m a t o t e " problemų ?

ŠIMONYTE, kodėl savyje "n e m a t o t e " problemų ? portretas
visiškai n e p a g r į s t a i kaltinate Europos Sąjungą , už kurių, norite p a s l ė p t i KONSERVATORIŲ sąmoningai į v y k d y t ą nusikaltimą--s u s i d o r o j i m ą -- su 400 Druskininkų gyventojais.---Kodėl į šį KONSERVATORIŲ s ą m o n i n g a i į v y d y t ą nusikaltimą prieš 400 gyventojus--visiškai ATMESTINAI/visiškai n e r e a g u o j a / Lietuvos prezidentas NAUSĖDA
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių