Quantcast

Dėl galimos „Air Baltic“ žalos atlyginimo Lietuvai spręs Lietuvos teismai

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ES TT) paskelbė prejudicinį sprendimą, kad dėl „Air Baltic Corporation“ A/S galimos žalos atlyginimo turi spręsti Lietuvos teismai.

Į ES TT kreipėsi Lietuvos apeliacinis teismas pagal AB „FlyLAL-Lithuanian Airlines“ ieškinį „Air Baltic“ ir Rygos oro uostui atlyginti nuostolius dėl konkurencijos teisės nuostatų pažeidimo.

„Teisingumo Teismo priimtas prejudicinis sprendimas yra dar vienas sėkmingas „flyLAL“ žingsnis byloje prieš „Air Baltic“ ir Rygos oro uostą. Pagal atsakymus į Lietuvos apeliacinio teismo klausimus kyla mažai abejonių, ar Lietuvos teismai gali nagrinėti „flyLAL“ ieškinį. Gali. Teisingumo Teismas patvirtino, kad žala „flyLAL“ padaryta būtent Vilniaus oro uoste ir Lietuvos teismai turi teisę spręsti dėl padarytos žalos priteisimo. Toliau kovosime dėl galutinio teismo sprendimo“, - sako „flyLAL“ bankroto administratorius Aurimas Valaitis.

Tai jau antrasis Teisingumo Teismo prejudicinis sprendimas „flyLAL“ ginče su „Air Baltic“ ir Rygos oro uostu. 2014 m. pabaigoje Teisingumo Teismas pripažino, kad Lietuvos apeliacinio teismo nutartis taikyti laikinąsias apsaugos priemones gali būti pripažinta ir leista vykdyti Latvijoje. Nors toks prejudicinis sprendimas buvo priimtas Latvijos Aukščiausiojo Teismo prašymu, šis visiškai netikėtai atsisakė nutartį pripažinti ir leisti areštuoti Latvijoje esantį „Air Baltic“ ir Rygos oro uosto turtą, neleisdamas užtikrinti tuomet tik būsimo teismo sprendimą. Šiuos Latvijos veiksmus dabar nagrinėja Europos Komisija.

2008 m. „flyLAL“ kreipėsi su ieškiniu į Vilniaus apygardos teismą dėl draudžiamo susitarimo tarp „Air Baltic“ ir Rygos tarptautinio oro uosto piktnaudžiauti savo vyraujančia padėtimi ir dėl grobuoniškų kainų taikymo skrydžiuose iš Vilniaus tarptautinio oro uosto. Vilniaus apygardos teismo 2017 m. sausio 27 d. sprendimu „flyLAL“ naudai iš „Air Baltic“ priteisė 16,121 mln. eurų bei procesinės palūkanas, o Rygos oro uostas buvo atleistas nuo atsakomybės už padarytą konkurencijos teisės pažeidimą.

Po Teisingumo Teismo prejudicinio sprendimo bylą toliau nagrinės Lietuvos apeliacinis teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokinga

juokinga portretas
/teismai/ tik vikdys mafijos nurodymus kurie jau zinomi tik ne mums.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių